Sport

A MÚSZ öngólokat lő Hosszú Katinka-ügyben

Hármat is. Legutóbb a szervezet sajtófőnöke vallotta be, a szövetség előre megtervezett stratégiája szerint ment oda Kiss László az úszónő január 6-i sajtótájékoztatójára. Helyzetértékelés 2.0.

Továbbra is tart a bokszmeccs, bár a héten csak egyoldalú “árnyékolás” zajlott, lévén Katinka nem szólalt meg. Eddig úgy tűnt, a Magyar Úszó Szövetség ura a helyzetnek. Hétfő óta azonban a remekül megszervezett kommunikációjába egyre több hiba csúszott. Az utolsót éppen a szövetség sajtófőnöke ejtette, amikor szerdán, a DigiSport V-Közép című műsorában leleplezte Kiss Lászlót és a MÚSZ stratégiáját.

Időben visszafelé mutatjuk be a hét történéseit, a három hibát, amelyek szinte egytől egyig a szövetségi kapitányon csattantak. Immár másodszor is – első itt – helyzetképet adunk a ringből.

Hiba 1:

kiss lászló

Szerdán Csurka Gergely sajtófőnök a DigiSport V-Közép című műsorában leplezte le Kiss Lászlót és a MÚSZ stratégiáját. Azt nyilatkozta, Hosszú Katinka január 6-i sajtótájékoztatóján előre eltervezték a szövetségi kapitány megjelenését.

“Volt egy olyan, hogy mi lenne, ha Laci bácsi betoppanna, mintegy ilyen teátrálisan tíz óra háromkor. De nem, azt mondtuk, azért menjen oda előre, hogy lássák, hogy ott van, adott esetben azt mondhassák, jól van, üljünk le és álljunk ki együtt. Háromnegyed órájuk volt, hogy megoldást találjanak erre a helyzetre és nem biztos, hogy a legjobbat választották. Az így kialakult helyzetre viszont senki nem számított. Kiss László lemondása már nem volt eltervezve”

– mesélte el Csurka Gergely. A szövetség szándéka hiába volt, lehetett volna helyes, végtelenül kellemetlen helyzetbe hozta ezzel a 75 éves szakembert.

Hiba 2:

A szövetség vezetése érthető módon mindenféle eszközzel megpróbálja kiegyenesíteni a helyzetet, kibékíteni immár a szövetségi kapitányt és az úszónőt. Holott nem is kettejük közt van vita, sokkal inkább Shane Tusup és a szövetség elnöke közt feszül nézeteltérés, szemléletbeli ellentét. Amiatt, mert Shane júniusban pénzt kért a 2017-es reklámfilmben való szereplésért, mire a szövetség nem teljesítette a következő kérését, hogy a pénzdíjas versenyekre a MÚSZ biztosítsa egy személyes masszőr utazási és szállásköltségeit. Megjegyzem, mindkét kérés eléggé elrugaszkodott, figyelembe véve, hogy a Hosszú-team éves felkészülése fizetésekkel, edzőtáborokkal, versenyekkel, vízfelülettel együtt összességében minimum 65-70 millió forintjába kerül az egyaránt állami, adófizetői csecsen lógó MOB-nak, MÚSZ-nak és Vasasnak.

A ringben ennek ellenére továbbra is a kapitány és a versenyző áll. Ők kapják és állják az ütéseket. Ennek szellemében adott ki a MÚSZ kedden egy sajtónyilatkozatot, amiben többek közt azt írták, Kiss László hétfőn a versenyzőnő Facebook-oldaláról értesült arról, Katinka Austinban van és versenyez a hétvégén.

Ehhez képest a szövetségi kapitány vasárnap az M4 Sport műsorában úgy fogalmazott, tudomása szerint Katinka elutazott az Egyesült Államokba, egy versenyre.

Hiba 3:

A szövetség ebben a keddi sajtóközleményében azt éreztette, Hosszú csak az ő engedélyükkel versenyezhet Austinban, és ezt csak akkor adják meg, ha Katinka felhívja Kiss Lászlót és beszél vele.

Ehhez képest információnk szerint Hosszú austini rajtkőre állásához nem szükséges a szövetség engedélye. Az engedély megadásának valós oka Kiss “lebukásán” kívül is ez lehet.

Ha a MÚSZ Kiss László véletlen leleplezése után szerdán nem adta volna meg az engedélyt, attól még Hosszú nyugodtan rajtkőre állhatott volna, akár férje révén, mint amerikai úszó. Csak legfeljebb úgynevezett unattached, azaz független versenyzőként indult volna, nem mint magyar válogatott. Az austini verseny ugyanis nem tartozik bele a FINA (nemzetközi szövetség), se a LEN (európai szövetség) hivatalos versenynaptárába, így nem is szükséges a részvételhez azok tagszervezetének, a MÚSZ-nak a rajtengedélye. Ezt a szövetségnek, de a szövetségi kapitánynak is tudnia kell.

Vélemény:

Múlt pénteken elképesztő megosztás- és hozzászólás-mennyiséget hozó helyzetelemzésünk pillanatában még úgy tetszett, Kiss László lemondásával, majd reaktiválásával a MÚSZ került lépéselőnybe.

Ezen a héten a Hosszú-team nem szólalt meg. Katinka azt csinálja, amihez igazán ért – úszik és minden bizonnyal begyűjt fél tucat újabb érmet. Viszont a szövetség kommunikációs hibái előbb kiegyenlítették, majd visszabillentették a mérleg nyelvét Katinka oldalára.

A botrány láthatóan érdekli az embereket, ezért a média nem fog egyhamar leszállni a témáról. Várhatóan a felek sem fognak kibékülni. Soha. Esély leginkább arra van, hogy belátják, a média által is gerjesztett hullám lecsillapításához józan felnőtt emberek módjára, profiként kell viselkedni. Nem kell szeretni egymást, ellenben le kell ülni egymással és ki kell alakítani egyfajta közös álláspontot a jövőbeni kapcsolat érdekében.

MTI
Gyárfás Tamás elnök mindenképpen békülni szeretne, mert a magyar úszósportnak ez az érdeke Fotó: MTI

Az ügy azt semmiképp sem befolyásolja, hogy 200 vegyesen Hosszú egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen aranyesélyese marad az olimpiának.

Így a cél és az érdek továbbra is közös. A látszatkibékülés, Katinka olimpiai aranya jót tenne a versenyzőnő márkájának, az Iron Ladynek. Jót tenne a botrány miatt kiváró, az olimpia előtt Katinkával szerződni óhajtó szponzoroknak is.

Jót tesz a szövetségnek is. Az olimpiai arany további négy évre biztosítja a kiemelt olimpiai támogatást. Maradhat a sportágfejlesztés, újabb tehetséges gyerekek részesülhetnek kiemelt támogatásban, továbbra is a világ élvonalában maradhat a magyar úszósport.

Az úszószövetségben megvan a békülésre a hajlandóság. Lehet hogy hibáztak párat, de ezt a szándékukat többször, több helyen kinyilvánították. Kérdés, mit gondol erről Shane Tusup és Hosszú Katinka?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik