Sport

Belehalt a maratonba a 39 éves adománygyűjtő férfi

A dél-afrikai Comrades Marathon versenyzője a célba érkezés után esett össze, majd a kórházban vesztette életét.

Louis du Preez a tragédiát követően egy hetet töltött a durbani Szent Ágoston Kórházban. A kétgyermekes családapa életét már nem tudták megmenteni az orvosok, vasárnap hajnalban távozott az élők soraiból.

Tinus Marais, a Magnoalia Road Runners futócsapat elnöke elmondta, hogy du Preez valószínűleg vírusfertőzést kapott el, az vezethetett a halálához.

“Mindenki azt hitte, hogy jobban lesz majd” – mondta a vezető.

Du Preez 11 óra alatt fejezte be a versenyt, amin egy jótékonysági kezdeményezés miatt vett részt. A “Sudan for Jesus” azaz Szudán Jézusért elnevezésű csoportnak öt tagja volt, köztük az elhunyt futó.

Comrades Marathon:

A Comrades Marathon egy 86 és 91 kilométer közötti ultramaratoni futóverseny a Dél-afrikai Köztársaságban Pietermarizburg és Durban között. A Comrades a világ legrégebbi ultramaratoni versenye, és a több mint tízezer indulójával egyben az egyik legnépesebb is.

A Comrades Maratonon évről évre 11 000–13 000 futó indul. A 2008-as versenyen 11 192 futó indult és 8613 ért célba.

A versenyt 1995 óta minden évben június 16-án, az ifjúság napján rendezik.

A Comrades 1985-ben vezette be a pénzdíjat és jelenleg az első tíz férfi és női helyezett pénzdíjat nyer. Az első helyezettek 220 000 randot, vagyis hozzávetőleg 17 500 eurót nyernek.

A pénzjutalmon túl az összes helyezett érmet is nyer. Az első 10 helyezett aranyérmet kap, míg a 11. helyezettől a 7:30-as futóidőig minden futó ezüstérmet kap. 7:30 és 9 óra között ezüst-bronz érmet adnak, 9 óra és 11 óra között bronz érmet és 11 és 12 óra közötti teljesítésért rézérmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik