Sport

Janics magyar állampolgárként kaphat életjáradékot

douchev-janics-natasa(1)(960x640)(1).jpg (douchev-janics natasa, )
douchev-janics-natasa(1)(960x640)(1).jpg (douchev-janics natasa, )

Ha országot vált, de megtartja a magyar állampolgárságot, 35 éves kora után megkapja az olimpiai életjáradékot a magyar államtól Douchev-Janics Natasa.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint Janics jelenleg csak az életkora miatt nem jogosult járadékra, hiszen a további feltételek – olimpiai érmes, magyar állampolgár és Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkezik – adottak.

A háromszoros olimpiai bajnok, 30 esztendős kajakos férje és egyben edzője, Andrian Douchev Szerbiában kapott állást, emiatt a versenyző távozni készül szülőhazájába, Szerbiába. Janics, aki Londonban Kovács Katalinnal kettesben második, egyesben harmadik lett, már elkérte kilépő papírjait szegedi egyesületétől.

A szabályok értelmében a versenyzők jövőre akkor szerepelhetnek más ország színeiben, ha ezt hivatalosan szeptember 30-ig, azaz most vasárnapig jelzik a magyar szövetségnél.

Az olimpiai életjáradék nem fix összeg. Az olimpiai bajnokok esetében a Központi Statisztikai Hivatal által számított, a bérből és fizetésből élők előző évi, országos szintű bruttó nominál átlagkeresetének megfelelő összeg, ami 2011-ben 213 100 forint volt.

Mint arról a Sport24 is hírt adott, Janics mellett az elmúlt napokban Benedek Dalma is jelezte, hogy a jövőben szerb színekben indul, illetve Sarudi Alíz és Paksy Tímea is országot vált, igazi népvándorlás indult meg a sportágban.

Az olimpiai életjáradék feltételei

Élete végéig járadékra jogosult az érmes halálának időpontjától kezdődően annak özvegye, ha magyar állampolgár, és Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkezik. Élete végéig járadékra jogosult annak edzője is a negyvenötödik életéve betöltését követő év január 1. napjától. A járadék szövetségi kapitányi feladatot ellátó vezetőedző részére is megállapítható.

Olimpiai életjáradékot kapnak azok is, akik 1984-ben nem vehettek részt a szocialista országok által bojkottált Los Angeles-i játékokon, de az olimpiát pótló versenyen érmet szereztek.

Az első helyezést elért érmes járadékának mértéke a bérből és fizetésből élők előző évi – a KSH által számított – országos szintű bruttó nominál átlagkeresetének megfelelő összeg, ami 2011-ben 213 100 forint volt. A második helyezést elért érmes járadékának mértéke az első helyezettet illető összeg hatvan százaléka, a harmadik helyezést elért érmesnek pedig annak negyven százalékának megfelelő összeg jár.

Az az érmes, aki kettő, három vagy négy első helyezést szerzett, érmenként további 20 százalékkal emelt összegű, az öt vagy ennél több első helyezést szerzett érmes kétszeres járadékra tarthat igényt. A járadékra jogosultságot és a járadékot a sportigazgatási szerv a jogosult kérelmére államigazgatási eljárás keretében állapítja meg, és gondoskodik annak havonta történő folyósításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik