Sport téli olimpia 2018

44 évesen még ilyen káprázatos gólokat lő az olimpián – videó

A phjongcshangi téli olimpia női jégkorongtornáján az volt a csütörtök egyik kérdése, hogy a finnek, vagy az Olimpiai Sportolók Oroszországból csapata végez az A csoport harmadik helyén a kanadaiak és az amerikaiak mögött. Finnország aztán elég simán, 5-1-re megnyerte a mérkőzést, amely után mindenki Riikka Väliläról beszél.

Välilä 44 évesen az olimpiák történetének legidősebb női játékosa, egyben még mindig csapata egyik kulcsembere.

A csütörtöki mérkőzésen is előbb gólpasszt adott, majd a második harmad utolsó percében maga is gólt lőtt, elég szépet ráadásul: egy eladott korongra csapott le, egy csellel becsapott egy védőt, majd a kapust kicsalogatva a ketrecből fonákkal emelt a hálóba.

Riikka Välilä gólja:

A háromgyermekes Riikka Välilä már a naganói játékokon is játszott, akkor, 1998-ban debütált a női jégkorong az olimpiákon. Bronzig jutottak akkor a finnek, ő lett a pontkirály hét góljával és öt gólpasszával. 2003-ban abbahagyta a játékot, hét évvel később pedig negyedik nőként beválasztották a hoki Hírességek Csarnokába. 2012-ben edzőként tért vissza hazájában, majd újra játszani kezdett, 2014-ben, Szocsiban is tagja volt a finn válogatottnak. Phjogncshangban három mérkőzésen két gólja és egy asszisztja van.

Lejátszották a női hoki csúcsrangadóját is, Kanada és az Egyesült Államok az A csoport első helyéről döntött. A kanadaiak a középső harmadban két gólt is ütöttek, és bár egyből szépíthetett volna az Egyesült Államok, kihagytak egy büntetőt. Az USA a harmadik harmad elején betalált, de egyenlíteniük nem sikerült.

Kanada és Amerika csapata már az elődöntőben van, és ha csak nem történik valami meglepetés, a döntőt is ők játsszák majd. Az oroszok Svájccal, a finnek a svédekkel játszanak majd az elődöntőbe kerülésért.

Eredmények – női jégkorong, 3. forduló, A csoport

Finnország – OAR 5-1 (1-0, 2-0, 2-1)

Kanada – Egyesült Államok 2-1 (0-0, 2-0, 0-1)

Nyitókép: Brendan Smialowski / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik