Sport

Nem csak a Béres Csepp doppinglistás

Gyógyszerek (gyógyszerek, )
Gyógyszerek (gyógyszerek, )

A népszerű termékcsalád mellett számos más, megfázás, nátha, az influenzás tünetek, asztma leküzdésére használatos gyógyhatású készítményt nem használhatnak a versenysportot űzők.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) már januárban közzétette azt a 2015-ös évre vonatkozó változáslistáját, amely sokakat megdöbbentve jelezte, a Béres Csepp és a Béres Csepp Extra nevű termékek versenysportolók számára a tiltólistára kerültek. Magyarul, aki sportolóként ezeket szedi, doppingol, mivel a termékek kobalt-klorid-hexahidrát formájában kobaltot tartalmaznak. A Sport24 érdeklődésére a Béres Rt. közleményben reagált, amely szerint a “hétköznapi embereknek” nem kell megijedni: a cég termékei biztonsággal alkalmazhatók az egészségüket megőrizni vagy gyógyulni kívánó gyermekek és felnőttek számára.

A A MACS változáslistáján azonban van még egy-két hétköznapi, akár vény nélkül is beszerezhető készítmény, amellyel a sportolóknak vigyázniuk kell.

Ilyenek Pseudoephedrin tartalmú készítmények, amelyek versenyen kifejezetten tiltottak. Hogy melyek ezek? Naná, hogy a megfázás, nátha, az influenzás tünetek leküzdésére legtöbbet reklámozott, az orvosok által is előszeretettel ajánlott Advil Cold tabletta, az Aspirin Komplex granulátum, a Neo Citran Cold and Sinus, a Nurofen Cold and Flu vagy éppen a Rhinathiol Cold filmtabletta. (A teljesség kedvéért a többi, tán kevésbé ismert: az Aerizane és a Clarinase tabletták, a Lasquil granulátum, Mucogrip és a Zyrtec-D filmtabletta is.)

Az ajánlás szerint, napi 240mg-os alkalmazás esetén legalább 24 órával a verseny kezdete előtt abba kell hagyni ezeknek a szedését – bár, számos vizsgálat szerint, nem mindenkinél elegendő az egy nap a Pseudoephedrin kiürüléshez -, ellenkező esetben ott a nem várt lebukás és a versenyző meghurcolása!

Az asztmásoknak, allergiásoknak is vigyázniuk kell, mert például a Ventolin Evohaler nevű sokak, gyerekek által is használt inhaláló szerből csak napi 16 puff engedélyezett, míg a nagyobb Salbutamol (ez a hatóanyag) tartalmú szerek kimondottan tiltottak, vagy TUE engedélyhez (a terápiás alkalmazási kivétel) kötöttek.

Egyes információk szerint némely orrcsepp sem feltétlenül “sportolóbarát”. Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője kérdésünkre elmondta, elméletileg orrcsepp, orrspray, orrkenőcs, szemcsepp, szemkenőcs, fülcsepp és bármely kenőcs vagy krém, amelyet a bőrön használnak nincs tiltólistán, mivel ezek mind lokális használatnak minősülnek, ezért még TUE-engedély sem kell rájuk, még ha a gyógyszerben glükokortikoszteroid tartalom is van.

“Egyre azonban felhívnám a figyelmet: valamiért a fül-orr-gégészek időnként alkalmazzák az orrkagyló kokainos öblítését… Orvosi szempontból értem a használatot, de élsportoló számára értelem szerint tilos!” – fogalmazott a MACS ügyvezetője.

Ezek után javasoljuk, minden sportoló SOS kezdje meg gyógyszerészeti tanulmányait!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik