Sport téli olimpia 2018

Kósa Lajos: „Nyomja a halált az esélyesség terhe”

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke szerint nem nekünk kell aggódni az olimpia előtt, hanem az ellenfeleknek.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók tíz kvótát szereztek a 2018-as téli olimpiára a nemrég véget ért kvalifikációs világkupa-sorozatban. Mi is foglalkoztunk már ezzel a történelmi sikerrel, de kedden szövetség is tartott egy sajtótájékoztatót, ahol kiértékelték a történteket.

Soha nem látott tettre készül a magyar sport
A rövidpályás gyorskorcsolya Magyarország legsikeresebb téli olimpiai sportága az elmúlt 38 évben. Minek köszönhető és miért várható történelmi tett tőlük Phjongcshangban?

Kósa Lajos, a szövetség elnöke azt mondta, világelitbe kerültek a magyar korisok.

Ilyen sok kvótát csak Kanada, Oroszország, Hollandia, Kína, Japán, Dél-Korea és Magyarország, azaz hét nemzet szerzett. Ez is bizonyítja, hogy a sportági óriásokkal került egy szintre a magyar gyorskorcsolya-válogatott.

Vékássy Bálint, a MOB alelnöke arról beszélt, hogy nagyszerű téli olimpia előtt állnak a sportolók, abban bízik, hogy nem nyomja az esélyesség terhe a mieinket, vagy ha igen, akkor a pozitívumokat hozza ki belőlük. Erre Kósa Lajos visszakérte a szót:

Nyomja a halált az esélyesség terhe. Inkább nyomja az ellenfeleinket, hogy itt van a magyar válogatott

– mondta az elnök, aki szerint ezt a közhelyet a focistákkal kapcsolatban el lehet sütni, akik kikapnak 8-1-re, de ez egy másik sportág.

Minket nem nyom. De a legjobb olimpiai szereplésre készülünk.

Ezzel kapcsolatban Orendi Mihály, a MOKSZ ügyvezetője is anekdotázott, szerinte a megvert kutya mindig tudja, hogy ki a gazdája. Ezzel próbálta meg éreztetni, hogy le kell győzni az ellenfeleket.

Tervben az új gyakorlópálya

Kósa Lajos arról is beszélt, hogy a tervek szerint a Millenárison egy új, 400 méteres gyakorlópálya is épülne (ez a hosszabb pálya), mellette pedig négy másik gyakorlófelület. Felveszik a kapcsolatot a curlingesekkel, mert biztosítani tudnának egy-két állandó pályát nekik.

 

„Ha a [gyorskoris] fiúk és lányok kiöregednek, jó lesz majd sepregetni az olimpián” – mondta az elemében lévő Kósa.

 

A tervek szerint kedden mutatják be a pályaműveket. Kósa szerint az biztos, hogy jobb lesz, mint ami a kanadai Calgaryban van.

Az elnök szavairól és az olimpiai esélyekről megkérdeztük Liu Shaolin Sándort, egyéni világbajnokunkat, aki csapatban vb-bronzérmes, míg a mostani vk-sorozatban megnyerte az 1000 méteres összetett versenyt.

Abszolút nem úgy tekintek magamra és a csapatra, mint éremesélyes. Ugyanúgy utazunk majd ki az olimpiára, mint a többi csapat: szerényen és nem arra gondolva, hogy azért kell teljesítenünk, mert szereztünk világbajnoki érmeket. Tiszta fejjel kell versenyeznünk és arra törekedni, hogy a maximumot kihozzuk magunkból. Ha ez éremmel végződik, örülünk, ha nem, akkor sem szabad búslakodnunk, hiszen megtettünk mindent azért, hogy ott legyünk.

Bár a kelleténél izgalmasabb volt a férfiváltónk számára a kvalifikáció (nem jutottak döntőbe a fiúk, így a kazahok eredménye miatt kellett izgulni), Bánhidi Ákos csapatvezető szerint realitás, hogy tíz kvótát szereztek a magyarok. Külön kiemelte a Liu-testvéreket, Shaolin Sándort és Shaoangot, valamint a női váltot, akik „tíz körömmel kapartak” az olimpiai kvótáért. Elismerés érte még Knoch Viktort, aki egy lyukkal a hátán versenyzett.

Knoch Viktor komoly, szúrt sérülést szenvedett - 18+
A rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának Sanghajban zajló harmadik állomásán érdekes dolgok történtek.

A férfiaknál 500 és 1500 méteren három, 100 méteren két magyar indulhat majd Phjongcshangban, míg a nőknél minden távon két kvótát sikerült szerezni. Ezen kívül a férfi és a női váltónk is kijutott, erre korábban nem volt példa a magyar sport történetében.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik