Sport

Úszóbotrány: újabb elnökségi tag ugrott le a süllyedő hajóról

Újabb lemondás a MÚSZ-ban, már csak három elnökségi tag maradt. Bienerth elnök lassan teljesen egyedül marad.

A Magyar Úszó Szövetség egyre inkább hasonlít Agatha Christie legkeresettebb bestsellerére, a Tíz kicsi indiánra. A különbség pusztán annyi, hogy itt a vendégek helyett elnökségi tagok fogynak és a cselekmény nem Devon partjainál, a Néger-szigeten, hanem a Duna Budára néző oldalán, a Margitszigeten, a MÚSZ-székházban játszódik.

Pénteken ugyanis lemondott dr. Rákosfalvy Zoltán, a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagja. Sorrendben ő a hetedik, aki felállt. Az eredetileg 15 tagból álló testület létszáma ezzel háromra csökkent – Dr. Bienerth Gusztáv, Dr. Sós Csaba és Fodor Szabolcs.

Dr. Rákosfalvy bejelentése már nem oszt, nem szoroz, a szövetség így is, úgy is döntésképtelen már egy ideje.

Ami a világbajnokság óta  történt:

  1. Július 31-én a MÚSZ Ellenőrző Testület vezetője mondott le, ami lépéskényszerbe hozta az elnököt, akinek a szervezet alapszabálya szerint ebben az esetben 30 napja maradt Pósa Józsefné pótlására, azaz egy rendkívüli közgyűlés összehívására. Közvetlenül utána tagtársa, dr. Kézsmárki Éva, majd  az ellenőrző testület harmadik tagja, Tóth Anikó is tekintettel arra, hogy az ET-nek augusztus hónapban sem volt még a 2017. évre vonatkozó, elfogadott ellenőrzési terve.
  2. Másnap reggel egész pályás letámadásba kezdtek a sportág halhatatlanjai, Darnyi Tamás(négyszeres olimpiai bajnok), Rózsa Norbert (olimpiai bajnok), Hargitay András (háromszoros világbajnok), Szabó József (olimpiai bajnok), Risztov Éva (olimpiai bajnok), Güttler Károly(olimpiai és vb ezüstérmes, Európa-bajnok) is levélben jelezte, tarthatatlannak látja a szövetségben kialakult helyzetet.
  3. Szintén augusztus elsején, a vb ünnepi sajtótájékoztatója valóban annak indult, amire hivatott lett volna, de az elnököt a kötelező körök után hamar megtalálták az újságírók. Bienerth Gusztáv elnök a média érdeklődésére a halhatatlan úszók levelét pitiáner támadásnak nevezte, és jelezte, rossz híre van, mindez csak megerősíti abban, hogy jó úton jár, ezért nem mond le.
  4. Augusztus 3-án délelőtt válaszként erre lemondott hat elnökségi tag. Érdekes, hogy az MTI-hez is eljuttatott levelükben Hargitay szavaihoz hasonlóan ők is úgy fogalmaznak: “A szakmai sikerektől függetlenül úgy látjuk: a MÚSZ jelenlegi elnöke sem az elnökséget, sem a közvéleményt nem tájékoztatja tényszerűen a szervezet tevékenységéről, illetve a meghatározó döntésekről.” Távozásukkal már csak az elnök, az alelnök és egy tag maradt a testületben.
    A sikeres világbajnokság után négy nappal a döntéshozatal terén azonban így végképp döntésképtelenné vált a Magyar Úszó Szövetség.
  5. Augusztus 5-én Tóth István, a Honvéd Kossuth Lajos Sportegyesület Szentendre elnöke bejelentette, hűtlen kezelés miatt feljelenti Bienerth Gusztávot, a MÚSZ elnökét. A vád szerint, az elnök a szövetség pénzét saját önös érdeke szerint használja fel, továbbá nehezményezi azt is, hogy az ET és az elnökségi tagok lemondása miatt Bienerth szabálytalan módon nem 30 napon belül, hanem azon túl, szeptember 1., péntek 10 órára hívta össze a rendkívüli közgyűlést.
  6. Gyárfás Tamás, a MÚSZ korábbi elnöke nyílt levelet írt Bienerth Gusztávnak, amelyben a Masters világbajnokság befejezésének másnapján, augusztus 21-én délelőtt 10 órakor a Duna Arenában, a sajtó nyilvánossága előtt közös vitára hívta ki a regnáló elnököt. A vita nem jött létre, csak egy személyes találkozó.

A Magyar Úszó Szövetség elnöke Dr. Bienerth Gusztáv mindezek ellenére rendíthetetlen. Honlapunk kérdésére megerősítette válsághelyzet ide, vagy oda, ő bizony elutazik Indianapolisba, ahol augusztus 23-28. között junior világbajnokságot rendeznek.

Bienerth: Ezek a múlt támadásai
Egy árnyékkal küzd Bienerth Gusztáv úszószövetségi elnök, aki visszaélésekre bukkant egy vizsgálat során. Úgy érzi, az úszótársadalom számára túl újszerű volt, hogy titkosan, félelem nélkül szavazhat.

Az elnök érez magában annyi erőt, hogy több ezer kilométeres távolságból keressen az augusztus 3-án lemondott hat (mától hét) elnökségi tag helyére újakat, felállítson egy új döntéshozó testületet.

Pedig úgy néz ki, mára nagyon egyedül maradt, ezért meglehet, az indianapolisi lesz az utolsó útja MÚSZ-elnökként.

Úgy tudjuk, a tagság egy része azt kívánja, hogy egy új elnökkel az élen a legrövidebb időn belül alakuljon meg a Magyar Úszó Szövetség teljes, 15 tagú elnöksége.  A benyújtott javaslatok szerint a szeptember 1-jén zajló közgyűlésen a tisztségviselők megválasztását követően titkos szavazással előbb az elnök, majd a megmaradt elnökségi tagok visszahívásáról szándékoznak dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik