Sport

Turi György nem érti mi a baj, soha ilyen jó dolga nem volt a magyar úszásnak

24.hu
24.hu

2016. 11. 18. 18:37

Korábban a témában:

A Kőbánya SC edzője a Nemzeti Sportnak nyilatkozott az úszósportban kirobbant belháború kapcsán és azt mondta: csak rázza a fejét, mert nem érti mi zajlik a sportág körül.

Soha ilyen nagyságrendű anyagi támogatásban nem részesült a sportág, ezáltal klub, versenyző, edző

– mondta Turi György, aki szerint az eredményes sportolók oda utazhatnak edzőtáborozni, ahova csak akarnak, de azok is jó helyzetben vannak, akik nem tagjai a válogatottnak, mert a műhelyek is minden eddiginél több támogatáshoz jutnak, így például bármilyen eszközt be tud szerezni nekik a szövetség.

Hozzátette: mindezt úgy mondja, hogy ők például a KSC-nél súlyos tízmillióktól estek el az eredményesebb úszók távozása miatt, mégsem panaszkodhatnak.

Turi György a párbeszéd híve. Szerinte, ha egy úszónak bármi problémája van, azt beszélje meg az edzőjével, vagy a klubvezetővel. Ha ez a válogatottságot érinti, akkor a klubvezetést vagy az edző megoldja a kapitánnyal vagy a szövetséggel.

„Mindannyian tudjuk, hogy nincs hibátlanul működő rendszer, időnként nekem is vannak konfliktusaim bizonyos kérdésekben még a szövetséggel is, ezt azonban párbeszédekkel, normális kompromisszumokkal mindig le tudtuk zárni. Üzengetés sosem volt, őszinte beszélgetés annál több.”

Turi szerint még senki sem hozakodott elő igazán komoly gonddal, és persze vannak kisebb problémák, olyan rendszer nincs a világon, amelyikkel mindenki elégedett lenne.

Én vagyok a legidősebb azon edzők között, akik pályájuk kezdete óta itthon dolgoznak – harminchét éve ennek, azaz láttam már sok mindent ennyi idő alatt. Ennek alapján jelenthetem ki egyértelműen: ilyen jó körülmények között még soha nem dolgozhatott senki, egyetlenegy műhely sem.

Turi György védelmébe vette a szövetséget, mondván amikor a többi sportág üvöltött a pénzhiánytól, az úszásban a legjobbak akkor is megkaptak mindent. Így nem tartja elegánsnak és sportszerűnek a mostani „üzengetősdi-csatlakozósdi” módszert.

Előzmények több felvonásban:

 1. Gyárfás Tamás kedden azt nyilatkozta, csendes a viszony az úszószövetség és Hosszú Katinka közt.
 2. Pár órával később az úszónő nyílt levelet írt, amiben lemondásra szólította fel a MÚSZ-elnököt.
 3. A szervezet szerdán tartott sajtótájékoztatót, Gyárfás pedig elmondta: felmerült benne ez a lehetőség, ám végül meggyőzték, hogy maradjon.
 4. Gyurta Dániel a történet kapcsán a 24.hu-nak elmondta: sajnálja, hogy a sportág a botrányok miatt kerül egyre többször címlapra, és valóban nincs rend a magyar úszásban, de a sportolók minderről nem tudnak nyíltan beszélni. Abban bízik, hogy olyan döntések következnek, amelyek változást hoznak, és a személyes érdekekkel szemben az úszók érdekeit veszik majd figyelembe.
 5. Kapás Boglárka is csatlakozott Gyurtához, ő is közleményben írta, hogy nincs rend a sportágban.
 6. Szerda délután az MTI adta ki, hogy Hargitay Andrást Gyurta Dániel hívta fel, hogy beszéljen vele a honlapunknak adott nyilatkozata kapcsán. Gyurta a kapitány szerint azt mondta, “nem kíván Katinkával közös álláspontra helyezkedni”.
 7. Az olimpiai bajnok mellúszó azonban közösségi oldalán rögtön reagált: sosem szorult arra, hogy egy harmadik fél szavakat adjon a szájába.
 8. A 400 gyorson rövidpályás világbajnok (2014, Doha) Bernek Péter nevében menedzsmentje, a Strongaa cég már konkért vádakat fogalmazott meg.
 9. A korábbi négy válogatott úszóhoz csatlakozva a Verrasztó testvérek, Evelyn és Dávid is közleményt juttatott el a Nemzeti Sportba, amelyben jelezték, “megérett az idő a közös fellépésre, az úszók és a szövetség érdekeit is szem előtt tartó, szakmailag is a jelenkor igényei és kívánalmai szerint működő sportági konszenzus megteremtésére a feszültségmentes felkészülés érdekében”.
 10. A MÚSZ közleményben reagált a szervezetet ért kritikákra, azt szeretnék, ha a sportolók konkretizálnák (névvel vagy anélkül), hogy mivel érhetnének el az eddigieknél is jobb eredményeket.
 11. Czakó Csaba vezetőedző is csatlakozott Hosszúékhoz, ő is a sportágon belüli problémákról beszélt, arról, hogy vannak egyenlők és egyenlőbbek, ennek pedig olykor válogatott úszók isszák meg a levét.
 12. Kozma Dominik is csatlakozott a többi úszóhoz, ő is kiállt a sportág jövőjéért.
 13. Bár egyre több és egyre kellemetlenebb történetekbe keveredik, Hargitay András nem mond le a posztjáról.
 14. A szövetség korábban azt mondta, konkrétumokat akar. Bernek Péter képviselőitől megkapta.
 15. Hargitay András szerint Gyárfás Tamás sikergyáros, és mindenkinek magába kell szállnia.
 16. Czene Attila is nyíltan bírálta Gyárfás Tamást és az úszószövetséget.
 17. Itt pedig egy nyilatkozat Sós Csaba szakmai alelnöktől, aki bebizonyította, hogy a MÚSZ mennyire nem érti a problémát.
 18. Hargitay András visszautasította Czene Attila vádjait, szerinte nincs diktatúra a magyar úszásban. Ha Gyárfás Tamás beleszólna a munkájába, azonnal lemondana.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.