Sport
Katinka Hosszu of Hungary celebrates after winning the silver medal in the Women's 200m backstroke during the FINA World Swimming Cup 2015 at the Hamad Aquatic Centre in the Qatari capital Doha on November 2, 2015. AFP PHOTO / AL-WATAN DOHA / KARIM JAAFAR 
==QATAR OUT==

Hosszú Katinka úgy lépett le, hogy hivatalosan senkit sem értesített

24.hu
24.hu

2016. 01. 12. 11:46

A Magyar Úszó Szövetség állásfoglalást adott ki Hosszú Katinka elutazásával kapcsolatban, amelyet változtatás nélkül közlünk.
Korábban a témában:

A Magyar Úszó Szövetség állásfoglalása:

Bár január 14-én, csütörtökön a Nemzeti Színházban rendezik meg az 58. Év sportolója gálát, Hosszú Katinka január 10-én vasárnap elutazott az Egyesült Államokba, hogy részt vegyen Austinban a pénzdíjas Arena Pro versenysorozat második állomásán, amelyre január 15-17. között, péntektől vasárnapig kerül sor.

 

Kiss László szövetségi kapitány (ahogy a magyar média is – a szerk.) Katinka Facebook-oldaláról hétfőn értesült arról, hogy a versenyző és edzője már Austinban tartózkodik. A Magyar Úszószövetség és kapitány arról sem kapott tájékoztatást, hogy meddig lesznek távol, hazautaznak-e a versenyről, vagy a továbbiakban külföldön készülnek.

 

Miután Hosszú Katinka már vasárnap elutazott a tengerentúlra, versenyengedélyezési kérelme – a menedzsmentje révén – hétfőn érkezett meg a szövetségbe.

 

A szövetség kényszerhelyzetbe került: ha megadja a versenyengedélyt, akkor igazolja, hogy Magyarországon egy kiemelkedően sikeres sportoló bármit megtehet. Ha nem adja meg – és amennyiben az Arena versenysorozat rendezői megkövetelik a startengedélyt -, akkor a MÚSZ a legjobb szándéka ellenére is kárt okozhat a legeredményesebb magyar versenyzőnek, mint ahogy a verseny rendezőinek is. Nyilvánvaló, hogy Hosszú Katinka neve szerepel a programban, a verseny rangját emelő részvételére a házigazdák joggal számítanak, a repülőjegyét alighanem megvették, kint tartózkodásának költségeit minden bizonnyal kifizették.

 

Mindezek ismeretében Magyar Úszó Szövetség úgy döntött: bár a versenyzőnek a versenyengedélyt még az austini meghívás elfogadása előtt illett volna megkérnie, a kialakult helyzet mielőbbi békés rendezésének elősegítése érdekében a versenyengedélyt megadja – ha azt Katinka Austinból megkéri a szövetségi kapitánytól. Kétségtelen, hogy a sportolónak a versenyek előtt már az úszásra kell összpontosítania, Austinban azonban mégsem az olimpia zajlik; egy néhány perces telefonbeszélgetés Katinka teljesítményét nem befolyásolhatja negatívan, viszont ily módon a részéről is kifejezésre juthat a vita lezárásának szándéka.

 

A fentiek alapján a MÚSZ kiváltképp örömmel és köszönettel fogadja Borkai Zsolt hasonló indíttatású bejelentését, melynek értelmében a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kész egy asztalhoz ültetni Hosszú Katinkát és a szövetség elnökét. A sportág vezetése reméli, legalább a MOB tájékoztatást kapott arról, Hosszú Katinka mikor lesz újra Magyarországon, mert a sportági szövetségben ezt senki sem tudja.

 

Az ügy szempontjából figyelemre méltóak Siklós Eriknek a M4 Sporthétfő című műsorában megfogalmazott szavai. Arra a kérdésre, hogy miért vett részt tevőlegesen Hosszú Katinka sajtótájékoztatóinak szervezésében, a MOB kommunikációs igazgatója eddigi eljárása igazolásul a NOB Chartára hivatkozott: “A sportoló mindig az első.” Ugyanakkor a műsorban felvetett kérdésre, hogy mit akar Hosszú Katinka, maga is azt válaszolta, hogy nem tudja.

 

A Magyar Úszó Szövetség, alávetve magát a NOB Chartában megfogalmazottaknak, azokkal összhangban, mindenkor a Magyar Olimpiai Bizottság joggal hangsúlyozott célkitűzéseit szeretné követni, amely a tiszta játékot, egymás kölcsönös tiszteletét ösztönzi.

Hosszú Katinka két sajtótájékoztató keretében és két sajtóközleményben – első itt, második itt – jelezte, valami nincs rendben közte és a MÚSZ között. A Kiss László szövetségi kapitány lemondásával, majd reaktiválásával járó úszó-belháborúról sokan, sokfélét írtak, a mi helyzetértékelésünket itt olvashatja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Ma kiderül, mennyire erős a Fidesz

Kommentek

Happy children girl and boy brother and sister eating strawberries with milk
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.