Sport

Rövid pályás úszó-Eb: Kapás Boglárka aranyérmet szerzett 400 gyorson

A rövid pályás úszó-Európa-bajnokság zárónapján öt magyarnak is szurkolhattunk. Kapás Boglárka nagyszerűen felépített úszással szerzett aranyérmet, Kenderesi Tamás pedig óriási hajrával szerzett bronzérmet, sajnos azonban Cseh LászlóKozma Dominik és Német Nándor nem tudott dobogót érő eredményt elérni.

Az első magyar érdekeltségű döntő a férfiak 100 méteres gyorsúszása volt, amelyben a Kozma Dominik és Németh Nándor is. Kozma jól elkapta a rajtot, végig az élmezőnnyel haladt, ám a végén lemaradt a többiektől és hatodik helyen ért célba. Németh már az elején egy picit lemaradt, ő a nyolcadik helyen végzett.

Azt hiszem, mindent elrontottam, amit el lehet. Az első forduló előtt rosszul vettem levegőt, a második ötven elején lelassultam, ami iszonyú erőket vitt el aztán, és az utolsó forduló sem jött ki jól.Azt hiszem, egy kicsit ezt most túltoltam fejben, és iszonyúan zavar, hogy végül is nem érzem most azt, hogy belehaltam a vízbe

– nyilatkozta a verseny után a magyar szövetség honlapján a csalódott Kozma, míg Németh vállfájdalomra panaszkodott.

Ezután jó fél órával ugrott medencébe Kapás Boglárka 400 méter gyorson. A döntő elején Sarah Koehler az élre állt és bár elhúzott hamar, féltávnál már csökkent az előnye. Ezzel szemben Kapás kiegyensúlyozottan kezdett, először harmadik helyre állt, majd 100 méter után már második volt és szépen lassan feljött a németre. Az utolsó százon már a magyar úszó vezetett és végig magabiztosan tartotta innentől az első helyét, végül egyéni- és országos csúccsal 3:58.15-ös idővel lett Európa-bajnok.

Végre valami jó dolog, hiszen ez az év eléggé hullámzó volt, és eddig többnyire lent voltam… Igazából sikerült megcsinálni mindent, amit terveztünk, de az egyik első fordulónál úgy lecsúszott a lábam, hogy azt hittem, kitörik a bokám, szinte a térdemmel érintettem a falat… Gondoltam, nem létezik, hogy ezen fog múlni…

– nyilatkozott az M4 Sportnak közvetlenül a futamgyőzelmet követően.

Az Európa-bajnokság utolsó döntőjében, amelyben magyar is versenyzett Cseh László és Kenderesi Tamás is ott volt a 200 méter pillangó fináléjában. Cseh általában az elején tud beragadni, ezúttal viszont olyannyira jól tartotta magát, hogy mindössze hat századdal volt lemaradva Alekszandr Harlanovtól, ám az orosznak nem volt ellenfele ezen az estén. Cseh sajnos apránként visszaesett, ám Kenderesi szépen apránként feljött és végül óriási hajrában a harmadik helyen ért célba.

Na, ennek most nagyon örülök, bár most eléggé bronzos korszakot élek, azért innen jó lenne továbblendülni majd. Viszont az óriási, hogy rövid pályán érmes tudtam lenni. Nem mertem mondani előtte, hogy azért reménykedem egy éremben, mert a vébé előtt folyamatosan erről beszéltem, és finoman fogalmazva nem jött be. Ez most tényleg nagyon jó érzés, új egyéni csúcs, innen szépen tovább lehet lépni.

– idézi a magyar szövetség Facebook-oldala Kenderesit a verseny után.

Cikkünk folyamatosan frissül…

Eredmények – rövid pályás úszó-eb

férfi 100 méter gyors

1. Luca Dotto (olasz) 46.11
2. Pieter Timmers (belga) +0.43
3. Duncan Scott (brit) +0.53
…6. Kozma Dominik +1.02
…8. Németh Nándor +1.49

női 400 méter gyors

1. Kapás Boglárka 3:58.15
2. Sarah Köhler (német) +0.97
3. Julia Hassler +4.28

férfi 200 méter pillangó

1. Alekszandr Harlanov (orosz) 1:50.54
2. Andreasz Vazaiosz (görög) +0.69
3. Kenderesi Tamás +1.71
…5. Cseh László +2.42

(Fotó: AFP / Scanpix Denmark / Mads Claus Rasmussen)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik