Sport

Shane Tusup még nem kért bocsánatot felesége nevelőedzőjétől

Miniinterjú Pass Ferenccel, akinek Hosszú Katinka edzője-férje egyebek mellett azt kiabálta: „Fuck you!”

Baján, Hosszú Katinka szülővárosában 15. alkalommal rendezték meg a Halászlé Kupa úszóversenyt. A hétvégi eseményen a háromszoros olimpiai bajnoknő és férje által alapított Iron Aquatics mintegy ötven versenyzővel vett részt, de a vasárnap nem az úszók teljesítményéről, sokkal inkább a vezetőedző, Shane Tusup újabb attrakciójáról marad emlékezetes.

Tusup felesége korábbi edzőjét, Pass Ferencet találta meg. Azt kiabálta felé többek közt, hogy „fuck you”.

Shane Tusup: Fuck you Mr. Pass Ferenc
Hosszú Katinka edző-férje viselkedésével vasárnap sokakat megdöbbentett. Ezúttal felesége nevelőedzőjébe szállt bele verbálisan, durván. Tette mindezt Katinka szülővárosában.

A 24.hu megkeresésére Pass Ferenc elöljáróban annyit mondott, annyira feszültté vált az esettől, hogy amikor hazaért, azonnal kiírta magából az érzelmeit.

Mi váltott ki ekkora hevületet Shane Tusupból?

Ha a játékvezető benéz egy tizenegyest, a szurkolók melegebb éghajlatra küldik. Ha hibáztam volna, elfogadom, hogy szóvá teszi, de itt szó sem volt indítói tévedésről, maximum egy kislány rutintalanságáról. A stílus a baj, ami messze túlment a versenyeken megszokott szenvedélyen. Az végképp elfogadhatatlan, hogy mindezt ötven tanítványa és a szülők előtt egy olyan edzőkolléga engedte meg magának, aki példakép, akitől több tucat versenyző kért a két nap alatt autogramot – magyarázta hétfő reggel már sokkal nyugodtabban a verseny rendezője, aki nem mellesleg Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpiai bajnok edzője is.

Lesz az ügynek folytatása?

Részemről lezártnak tekintem az esetet, remélem többet nem lesz részem hasonlóban.

Shane Tusup műsorát Katinka is végignézte?

Nem. Annak jele lett volna, ha az uszodában tartózkodik, egész nap nem láttam.

Bő fél nappal az eset után Shane Tusup, esetleg Katinka kereste már? Netán jött bocsánatkérő jelzés?

Eddig még nem.

A 24. hu tájékoztatást kért a Magyar Úszó Szövetségtől, hogy ilyen esetekben mi a protokoll. Batházi Tamás főtitkár úgy fogalmazott. Nem érkezett hivatalos megkeresés a XV. Halászlé Kupán történtekkel kapcsolatban, így a szövetség nem tud hivatalosan állást foglalni az ügyben.”

Cikkünk megjelenése után 24 órával Shane Tusup megmagyarázta miért borult ki és az alábbi posztot tette közzé Instagram-oldalán:

Van egy íratlan szabály az úszásban: miután minden úszó mozdulatlanul áll a rajtkövön, és elhangzik a “Felkészülni!” vezényszó, a startbíró az emberi szervezet számára legideálisabb 2-5 másodperces időszak között indítja el a futamot. Ezúttal viszont pillanatokkal a felhívás után elrajtoltatták az úszókat, ami egyáltalán nem fair, pláne, ha fiatalok úsznak egy versenyen.
Láttam, hogy lemaradtunk az indításról, de biztos voltam benne, hogy a hibás rajt okán, és a fair verseny biztosítása érdekében vissza fogják lőni a futamot. Amikor rájöttem, hogy a szervezőknek nem áll szándékukban ezt tenni, rátok kiabáltam, hogy induljatok el. Amikor úgy éreztem, hogy a versenyzőimmel sportszerűtlen módon jártak el, reagáltam. Megtettem, és meg fogom tenni bármikor, amikor így érzem.

Kedves lányok, Rebeka, Szandra, Liza, Réka! Milyen fantasztikus verseny volt a tegnapi! Az utolsó számhoz érkeztünk, és Ti mindent be akartatok adni, még egyszer utoljára megmutatni, mit tudtok, hogy győzelemmel zárjátok az eseményt. Aztán ahogy én és a helyszínen szurkoló szülők legnagyobb része is látta, rosszul rajtoltatták el a versenyt. Van egy íratlan szabály az úszásban: miután minden úszó mozdulatlanul áll a rajtkövön, és elhangzik a “Felkészülni!” vezényszó, a startbíró az emberi szervezet számára legideálisabb 2-5 másodperces időszak között indítja el a futamot. Ezúttal viszont pillanatokkal a felhívás után elrajtoltatták az úszókat, ami egyáltalán nem fair, pláne, ha fiatalok úsznak egy versenyen. Láttam, hogy lemaradtunk az indításról, de biztos voltam benne, hogy a hibás rajt okán, és a fair verseny biztosítása érdekében vissza fogják lőni a futamot. Amikor rájöttem, hogy a szervezőknek nem áll szándékukban ezt tenni, rátok kiabáltam, hogy induljatok el. Tudjátok, hogy maximalista vagyok, az Iron Team mindig a lehető legjobbra törekszik. Amikor úgy éreztem, hogy a versenyzőimmel sportszerűtlen módon jártak el, reagáltam. Megtettem, és meg fogom tenni bármikor, amikor így érzem. Talán a pillanat hevében nem a legmegfelelőbben reagáltam, de ismertek. Más profi sportágak vezetőedzőitől tanultam a szakmát, akik sohasem hátrálnak meg, és bárkivel szembeszállnak, ha megsértik a csapatukat. Igen, kiálltam és megpróbáltam megvédeni a sportolóimat, amikor úgy éreztem, hogy egy rossz döntés miatt kárba veszhet a felkészülésük, mert egy igazi edzőnek ezt kell tennie. Négy méter hátrányban voltunk a rajtnál. És amit Ti, lányok tettetek azután a néhány másodperc után, a világot jelenti számomra, mert tegnap mindnyájan megtanultátok, hogy sohase adjátok fel, ne foglalkozzatok semmilyen külső körülménnyel, csak harcoljatok, történjék bármi. Megtanulhattátok volna mindezt úgy is, hogy a negyedik, harmadik vagy második helyen végeztek, de a küzdeniakarásotokkal és az egész Aquatics-csapat buzdításával mindenkit megelőztetek, és megnyertétek a futamot. Büszke vagyok, hogy az edzőtök lehetek, és ígérem, megvédelek benneteket, akárhogy is lesz. Shane

Shane Tusup (@tusup11) által megosztott bejegyzés, 2017. Nov 27., 09:58 PST

Kiemelt képünkön Pass Ferenc és Hosszú Katinka. Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik