Sport

Ha nincs Duda, nincs győri BL-győzelem

Eduarda Idalina Amorim, alias Duda ugyan a brazíliai Bumenauban született, és a dél-amerikai országgal lett világbajnok 2013-ban, de ettől még szinte magyar, szűkebben győri. 2009, azaz kilenc éve él Magyarországon, nem anyanyelvén, vagy angolul nyilatkozik, hanem magyarul.

Az Audi-ETO játékosának szíve a csapaté, azt már vagy ezerszer bizonyította. Meg azt is, ha szükség úgy hozza, akkor nagyon is lehet rá számítani.

A vasárnap esti újabb, immár negyedig győri BL-győzelemnek (Győri Audi-ETO KC-Vardar Szkopje 27-26) hazai részről igazából két, a többi játékos közül is kiemelkedő két hőse volt.

Kiss Éva kapus ugyan csak öt percet kapott, de akkor hozzátette a magáét; kettő másodperccel a hosszabbítás a vége előtt ziccert fogott, ezzel nyert a Győr – erről itt számoltunk be.

Kiss Éva, nagy dráma, óriási siker
A Győri Audi-ETO elképesztő küzdelemben nyert a női kézilabda Final Four vasárnapi döntőjében. A főszereplők értékelése.

Az is simán kijelenthető, ha nincs Amorim, Kiss nem áll be, lehetősége sem lett volna az elképesztő bravúrra, és a Győr idén nem BL-győztes. A rendes játékidő vége előtt 12 másodperccel a 186 centis brazil balátlövő mentette döntetlenre, és ezzel hosszabbításra a meccset. Íme így:

Hogy a Győr csapatként is mennyire erős, milyen bizalom alakult ki a spanyol edző és tanítványai között, mennyire nem csak egy ember, Ambros Martín felelőssége adott esetben a döntések felvállalása, arra két példát is szolgáltatott a vasárnap este:

  • se Kiss Éva csapatba állítását (a két kapusra bízta a döntést),
  • sem a rendes játékidő utolsó győri akciójának koreográfiáját, befejező emberét (Amorimot)

nem Ambros Martín jelölte ki. Ha olyan erős a csapategység, mint amilyen Győrben, úgy az edző nyugodtan megbízhat csapatában egy-egy ilyen elképesztően feszült végjáték alkalmával is.

Íme két gólt szerző győri irányító, Stine Bredal Oftedal nyilatkozata a meccs után a vegyeszónában, miért éppen Amorim lett az est egyik hőse:

Duda súgta oda nekem, hogy nyugodtan játsszuk ki rá az akciót, mert bárhogy is lesz, belövi. Olyan magabiztos volt, hogy nem lehetett kérdés, így csináljuk

– emlékezett vissza a norvég világ-, és Európa-bajnok. Felvállalni a vezér szerepet, vesztett állásnál elvállalni az akció befejezését akkor, amikor hatvan perc játék után még csak egyetlen árva gól áll az ember neve mellett és ekkor gólt szerezni – a hosszabbításban hátára vette a csapatot és lőtt még négyet – a legnagyobbak kiváltsága.

Eredmény, döntő:

Győri Audi ETO KC-Vardar Szkopje (macedón) 27-26 (9-9, 20-20, 24-23) – hosszabbítás után
gólszerzők: Groot 8, Amorim 6, Bódi 4, Görbicz, Hansen 3-3, Oftedal 2, Broch 1, illetve Lekic 6, Radicevic 4, Lazovic, Penezic, Lacrabere 3-3, Kuznyecova, Canadija, Risztovszka 2-2, Cvijic 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik