Sport

Vízilabda: Világkupa után, Világkupa előtt

Idei harmadik világversenyén is döntőbe jutna a magyar férfiválogatott. A kazahsztáni Világkupán kedden a horvátokkal kezd a csapat. A lányok az 5. helyen zártak a sorozatban.

Több szempontból sem volt szerencsés a magyar nő vízilabda-válogatott számára a múlt héten lezajlott Világkupa. Egyrészt rögtön az időzítés: bő két héttel a budapesti Európa-bajnokság után jött az újabb világverseny, ez a legedzettebb csapatokat is nagy próba elé állítja.

Aztán ott van a tény, hogy ez a torna leginkább a tengerentúli válogatottaknak volt fontos, ők csak erre készültek (na meg a Világligára még a nyár elejéről). S nagy pech volt a mieink számára, hogy a csoportban éppen az Egyesült Államokkal és Ausztráliával kerültünk össze, ki is kaptunk mindkét együttestől. S mit ad ég: éppen ez a két válogatott játszotta a döntőt, amelyet végül az Egyesült Államok nyert – megszerezve ezzel idei második trófeáját a Világliga-arany után.

Hogy mennyire igaz, hogy az európai csapatok kifacsarva, kissé talán leeresztve érkeztek Hanti-Manszijszkba, Szibériába, azt jól jelzi, hogy az elődöntőben a világ- és friss budapesti Európa-bajnok spanyolok 8-2-re maradtak alul Ausztráliával szemben.


A magyar lányoknak nem jött össze a négy közé jutás
Fotó: MTI 

A mieink a keresztbejátszás alkalmával sajnos simán kikaptak az amerikai edző által irányított Kínától, ez pedig azt jelentette, hogy hosszú idő után nem jutott a négy közé egy világeseményen Merész András válogatottja.

Aztán maradt az 5-8. helyért folyó küzdelemsorozat, már ha két meccset sorozatnak lehet nevezni. Előbb 42-0-ra vertük Szingapúrt. Itt álljunk is meg egy szóra: alighanem minden idők legnagyobb arányú magyar győzelméről van szó a világversenyeket tekintve. Az egyik helyszínen tartózkodó kolléga információja viszont, hogy egyáltalán nem volt népszerű a medence környékén a mieink agresszív, szoros emberfogásos játéka, mondván nem túl elegáns így megalázni a tudvalévően szerény képességű ellenfelet (mi nem foglalunk állást, ki-ki döntse el, megérte-e a gólzáporos siker).

Az 5. helyért a házigazda orosz válogatottal játszott a magyar válogatott, és vasárnap 14-11-re győzött is. Ez kellemes meglepetés, igaz, az oroszok kissé csalódottak voltak, hogy hazai pályán csak a helyosztó maradt számukra.

Még egy zárójeles megjegyzés: az Eb előtt 10-9-re vertük barátságos meccsen az Egyesült Államok együttesét Cegléden, 19-6-ra (!) Kínát a Thetis Kupán Görögországban, a Világkupa előtt pedig 12-5-re az ausztrálokat Szentesen – valahogy át kéne lendülni az igazi tétmeccsen (például elődöntők a közelmúltban) jellemző bénultságon.

A női válogatott eredményei a Világkupán:

Magyarország-Ausztrália 7-10
Magyarország-Dél-Afrika 25-3
Magyarország-Egyesült Államok 10-15
Magyarország-Kína 6-8
Magyarország-Szingapúr 42-0
Magyarország-Oroszország 14-11

A Világkupa végeredménye:

1. Egyesült Államok
2. Ausztrália
3. Spanyolország
4. Kína
5. Magyarország
6. Oroszország
7. Dél-Afrika
8. Szingapúr

Amint véget ért a nők Világkupája, a nemzetközi vízilabda-társadalom Kazahsztán felé fordítja tekintetét. A férfiak is letudják szűk egy hét alatt a sorozatot, a mezőnyben természetesen ott van a világbajnok jogán Magyarország válogatottja.

A helyzet ugyanaz, mint a nők esetében: túl sok idő nem telt el az Európa-bajnokság óta, igaz, Benedek Tibor kerete egy héttel többet készülhetett, mint a lányok. Amint azt korábban írtuk, változás történt az Eb-kerethez képest: ezúttal itthon maradt Nagy Viktor, Szivós Márton, Vámos Márton (neki kiveszik a manduláját), Tóth Márton, helyükre Lévai Márton, Bedő Krisztián, Bátori Bence és Angyal Dániel került. Még egy változást kell megemlíteni: Dabrowski Norbert másodedző helyét erre a tornára Szabó Zoltán veszi át – az Eger trénere pihenőt kapott, hasonlóan a kimaradó játékosokhoz.

Itt is lesznek tengerentúli válogatottak, azzal a különbséggel, hogy jelenleg az Egyesült Államok csapata nem képvisel akkora erőt, mint női vonalon, megjegyzendő viszont, hogy hatalmas léptekben fejlődnek Dejan Udovicic szövetségi kapitány irányításával.


Benedek Tibor megint a döntőbe jutna
Fotó: MTI 

A mieink Ausztráliával viszont már a csoportkörben találkoznak. Benedek Tibor gyakran elmondja, szereti az ausztrálok sok mozgásos játékát, több elemet át is vettünk tőlük, de vigyázni kell velük, kiszámíthatatlanul játszanak: emlékezhetünk, a tavalyi barcelonai világbajnokságon 8-8-as döntetlen értünk el velük a csoportban. Ha ott kikap a magyar válogatott, nem lett volna miről beszélni a folytatásban. Akkor Decker Attila védte a magyar kaput, alighanem most is ő lesz a mieink első számú kapusa Almatyban, Lévai Mártonnak viszont itt az esély, hogy ha szerepet kap, újra bizonyítson. Az Eb előtt az olaszok ellen pazarul védett, de végül Nagy Viktornak és Decker Attilának szavazott bizalmat a kapitány a kontinenstornára.

A csoportunkban az ausztrálok mellett ott vannak a horvátok (s mellette Kazahsztán), éppen velük kezdünk kedden magyar idő szerint 10 óra 20 perckor. Azt már korábban tudjuk, hogy a szerb válogatott 11 helyen cserélődött ki az Eb-hez képest, és még így is erős, az viszont csak nemrég derült ki, hogy a horvátok négy helyen változtattak.

A magyar válogatott Benedek Tibor irányítása alatt eddig minden világversenyén döntőbe jutott: a tavalyi és az idei Világliga döntőjében ezüstérmet szereztünk, a barcelonai világbajnokságot megnyertük, idén július 27-én pedig az Eb-döntőben Szerbia legyőzte a magyar válogatottat. A kapitány most is a döntőbe jutást tűzte ki célul.

2010-ben Nagyváradon Szerbia nyerte a Világkupát Horvátország előtt. A szerbek most Montenegró, Dél-Afrika és az Egyesült Államok csapatával kerültek egy csoportba. A négyesekből egyébként mindenki továbbjut a negyeddöntőbe, ahol a csoportgyőztesek a negyedikekkel, a második helyezettek a harmadik helyen végzettekkel meccselnek az elődöntőért.

A Világkupáról nem lesz televíziós közvetítés, legalábbis jelen állás szerint, az esemény honlapja ide kattintva érhető el.

A férfi-Világkupa programja, csoportmeccsek:

Augusztus 19., kedd:

13.00: Montenegró-Szerbia
14.20: Horvátország-Magyarország – magyar idő szerint: 10 óra 20 perc
15.40: Dél-Afrika-Egyesült Államok
17.40: Kazahsztán-Ausztrália

Augusztus 20., szerda:

13.40: Horvátország-Ausztrália
15.00: Montenegró-Egyesült Államok
16.20: Dél-Afrika-Szerbia
17.40: Kazahsztán-Magyarország – magyar idő szerint: 13 óra 40 perc

Augusztus 21., csütörtök:

13.40: Montenegró-Dél-Afrika
15.00: Ausztrália-Magyarország – magyar idő szerint: 11 óra
16.20: Szerbia-Egyesült Államok
17.40: Kazahsztán-Horvátország

A Világkupa korábbi győztesei:

1979: Magyarország
1981: Szovjetunió
1983: Szovjetunió
1985: NSZK
1987: Jugoszlávia
1989: Jugoszlávia
1991: Egyesült Államok
1993: Olaszország
1995: Magyarország
1997: Egyesült Államok
1999: Magyarország
2002: Oroszorsztág
2006: Szerbia és Montenegró
2010: Szerbia

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik