Sport

Úszószövetség: pofonok völgye

A piros sarokban Bienerth Gusztáv, az úszószövetség jelenlegi, a kék sarokban Gyárfás Tamás, a szervezet korábbi elnöke. Következik a 12. menet.

Ahogy Bienerth Gusztáv, egy általa megrendelt Deloitte-átvilágítás ismeretében komoly vádakat fogalmazott meg a Magyar Úszó Szövetség előző vezetésével, pénzügyi, számviteli fegyelmével kapcsolatban, úgy a sikersportág regnáló elnökét is nap, mint nap támadják.

Bienerth: Ezek a múlt támadásai
Egy árnyékkal küzd Bienerth Gusztáv úszószövetségi elnök, aki visszaélésekre bukkant egy vizsgálat során. Úgy érzi, az úszótársadalom számára túl újszerű volt, hogy titkosan, félelem nélkül szavazhat.

Pénteken például munkatársunk fültanúja volt, amint Tóth István, a Honvéd Kossuth Lajos Sportegyesület Szentendre elnöke – Gyárfás Tamás tavaly novemberi lemondása után a január 8-i MÚSZ-elnökválasztáson egyike volt a három új elnökjelöltnek – elég indulatosan kérte számon az elnököt. Állítása szerint a szövetségtől mint kiemelten közhasznú szervezettől hónapok óta szeretne hivatalos iratokat kikérni, de erre nincs lehetősége.

Honlapunk összegyűjtötte azokat a vádakat, amelyeket Bienerth Gusztáv ellenzéke fogalmazott meg, majd azokat – alább – kérdés formájában elküldte a MÚSZ-nak.

  1. Az elnök úr valóban törvénytelenül, értsd: alapszabályellenesen vett fel vezető munkatársakat?
  2. Az elnök úr valóban elnökségi határozat nélkül használja a MÚSZ bankkártyáját a rajta lévő teljes vagyonnal?
  3. Igaz-e, hogy elnök úr sajátjaként használja a Porsche Hungária szövetség számára biztosított szponzorautóját, amelyhez a szövetség külön sofőrt alkalmaz? Született-e erről elnökségi határozat?
  4. Létezik-e bármiféle elnökségi határozat azt illetően, hogy a MÚSZ mindenkori elnöke milyen alkalmakkor, milyen összegben költhet reprezentációs költségre?
  5. Az elnök úr budapesti lakos létére valóban foglaltatott szobát a Four Season szállóban három hétre, illetve a vb teljes időtartamára a margitszigeti Thermál Szállóban is fenntartott magának egy lakosztályt?
  6. Az érthető, hogy elnök úr külföldi utazásai alkalmával a költségeket a MÚSZ  finanszírozza. Létezik-e arra elnökségi határozat, hogy mit, mekkora összegig költhet az elnök? Igaz-e, hogy Abu Dhabiban fogadást tartott a szövetség költségén, és ha igen, mekkora összegből és mi okból?
  7. Igaz-e, hogy Szurdi Linda, vagy az általa képviselt cég marketing-tanácsadás címen szerződésben áll a szövetséggel és havi 1,5 millió forintos honoráriumban részesül? Ha igen, milyen valós teljesítés áll a marketing-tanácsadás mögött?
  8. Igaz-e, hogy Szurdi Lindának, vagy az általa képviselt cégnek a MÚSZ arculatváltása címén további 1,8 millió forintot fizetett ki a szövetség?
  9. Igaz-e, hogy elnök úr megrendelte a Magyar Úszó Szövetség nemrég átadott margitszigeti székházának újabb átalakítási tervét? Ha igen, mi okból van szükség teljeskörűen felújított székházon új munkálatokra?
  10. Igaz-e, hogy ugyan havi 750 ezer forint honoráriumért jogi igazgatót alkalmaz a szövetség, ennek ellenére más jogi irodákat is megbíz a MÚSZ? Ha igen, miért?
  11. A szerződés szerint mekkora honorárium illeti meg a Deloitte céget a 24.hu cikkében is szereplő jelentés elkészítéséért?

A tizenegy kérdésre az alábbi válasz érkezett:

Tisztelt Szerkesztő úr!

A Magyar Úszó Szövetség Elnöke lemondott elődjétől eltérően teljes mértékben társadalmi munkában látja el feladatát és sem közvetve, sem közvetlenül üzleti vagy egyéb gazdálkodásra vonatkozó szerződéses kapcsolatban nem áll a Szövetséggel.

Az alábbi kérdésekbe foglalt állítások és alig burkolt vádaskodások illeszkednek abba a rágalomsorozatba, amit Tóth úr visel hónapok óta az elnök úr ellen, így azokra tételesen elnök úr nem kíván kitérni. Természetesen Tóth úrnak joga van kérdést intézni a Szövetség gazdálkodását érintő minden ügyben, de azok iránya, célja és nagyságrendje a joggal való visszaélés kategóriájába tartozik immár hónapok óta.

Annyit még megjegyeznénk, hogy a MÚSZ Elnöke 38 szövetségi elnökkel folytatott kétoldalú megbeszéléseket a Budapesti FINA-világbajnokság alatt, amelynek helyszíne valóban a FINA főhadiszállása, a Gresham Szálloda egyik szobája volt, de ezzel kapcsolatban a Szövetséget költség nem terhelte.

Magyar Úszó Szövetség

Szerkesztőségünk a levelet pénteken küldte el, választ szombaton kaptuk, de eközben szintén szombaton Gyárfás Tamás nyílt levélben arra kérte dr. Bienerth Gusztávot, a Magyar Úszó Szövetség elnökét, hogy az augusztus 7-20-ig zajló Masters-vb alatt mindketten az előttük álló feladatra, az újabb sikeres vb-rendezésre koncentráljanak.

Forrás: músz.hu

Hogy e levél hatására, vagy sem, minden esetre dr. Bienerth Gusztáv hétfőn találkozóra hívta Gyárfás Tamást, aki készséggel állt rendelkezésre.

A két és fél órás megbeszélésen Bienerth Gusztáv elnök úr közölte velem, nem érti, miért veszem magamra a szövetség elmúlt két éves gazdálkodásával kapcsolatos megjegyzéseit, hiszen ő maga a május 21-ei közgyűlésen is hangsúlyozta, hogy ezek nem a volt elnökre vonatkoznak. Válaszként elmondtam, hogy a “Gyárfás-korszak” esetleges hibáiért felelősséggel tartozom. Határozott álláspontom, hogy a MÚSZ-ban senki sem csalt vagy lopott, a rendelkezésre álló anyagi források hűtlen kezelésének gyanúja meggyőződésem szerint a legteljesebb mértékben megalapozatlan. Hangsúlyoztam, a Magyar Olimpiai Bizottság és az EMMI sportállamtitkársága mint felügyelőszerv mindenkor példásnak minősítette a MÚSZ gazdasági tevékenységét, mindez írásban is megfogalmazódott, a dokumentáció rendelkezésre áll. A MÚSZ tagszervezeteinek képviselői igényük szerint bármikor jogot kaptak bármely irat megtekintésére, azokat egyetértőleg fogadták, értékelték. A pénzügyi fegyelemre szükség van, ugyanakkor szerencsésebb lett volna, ha még mielőtt bárminemű negatív nyilatkozatra sor kerül, én, mint aki korábban huszonnégy évig vezettem a szövetséget, megismerem a Deloitte jelentését, módot kapok arra, hogy bármely megállapítást az általunk felkért szakértők is értékelhessék – és ha ezek után is marad még tisztázatlan kérdés, akkor lépjünk fel a leghatározottabban bárminemű szabálytalanság ellen

– számolt be Gyárfás Tamás a találkozóról.

Bienerth Gusztávot is kerestük, kérdésünkre az a válasz érkezett, hogy magánbeszélgetés volt, amiről nem szeretne nyilatkozni.

A történet továbbgondolását a kedves olvasókra bízzuk. Ami biztos, ebben a nyílt bokszmeccsben a 11. menetnél tartanak a bunyósok.

A 12., végső menetre augusztus 30-án, a Magyar Úszó Szövetség idei harmadik, rendkívüli közgyűlésén kerül sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik