Kézilabda Eb: negyven percig bírtuk az olimpiai bajnok tempóját

Megkezdte Európa-bajnoki szereplését a magyar kézilabda-válogatott, elsőként a dán válogatottal csapott össze.
Kapcsolódó cikkek

Pénteken kezdte Európa-bajnoki szereplését a magyar kézilabda-válogatott: az első csoportmérkőzésen az olimpiai bajnok dán válogatottól 32-25-es vereséget szenvedett Ljubomir Vranjes csapata.

Rendkívül jól kezdtük a mérkőzést, amely előtt azt mondta a szövetségi kapitány, hogy azt szeretné látni, hogy mindenki tettre kész. Ezzel mindenképpen elégedettnek kellett lennie, mert mindenki egytől egyig oroszlánként harcolt. Védekezésben és támadásban is jól teljesítettünk, a két csapat kapusa nem került előtérbe.

Hol az egyik csapat szerzett vezetést, hol a másik, lényegében fej fej mellett haladt Dánia és Magyarország. Először 7-5-nél tudott két góllal ellépni az ellenfelünk, majd 11-9-nél, de rendre visszajöttünk a meccsbe. Különösen Lékai Máté volt aktív, de Schuch Timuzsin is fellépett a támadásokhoz is. A félidő végén egy rövidzárlat után három gólt is lőttek a skandinávok, 14-11-nél kicsit ijesztővé vált a helyzet, de szerencsénk is volt, épphogy a dudaszó után kaptuk a tizenötödiket.

Michael Damgaard és Bodó Richárd  Fotó: AFP / Attila Kisbenedek

Fordulás után nagyszerűen kezdtük, négy perc alatt egyenlítettünk és bár pillanatok alatt ismét háromgólos hátrányba kerültünk a 40. percben kiállították Mikkel Hansent harmadjára is a mérkőzésen. Furcsa módon ez minket jobban megzavart, mint ellenfelünket, akik nemhogy gyengébben, még jobban játszottak.

Apránként felőrlődtek a magyar játékosok, ráadásul a dánok kapuscseréje nagyon jól sült el Jannick Green 50% fölött teljesített a mérkőzés végére. Az utolsó negyed órában teljesen szétesett a mieink játéka, védekezésben gyengék és figyelmetlenek voltunk, támadásban pedig ötlettelenek és pontatlanok.

Összességében a végeredmény nem tükrözi hűen a játék képét, mert egy csapatként küzdve és sokszor jól játszott a magyar válogatott, az utolsó 15 percre azonban elfogyott a fizikai és szellemi muníció.

Európa-bajnokság, csoportmérkőzés, 1. mérkőzés

Dánia – Magyarország 32-25 (14-12)

A dán válogatott kerete:

Kapusok: Niklas LANDIN (THW Kiel), Jannick GREEN (SC Magdeburg)
Jobbszélsők: Hans LINDBERG (Füchse Berlin), Lasse SVAN Flensburg Handewitt)
Jobbátlövők: Niclas KIRKELÖKKE (GOG), Peter BALLING (Holstebro)
Irányítók: Rasmus LAUGE (Flensburg Handewitt), Morten OLSEN (Hannover)
Beállók: Henrik TOFT HANSEN (Flensburg Handewitt), René TOFT HANSEN (THW Kiel), Anders ZACHARIASSEN (Flensburg Handewitt)
Balátlövők: Mikkel HANSEN (PSG Handball), Mads MENSAH LARSEN (Rhein-Neckar Löwen), Henrik MÖLLGAARD (PSG Handball), Michael DAMGAARD (SC Magdeburg)
Balszélsők: Magnus LANDIN (KIF Kolding), Casper MORTENSEN (Hannover)
Szövetségi kapitány: Nikolaj JAKOBSEN

A magyar válogatott kerete:

KAPUSOK: BORBÉLY Ádám (Wisla Plock – Lengyelország), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐ: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)
JOBBÁTLÖVŐK: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo – Németország)
IRÁNYÍTÓK: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
BEÁLLÓK: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya), VILOVSZKI Uros (Székelyudvarhelyi KC – Románia)
BALÁTLÖVŐK: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), DZSAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
BALSZÉLSŐ: JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Ljubomir VRANJES
TARTALÉKOK: FEKETE Dávid (CYEB Budakalász, balszélső), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE, jobbszélső)

Előzmények:

Pénteken kezdte Európa-bajnoki szereplését a magyar kézilabda-válogatott, az első feladat pedig nem könnyű: az olimpiai bajnok dán csapattal mérkőznek meg Ljubomir Vranjes játékosai. A folytatás sem ígérkezik könnyebnek Spanyolország és Csehország ellen. A szövetségi kapitány nem hiába emelte ki: csodát várni nem lehet.

Nagyjából tizenkét-tizenhárom napot tudtunk eddig együtt dolgozni, ez alapján nem lehet nagy csodát várni. Ha a dánok és a spanyolok a legjobb formájukban játszanak, kevés az esélyünk. Viszont örülnék neki, ha minél tovább pariban lennénk velük, és minél kevesebb technikai hibát követnénk el. Nem mi leszünk a favoritok, de mindent megteszünk Magyarországért.

– foglalta össze gondolatait a fiatal keretet kihirdető Vranjes, aki elsősorban a fejlődést akarja látni a mérkőzésen.

Ellenfelünket 2017 januárban 27–25-re legyőztük a franciaországi világbajnokság nyolcaddöntőjében, májusban pedig 25–25-ös döntetlent játszott a két válogatott. Az Európa-bajnoki selejtezőn viszont a skandinávok diadalmaskodtak Aarhusban, elsöprő 35–27-re a győztek. Nem vagyunk tehát ismeretlenek a dánok számára, ám Nikolaj Jacobsen szövetségi kapitány óvatosan fogalmazott a meccs előtt.

A magyar válogatottnak új kapitánya van, nem lehet kiindulni a korábbi meccsekből. Tudom, hogy a svédek ellen Vranjes nem mutatott meg mindent, így kíváncsi vagyok, mivel rukkol majd elő.

– mondta Jacobsen, aki Lékai Mátét emelte ki a magyar csapatból, rá külön is figyelnek majd.