Sport téli olimpia 2018

Olimpia 2018: Norvégia ünnepel, Ausztria gyászol

Eredetileg vasárnapra tervezték, de a szél többször is elfújta a 2018-as téli olimpia talán leginkább várt alpesi számát, a férfi lesiklást. Kedden a kombinációban rövidített pályán már csúsztak a versenyzők egyet nagyobb sebességgel, de például a norvég Aksel Lund Svindal is csak edzésnek használta fel a szolidabb időjárású napot, lévén hiába állt második helyen, a szlalom versenyszámban már nem állt rajthoz.

Csütörtökön  az időjárás megkegyelmezett a rendezőknek. Végre kisütött a nap, felmelegedett a levegő és megállt a légmozgás, tökéletesnek látszó pálya várta a versenyzőket, amelyről aztán kiderült, hogy az első tucatnyi lesikló után már hagyott okot a panaszra. Ezért volt szerencsés a nagy favorit, a svájci Beat Feuz, Svindal és honfitársa Kjetil Jansrud is.

 

Mindhárman az első tíz versenyző közt csúszhattak le. A 2010-es, vancouveri olimpián szuperóriás-műlesiklásban győztes Svindal 18 másodperccel megelőzte az addig vezető Feuzt, és mivel Jansrud is csak 12 századdal megközelíteni tudta, ahogy őket mindenki más, el is dőlt, a 2018-as téli olimpián ki állhat dobogóra férfi lesiklásban.

Az aranyérmes norvég Aksel Lund Svindal (k), ezüstérmes honfitársa, Kjetil Jansrud (b) és a bronzérmes svájci Beat Feuz a phjongcshangi téli olimpia alpesisí-versenyeinek férfi lesiklása után a Dzsongszon Alpesi Központban 2018. február 15-én. (MTI/EPA/Filip Singer)

 

Svindal lett az első, aki győzelmével immár mindkét gyorsasági számban szerzett olimpiai aranyat. Továbbá ő az első norvég, aki lesiklásban a csúcsra ért.

Sikere azért is szenzáció, mert a 35 éves síző három rendkívül súlyos sérülés után diadalmaskodott. Korábban elszakadt az Achilles-ina, kétszer pedig a térdszalagja, a mostani idényre is egy ilyen sérülésből tért vissza.

Ami egészen meglepő, és a sógorok sísporthoz való viszonyát ismerve szinte nemzeti gyásznapra ad okot; osztrák síző a legjobb hat közé nem fért be, Vincent Kriechmayr csak hetedik helyen ért célba.

Lesiklásban a magyar színeket Kékesi Márton képviselte. A magyar síző viszonylag óvatos menetet produkált és több mint 11 másodperces hátránya lett, amivel a leérkezett versenyzők között a leggyengébb volt, ami az 53. helyhez volt elegendő.

Elégedett vagyok, mert teljesítettem a pályát egészségesen. Lesiklásra nem igazán tudunk készülni otthon, így nem érzem a helyes íveket. Sokan mondták, hogy ne induljak, ha rázósnak érzem, de miért ne!? Így legalább ebben a számban is volt magyar résztvevő. Viszont már nagyon várom a technikai számokat, mert azokban jobb vagyok

– értékelt az MTI-nek Kékesi, akire a lassabb számok előtt még csütörtökön vár egy szuperóriás-műlesiklás.

Téli olimpia, alpesi sí, férfi lesiklás, eredmény

1. Aksel Lund Svindal (Norvégia) 1:40.25 perc
2. Kjetil Jansrud (Norvégia) +0.12 mp hátrány
3. Beat Feuz (Svájc) +0.18
4. Dominik Paris (Olaszország) +0.54
5. Thomas Dressen (Németország) +0.78
6. Peter Fill (Olaszország) +0.83
…53. Kékesi Márton (MAGYARORSZÁG) +11.47

Ajánlott videó

Olvasói sztorik