Sport téli olimpia 2018

A nyakát törte, 16 hónappal később gyönyörű szólógólt lőtt az olimpián

A címvédő Kanada négygólos győzelemmel kezdett a téli olimpia hokitornáján, Svájc ellen 5-1 lett a végeredmény. Kanada negyedik és ötödik gólját Wojtek Wolski ütötte, aki korábban megfordult az NHL-ben a Coloradóban, a Phoenixben és a New York Rangersben is, majd 2016 októberében súlyos sérülést szenvedett a KHL-es Metallurg Magnyitogorszk játékosaként.

Wolski a Barisz Asztana elleni meccsen hason csúszva vetődött egy korong után, de közben érkezett az ellenfél játékosa, Vlagyimir Markelov, aki rátolta őt a palánkra. Wolski fejjel ütközött a palánknak, és mozdulatlanul feküdt a jégen, mint kiderült, eltört a nyaka.

“Azt hittem, lebénultam”

– nyilatkozta a most 31 éves, lengyel származású hokis a szörnyű ütközésről. Persze a Svájc elleni, egyébként gyönyörű szólógólig nagyon hosszú és viszontagságos út vezetett Wolski számára.

“Lépésről lépésre kellett haladnom, mindig feltettem magamnak a kérdést, képes leszek-e mozgatni a kezeimet, sétálni vagy játszani a gyerekekkel. Aztán amikor megtudtam, hogy ezekre igen a válasz, akkor egyből jött a kétely, tudok-e még sportolni, játszhatok-e még profi szinten” – mesélte Wolski, aki hétről hétről megvívta a harcát a saját testével és fájdalmaival a rehabilitáció során.

Nyolc hónappal a baleset után Wolski már ismét jégen volt, szeptemberben pedig már meccset játszott. A Metallurgnál létszám fölötti lett, így a kínai KHL-csapatban, a Kunlunban kezdte az idényt, majd végül visszahívták a Metallurghoz,

és a 44 meccsen elért 39 pontja elég volt ahhoz, hogy beférjen az NHL-esek nélküli kanadai válogatottba.

Ahol az első meccsén egyből duplázott, mi ez, ha nem óriási sztori!

jégkorong, férfiak, 1. forduló:

A csoport:
Csehország – Koreai Köztársaság 2-1 (2-1, 0-0, 0-0)
gól: Kovar (12.), Repik (17.), illetve Cso (8.)

 

Kanada – Svájc 5-1 (2-0, 2-0, 1-1)
gól: Bourque (3., 25.), Noreau (8.), Wolski (26., 55.), illetve Moser (48.)

C csoport: 
Svédország – Norvégia 4-0 (2-0, 0-0, 2-0)
gól: Lindholm (6.), Lander (17.), Everberg (49.), Wikstrand (50.)

 

Finnország – Németország 5-2 (2-1, 2-0, 1-1)
gól: Lepistö (4.), Pyörala (16.), Tolvanen (38.), Kukkonen (39.), Kemppainen (53.), illetve Macek (9.), Hordler (42.)

Kiemelt fotó: Brendan Smialowski / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik