Sport téli olimpia 2018

Nagyon izgalmas futam után elődöntős Liu Shaolin Sándor

Liu Shaolin Sándor favoritként várhatta a szombatot a phjongcshangi téli olimpián, ugyanis ezen a napon rendezték a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyét a negyeddöntőktől kezdve. A magyar válogatott sportoló a negyedik negyeddöntőbe kapott besorolást, olyan ellenfelei voltak, mint a háromszoros olimpiai bajnok Charles Hamelin és az 500 méter specialistája, Vu Ta-csing.

A két éve 500 méteren világbajnok Liu Shaolin a legutóbbi világkupa-sorozatban megnyerte az 1000 méter pontversenyét. A magyar gyorskoris kicsit lassan kezdett, de fokozatosan jött fel, a hatodik körben pedig az élre állt. Az egyik kanyarban kicsit megbillent, Hamelin kétszer is támadta, de mindkétszer lepattant róla. A célba hárman értek be egyszerre, nagy fotó- és videóelemzés következett.

A fotó alapján látszott, amire az élő kalapján is gondoltunk, azaz Shaolin Sándor tolta át elsőként a korcsolyáját a célvonalon, 1:24.012-es idővel ment tovább.

Hamelint három ezredmásodperccel előzte meg, a lett Roberto Pukitist egy századdal. Pukitis már nem jutott tovább, ez is tökéeletsen érzékelteti, mennyire szoros volt a verseny.

A szám elődöntője 12.43 órakor kezdődik. A magyar fiú már az első körben rajthoz áll, orosz, dél-koreai és olasz ellenfele lesz. Az első két helyezett jut a döntőbe, a harmadik és a negyedik B-döntőzik.

A magyarok legutóbb 38 éve szereztek érmet legutóbb a téli olimpián, 1980-ban a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánc páros lett második Lake Placidben. Magyarországnak összesen két ezüst- és négy bronzérme van a téli olimpiákon.

Nyitókép: Europress/AFP/Roberto Schmidt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik