Sport téli olimpia 2018

Brutálisan nagyot esett a címvédő síző az olimpiai döntőben

A kanadai Cassie Sharpe nyerte a női freestyle sízők olimpiai döntőjét a félcsőben, a második futamban mutatott be egy 95.80-as menetet, amivel kiemelkedett a mezőnyben. Már a selejtezőben is olyan köröket ment, amivel győzött volna. A francia Marine Martinod lett a második, míg az amerikai Brita Sigourney harmadik helyen végzett.

A győztes menet:

A döntő drámája a címvédő Maddie Bowmané volt. Az amerikai versenyző mindhárom futamban elesett, harmadszor egy 900-as figurából és akkorát csattant a félcső alján, hogy még a fejvédőjéről is leesett egy darab.

Bowman esése:

Bowman, mivel elesett háromszor is, csak 25.80, 26.40 és 27.00 pontot kapott, utóbbi volt a legerősebb, így csak a 11. helyen végzett. Egyedül azt a Anais Caradeux-t előzte meg, aki nem is indult el a döntőben. Egy napja a selejtezőben a világhírnevet szerző, magyar színekben versenyző Elizabeth Swaney is több pontot kapott Bowman bármelyik döntős meneténél, más kérdés, hogy Swaney ugye csak végigcsúszott a félcsövön és nem mutatott be semmilyen trükköt.

A híressé vált magyar síző miatt írhatják át a szabályokat
Nagy vihart kavart a síakrobata Swaney Elizabeth produkciója, pedig ő csak a szabályokon belül mozogva teljesítette az álmát. A MOB viszont a mostani eset miatt újragondolja, hogyan is juthat ki valaki egy olimpiára.

A nemzetközi szövetség minden bizonnyal újra is fogja írni a kvalifikációs és a pontozásos rendszerét miatta.

Eredmény – síakrobatika, női félcső

1. Cassie Sharpe (Kanada) 95,80 pont
2. Marie Martinod (Franciaország) 92,60
3. Brita Sigourney (Egyesült Államok) 91,60
…24. Swaney Elizabeth 31,40

Nyitókép: Europress/AFP/Loic Venance

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik