Sport

Ünnepeltek a curlingesek

curling (curling)
curling (curling)

A vegyes csapatok Európa-bajnokságán először szerzett érmet a magyar válogatott. A skóciai bronzérmet ünnepelték a főszereplők.

Már megszokhattuk, hogy a magyar curlingesek a sportág hazai hagyományait és lehetőségeit semmibe véve lepnek meg bennünket és a hazai (na, jó, nemzetközi) sporttársadalmat kiváló eredményeikkel.

Jártak már a legjobb csapatokat felvonultató A csoportos Európa-bajnokságon férfi és női vonalon is, a közeljövőben rendezendő B csoportos kontinenstornán épp az lesz a cél, hogy visszakerüljenek oda. Idén kora tavasszal Kiss Zsolt és Palancsa Dorottya a vegyes párosok világbajnokságán aranyérmes lett, ez páratlan bravúrnak számított, a téli sportágak között emberemlékezet óta nem nyertünk vb-aranyat (négy éve Nagy György és Szekeres Ildikó vb-ezüstérmes lett ebben a számban).

De a szeptember végi, edinburghi vegyes csapatok Eb-jén megszerzett bronzérem is bravúr, ugyanis ebben a szakágban még sosem szerzett érmet magyar válogatott. Az eddigi legjobb eredmény egy 5. hely volt.

„Az egyetlen pályánk felépítése óta, az elmúlt nyolc évben a legjobb magyar curlingezők a nulláról a világszinten játszó nemzetek sorába léptek. Ezt mutatják az elért eredmények és a nemzetközi szakma is értékeli, nagyra tartja azt, amit elértünk” – ezt Rókusfalvy András, a szövetség elnöke mondta a szerdai kis ünnepségen.


Az Eb-bronzérmes csapat
Fotó: Sport24

Nagy György, aki a sportág hazai alapjainak megteremtője, az Eb-bronzérmes csapatról azt mondta, mindenki elvégezte azt, amit megbeszéltek, és ez vezetett a bronzéremig, na meg az egységesség, a jó hangulat.

„Szerencsénk van, hogy ki tudnak választódni tehetségek idehaza. A pályánk a délutáni, esti időszakban teljesen telített. Nem sok esélyt látok egy újabb pálya felépítésére, hiszen tudni, kell, ezek a létesítmények általában veszteségesek. Örvendetes, hogy egyre rangosabb tornákat tudunk rendezni, és vannak például olyan környező országok, akik nálunk rendezik az országos bajnokságaikat. Az A csoportba jutásunk két éve olyan siker volt, mint a hokisok A csoportba kerülése, most ezt szeretnénk megismételni” – tette hozzá Nagy György.

A kamaraerdei pályán tényleg sokan megfordulnak, legutóbb, hétvégén egy Budapesten tartózkodó kanadai házaspár tett látogatást: fotókat készítettek, jót beszélgettek az éppen edző curlingesekkel és biztosították őket, hogy drukkolnak nekik a későbbiekben. Tudni kell, hogy Kanadában másfél millió igazolt curlingest tartanak nyilván, több ezer klub működik, idehaza egy.

A bronzérmes csapat fiatal tagja Szentannai Ágnes, aki a többiek elmondása szerint rendkívül eltökélt, és sokat szeretne elérni a sportágban:

„Egy barátnőm szerette volna kipróbálni a curlinget, ehhez keresett társakat. Elmentem vele, de mondtam neki, hogy nincs túl sok időm. Aztán nagyon megtetszett, és itt ragadtam. Ez egy taktikailag nagyon nehéz sportág, de a söprés része fizikailag is megterhelő. Mint sok sportágban, itt is megtanulja az ember, mit jelent csapatban szerepelni, egymásért küzdeni. Mivel kicsit szétszórt vagyok, jól jön, hogy itt nagyon kell koncentrálni, igazi észjáték” – mondta Ági, akinek célja a válogatottal az A csoportba kerülni.


Curlinges torta
Fotó: Sport24

Kiss Zsolt arról beszélt, hogy a curling egyáltalán nem olyan egyszerű sportág, mint ahogyan azt elsőre gondoljuk:
„A tv-ben úgy tűnhet, túl nagy megerőltetést nem igényel a curling, de ez nem igaz. Ez egy nagyon komplex sportág. Az Eb-n hét nap alatt tizenkét meccset játszottunk. Tizenkétszer két és fél óra, harminc óra a jégen, ez nem kevés, ezt csak megfelelő állóképességgel lehet teljesíteni.”

Ami a vb-cím és az Eb-bronz közötti különbséget illeti:

„Nyilván a világbajnoki aranyérem számomra többet jelent, de nem voltam alulmotiválva az Eb-n, sőt. Május óta készültünk együtt, és nagy volt a csapategység. Ha nem egy a cél, akkor nem működik a kémia. Büszkék lehetünk a teljesítményünkre, hiszen egy háromszoros világbajnok és egy többszörös Európa-bajnok csapat mögött lettünk bronzérmesek, a németek győztek, őket csak mi vertük meg” – mondta Zsolt, aki korábban kosarazott, de egy térdsérülés után fél évig nem sportolhatott. A visszatérés után ennél a sportágnál kötött ki. Jól tette.

Az Eb-bronzérmes csapat tagjai:

Nagy György (skip), Szekeres Ildikó (vice-skip), Kiss Zsolt (second), Szentannai Ágnes (clean). Edző: Jakab Zoltán. Csapatvezető: Nagy Gyöngyi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik