Sport

Medúzák tettek keresztbe az úszónőnek

Chloe McCardel (chloe mccardel)
Chloe McCardel (chloe mccardel)

Egy ausztrál sportolónő próbálta meg átúszni a Floridai-szorost, sikertelenül.

A medúzacsípések miatt 11 órányi úszás után kénytelen volt feladni a Floridai-szoros cápaketrec nélküli átúszási kísérletét Chloe McCardel ausztrál hosszútávúszó, aki szerdán Havannából vágott neki a 161 kilométeres távnak.

Az úszónőt kísérő stáb szerint McCardelt nagyon legyengítette a rengeteg medúzacsípés. A 28 esztendős sportolót végül 11 órányi úszás után vette fel egyik kísérőhajója, és a floridai Key Westbe vitorlázott vele. Háttércsapata szerint 24 órányi pihenésre van szüksége, hogy regenerálódjon.

Az utóbbi három évben ez már az ötödik sikertelen kísérlet volt a Floridai-szoros átúszására: az eddig próbálkozó három úszónő minden alkalommal főként a medúzák és az erős áramlatok miatt kényszerült feladni a távot. Diana Nyad, aki már háromszor vágott neki a szorosnak, Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését sportolótársának, és bejelentette, hogy még idén nyáron ismét nekivág a szupermaratoni távnak.

“Kemény éjszaka ez Chloe McCardel számára, aki rendkívüli úszó és kivételes szellem” – fogalmazott Nyad.

McCardel csapatának egy tagja szerint a melbourne-i úszónő egész testét, a hátát, karjait és lábait is összecsípték a medúzák. Először megpróbálták a vízben kezelni a csípéseket, de akkora fájdalmai voltak, hogy végül a fedélzetre kellett emelni.

Az úszónő szerdán reggel bizakodva szállt a vízbe a havannai Hemingway-kikötőben, úgy tervezte, hogy nagyjából 60 óra alatt teljesíti a távot 32 fős stábja kíséretében. Cápakertec nélkül úszott, de egy speciális eszközzel védték, amely elektromágneses mezejével tartja távol a tengeri ragadozókat.

A felkészült sportoló hatszor úszta át a La Manche-csatornát, kétszer oda-vissza, és megnyerte a New York-i Manhattan szigeti 46 kilométeres maratoni úszóversenyt 2010-ben.

McCardel ezúttal is a brit La Manche-maraton szabálya szerint úszott, amelynek feltételei közé tartozik, hogy a táv teljesítésének végéig nem érintheti meg az őt kísérő hajót, nem kapaszkodhat rá semmire, nem viselhet teljes testét borító úszóruhát és nem védi cápaketrec.

Az úszónő csapatával kilenc és fél hónapja készült a rekordkísérletre, számításba vették az áramlatok és a medúzák okozta veszélyeket is. Éppen azért időzítették a hidegebb vizű júniusra és újholdra az indulást, mert a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy ebben az időszakban kevesebb a medúza.

McCardel, aki tízéves korában tanult meg úszni, elsősegély tanfolyamok vezetéséből él. Férjével újabb jelzáloghitelt vettek fel házukra, hogy fedezni tudják a rekordkísérlet 150 ezer dolláros költségét. A szükséges összeg felét szponzorok adták össze és sok önkéntes is támogatta az úszónő felkészülését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik