Sport téli olimpia 2018

Hivatalos: Miklós Edit kihagyja az olimpiát

Közvetlenül a célba érkezése után esett hanyatt és beütötte a fejét Miklós Edit szombaton az alpesi sí világkupán. Az ausztriai Bad Kleinkirchheimben rendezett szombati szuper-óriásműlesikló futamon a magyar versenyző az utolsó kapunál rontott: áthaladt a célvonalon, elesett, majd a hátán többször megpördülve mozdulatlanul hevert el a havon.

Balesete után kórházba vitték, azóta izgultunk, hogy mi történt pontosan a 29 éves alpesi sízővel, akiről elsőre annyi derült ki, hogy térsérülést szenvedett. Az osztrák kórházban azonban megállapították, hogy keresztszalag-szakadást szenvedett, ezért műteni kell a térdét. Mivel a gyógyulas ilyenkor hosszú ideig tart, biztosan ki kell hagynia pjongcsangi téli olimpiát, sőt jó eséllyel a világbajnokságot is.

Biztos, hogy nem tud részt venni az olimpián, ezért most nagyon el van kámpicsorodva. De próbálunk a pozitívumokra koncentrálni, hiszen ilyen sérülések után is sokan visszatértek. Lindsey Vonn négy évvel idősebb nála, vagyis a következő olimpia lehetősége is benne van. Nem értek egyet azokkal a véleményekkel, hogy túl hamar tért volna vissza. Szakmai döntés született az orvos, az edzők és a versenyző részéről – ezeket a jogokat nem lehet elvitatni, ráadásul nem voltak fájdalmai. Ilyenkor mindenki nagyon okos, de én nem szeretem, amikor emberek úgy mondanak véleményt, hogy nem is látják a leleteket.

– árulta el Kaszó Klára, a Magyar Síszövetség ügyvezető igazgatója a Nemzeti Sportnak.

Most a legfontosabb, hogy egészséges legyen, újra működjön a térde, aztán neki kell meghoznia a döntést a jövőről. De ha valaki ennyi évet síel, és ennyi munkát belefektet egy sportpályafutásba, miközben beverekszi magát az élbolyba, akkor szerintem nem szabad feladni. Persze sok múlik azon, hogy sikerül a műtét, milyen lesz a rehabilitáció – gyakorlatilag végig kell csinálnia ugyanazt, amit az elmúlt egy évben. Ezt mentálisan nehéz feldolgozni, mert egyszer már végigjárta ezt a nehéz utat, miközben az olimpia lebegett a szeme előtt. Az a baj, hogy a következő világbajnokság túl közel van, a következő olimpia pedig túl messze. Nehéz időszakon van túl, és most jön a következő.

– tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Fotó: MTI/AP/Giovanni Auletta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik