Sport

Janics Natasa és egy magyar újítás szolgáltatja a hétvége érdekességét

Nagy visszatérővel és egy egészen sajátos magyar „találmánnyal” indul a 2018-as kajak-kenu szezon.

Nem is olyan régi hírünk szerint Douchev-Janics Natasa kényszerű módon Franciaországban hagyta az ott dolgozó férjét, kislányát, és egy időre újra Magyarországra költözött. Az ok prózai, kezdődnek a válogató versenyek, ő pedig újra vízre száll, hogy megharcoljon a magyar élvonallal az idei Európa-, és világbajnoki csapatba kerülésért.

Nos, erre mindjárt az előttünk álló hétvégén lehetősége lesz. Csütörtökön ugyanis rendhagyó egyéni versenyszámmal indul a hazai kajakosok és kenusok számára az idény Szegeden: 400 méteren is mennek a férfi kajak-egyesek.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány az év elején rendhagyó válogatási elveket fogalmazott meg az új olimpiai számban, a férfi 500 méteres kajak négyesben, ennek része a 400 méteres küzdelem.

Ilyen hivatalos versenyszámot amúgy nem ismer a nemzetközi kajak-kenu.

A K-1 400 méteres és K-2 500 méteres, esetleg a K-1 200 méteres számból lehet bekerülni abba a két hajónyi, vagyis nyolcfős csapatba, amelyből négy versenyző részt vesz majd az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is.

A szakmai igazgatóval kidolgozott ötletünk alapján K-1 400 méteren rendezünk versenyt, mert időtartamban ez a szám felel meg legjobban az 500 négyesnek

– magyarázta Hüttner.

Az előzetes hírek a teljes magyar élmezőnyről, 50-60 nevezőről szóltak a 400 egyest tekintve, de a szakemberek szerint ez le fog szűkülni 10-12 versenyzőre, akikből igazán gyors négyeseket lehet összerakni. Érdekesség, hogy az eltiltásából visszatért Dombvári Bencének ez a táv kifejezetten fekszik, de ő csak a második válogatón indulhat el, így neki várnia kell még egy évet azzal, hogy számításba kerüljön a válogatásnál. Azonban a 2020-as olimpia előtt egy évvel már zöld utat kap.

Aki a nagy visszatérőre, a háromszoros olimpiai  bajnok Douchev-Janics Natasára kíváncsi, annak várnia kell péntekig, mert a jövő hétvégi, szegedi világkupára is válogató tájékoztató versenyen csütörtökön csak a férfi K-1 400 méteres küzdelmet bonyolítják le, majd pénteken és szombaton további hat-hat számban hirdetnek győztest.

A 35 éves kajakos, aki a 2016-os riói olimpia óta nem versenyzett, K-1 200 méteren és K-2 500 méteren méreti meg magát, utóbbi számban győri klubtársával, Bordács Blankával.

2018-as versenyprogram:

A 2018-as gyorsasági kajak-kenu idény két fő versenye a júniusi, belgrádi Eb, valamint a portugáliai Montemor-o-Velhóban augusztusban sorra kerülő vb lesz. A magyarországi válogatóversenyeket június elején, illetve július közepén rendezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik