Sport

Rövid pályás úszó-Eb: megvan Hosszú Katinka ötödik és hatodik Eb-címe

Remekeltek a magyar úszók a rövid pályás úszó-Európa-bajnokság szombat esti versenyein. Hosszú Katinka arany-, míg Verrasztó Evelyn ezüstéremmel zárt 200 méter vegyesen, de Németh Nándor korosztályos, míg Cseh László országos csúcsot úszott.

Elsőként Hosszú Katinka ugrott medencébe az esti programban 50 méter háton, és nagyon kiegyensúlyozott úszással 26.26-tal megnyerte a futamát, sőt, a legjobb idővel jutott fináléba – pedig szinte félgőzzel teljesítette a távot.

Férfi 50 méter pillangóban Cseh Laci következett, és annak ellenére, hogy hatodikként végzett a futamban és nem jutott tovább, elégedetten nyilatkozott, ugyanis remekül úszott és 22.88-cas idővel új országos csúcsot ért el. Összesítésben a 11. helyen végzett, így sajnos nem jutott döntőbe.

Száz méter gyorson két magyarnak is szurkolhattunk, a 18 éves Németh Nándor mellett ugyanis Kozma Dominik is egy futamban indult. Az egész mezőny, vagyis mind a nyolc úszó végig fej fej mellett haladt, ezért végig kiélezett küzdelmet hozott az elődöntő. Kozmának jól jött ki a verseny, harmadik helyen végzett, de közvetlenül mögötte zárt Németh is, aki 47.06-os idejével új korosztályos csúcsot ért el. Mindketten döntőbe jutottak remek teljesítményükkel.

Kicsit megpofoztam magam a tükör előtt a hotelben, hogy végre térjek észhez. Ennyire sikerült. Ez még mindig semmi, fél másodpercre vagyok a legjobbamtól, azért az százon komoly! Ha esetleg sikerülne nemcsak testben, hanem fejben is összerakni ezt az úszást, az lenne az igazi. Talán holnapra sikerül.

– nyilatkozott az M4 Sportnak a futam után Kozma Dominik.

Ezután jött az első finálé 400 méter vegyesen Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn, és a két magyar elképesztő teljesítményt nyújtott. Hosszú azonnal elhúzott a mezőnytől, gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, de Verrasztó is tartotta második helyét 100 és 200 méter után is. Mellúszáskor feljöttek a riválisok és a negyedik helyre visszacsúszott, azonban egy óriási hajrával ezüstérmet szerzett, így az első és második helyen is magyar úszó végzett ebben a számban!

Földházi Dávid férfi száz méter vegyesen az elődöntőben harmadik helyen haladt féltávnál, ám 53.01-es idővel a negyedik lett. Sajnos ez az idő összesítésben tizedik helyet ért, mivel a másik elődöntőben hatan is megelőzték.

Ezután Szilágyi Liliána elődöntőjén izgulhattunk, a magyar úszó 57.67-es idővel csak a hetedik helyen végzett a futamában, és bár ezzel javított legutóbbi idején, a továbbjutáshoz nem volt elég.

Végezetül ismét Hosszú Katinka aranyérmének örülhettünk – szombaton már másodjára – ezúttal 50 méter háton. Ezen a versenyen jóval szorosabb volt a befutó, ám az Iron Lady 25.95-ös idejével maga mögé utasította a mezőnyt, ezzel megszerezte az ötödik és hatodik aranyérmét is az Európa-bajnokságon.

Az Iron Lady 100 méter háton, 200 méter háton, 100 méter vegyesen és 200 méter vegyesen szerzett aranyérmet a szombati döntő előtt, vagyis a 400 vegyesen szerzett Eb-címe már az ötödik, míg az 50 háton szerzett győzelme a hatodik aranya a viadalon.

Eredmények – rövid pályás úszó-Európa-bajnokság, döntő

női 200 méter vegyes

1. Hosszú Katinka 2:04.43
2. Verrasztó Evelyn 2:08.09
3. Ilaria Cusinato 2:08.19

női 50 méter hátúszás

1. Hosszú Katinka 25.95
2. Alicja Tchorz (Lengyelország) 26.09
3. Maaike de Waard (Hollandia) 26.40

(Fotó: Stéphane Kempinaire / KMSP / DPPI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik