Sport

Béres Tímea: élvezem, hogy a gyerekekkel foglalkozhatok

Két évvel ezelőtt 21 bajnoki arany is visszavonult Béres Tímeával együtt az aktív kosarazástól. Most újra a csarnokban a klasszis.

A női kosárlabdázás elmúlt húsz évének egyik meghatározó személyisége Béres Tímea, aki 2009-ben a Brno játékosaként gondolta úgy, abbahagyja az aktív játékot. Férje, Stojan Ivkovic akkor a Kecskemét felkérését fogadta el a szakmai igazgatói feladatok ellátására, távozott Pécsről, a család pedig így a hírös városba költözött. A család, amely egy éve már négytagú.

– Igen, az időm nagy részét kitölti az, hogy az egyéves Márkóval és a nyolcéves Milánnal foglalkozom, igaz, ő már iskolás, másodikba jár. Elevenek, de jó gyerekek, nagy boldogság velük foglalkozni. Milán születése után három hónappal már játszottam, most viszont átélhetem azt, milyen otthon maradni.

– Nem lehet mindig kellemes, most például, ahogy hallom, sír a kicsi…

– Igen, épp elesett, de ez előfordul. Most a konyhában pakol éppen.

– Janics Natasa most egy hónappal szülés után edzésbe állt, te három hónappal Milán érkezése után már játszottál. Jó döntés volt?

– Ahhoz, hogy egy anya újra dolgozzon, sportoljon, kell egy nagyon biztos, harmonikus családi háttér. A döntést az anyának kell meghoznia, jól döntöttem, mert – főleg a mai sportvilágot figyelve – fiatalon szültem, nem kellett gondolkodnom a visszavonuláson. Semmiben nem szenvedett hiányt Milán, 9 hónapig szoptattam is, nagyon sok szeretet kapott a családtól.

– Azt mondják, Kecskemét tökéletes város a gyerekneveléshez.

– Megszoktuk. Én már annyi helyen éltem, hogy nagy problémát nem okozna, ha nem lenne megfelelő a város, de tényleg jól érezzük magunkat. A család egységes és boldog. Persze ehhez kell az is, hogy az ember munkakörülményei is meglegyenek.

Stojan Ivkovic a férj és az apa, valamint az egyéves Márkó a kecskeméti sportcsarnokban

– Ebben most nem lehet gond, fut a Kecskemét szekere. Mondhatjuk, hogy két éve, visszavonulásoddal te hoztad meg az áldozatot a család érdekében?

– Stojan és köztem mindig volt abban egyensúly, kinek a karrierje fontosabb. Egy jó darabig az enyém volt az, de én szép lassan kivonultam a sportágból. Jó, hogy most nem látom a játékot, nem hiányzik, így könnyebb a civil életre átváltani.

– Magyarul jó, hogy nincs Kecskeméten élvonalbeli női kosárcsapat…

– Dehogyis, nem így értettem.

– Sejtettem. Annak idején gyakran jártál a helyi sportcsarnokban, hiszen a 90-es években volt NB I-es kosárcsapat Kecskeméten.

– Igen, szerettem a régi csarnokot, és szép emlékeim vannak, mert Tóth Viktor például volt edzőm a kadetválogatottban, amellyel Eb-bronzérmet szereztünk.

– Most újra visszatértél a helyi, immáron új csarnokba, hiszen nemrégiben elindítottatok egy programot, amelynek során gyerekeknek tartotok nyílt foglakozásokat. Kinek az ötlete volt?

– Mikor Franciaországban Euroligát nyertünk a Valenciennes-nel, ott találkoztam ezzel a programmal. A lényege az, hogy a helyi csapat legjobbjai tartanak foglalkozásokat, toborzókat a gyerekeknek. Magam is úgy gondolom, hogy szükség van példaképekre, ők tudják behozni a kicsiket a csarnokba. Minden szerdán várom a gyerekeket a férfi csapat tagjainak együttműködésével, a fiúk és a lányok együtt kosárlabdáznak. Nagyon élvezem a dolgot.

– Milán is szereti a kosárlabdát?

– Ő is jár a foglalkozásra, de a foci mellett tette le eddig a voksát. Idővel hátha „megfogjuk”, de a lényeg, hogy mozogjon, akkor sem történik tragédia, ha a focinál leragad.

– A kecskeméti fiúk meccseire kijársz? Van kedvenc játékosod?

– Igen, ott vagyok a hazai találkozókon. Milánnak van kedvence, ő Wittmann Krisztián játékát kedveli.

A szerdai foglalkozásokon újra kosarazik Béres Tímea

– Ha keményen és kritikusan kellene férjedről és munkájáról beszélned, mit mondanál?

– Stojan úgy irányítja aktuális csapatát, most a Kecskeméten, mint egy családot. Ez nagy fegyelmet is jelent egyben, és azt is, hogy mindenért ő vállalja a felelősséget. Mindig leveszi a terhet a játékosok válláról, akik így felszabadultabban játszhatnak. Van egy stílusa, emiatt vannak, akik nem jönnének ide, de akik vele tartanak, elfogadják. Úgy tűnik, az eredmények őt igazolják.

– A 90-es évek nagy női kosárlabda egyéniségei közül szinte alig maradtak a sportág mellett, vagy én látom rosszul?

– Ez valahol természetes, hiszen egy nőnek mindig nehezebb, családot is kell vállalnia, aztán meg összetartania azt. Ezzel együtt nehéz bekerülni a körforgásba, elég belterjes a sportág, mint majdnem mindegyik. Ha valahol szerepet kap valamelyikünk, annak örülni kell.

– Legutóbb Iványi Dalma vállalt szerepet visszavonulása után Pécsen. Tartod a kapcsolatot egykori csapattársaiddal?

– Természetesen, örülök annak, hogy a Pécs Dalmával igyekszik kilábalni a gödörből. Újvári Esztivel, Fürész Emővel, Donkó Orsival, a korosztályom tagjaival rendszeresen beszélgetünk, azt hiszem, jó kis csapat voltunk. A jelenkor kosarasai közül Fegyverneky Zsófi pályafutását figyelem legfőképp, ő jó barátom, együtt játszottunk Brnóban is.

– Jó döntésnek tartod, hogy Sopronba szerződött? Hogyan élted meg annak pályafutásod alatt a Pécs-Sopron vetélkedést?

– Zsófinak el kellett jönnie Pécsről. Én ugye mindkét csapatban játszottam, szerintem jót tett a sportágnak a Pécs és a Sopron rivalizálása. Sajnálom, ami Pécsen történt, de valahol jogos, hogy egy eladósodott klub egyszer rákényszerül a konszolidációra. El kellett jönnie ennek a pillanatnak, de olyan széles a tömegbázisa a sportágnak a városban, hogy a klub össze fogja szedni magát. A Sopron mindig is addig nyújtózkodott, amíg a takarója ér, a legstabilabb magyar egyesület.

Béres Tímea pályafutása
1976. október 21-én született.
Klubjai: Tunsgram, Ferencváros, GYSEV Sopron, PVSK, Valenciennes, PVSK, Brno
Eredményei: Euroliga-győztes (Valenciennes), Ronchetti-kupa győztes (Sopron), 5-szörös Final Four résztvevő, 8-szoros magyar bajnok (Tunsgram, Ferencváros, Sopron, Pécs), 1-szeres francia bajnok (Valenciennes), 1-szeres cseh bajnok (Gambrinus Brno), 4-szeres Magyar Kupa-győztes, 1-szeres francia és cseh kupagyőztes, 105-szörös magyar válogatott, Eb-4. helyezett, világbajnoki 10. helyezett, streetball-világbajnok.

– Mit gondolsz a Sopron és a Győr eddigi Euroliga-szerepléséről? Egy győzelem és két vereség a mérleg mindkét magyar együttesnél.

– Az, hogy a Salamanca ellen a Sopron kikapott, nem meglepetés, a spanyolok külön klasszist képviselnek. A hosszabbításos meccset meg lehetett volna nyerni. Egyik mérkőzést sem láthattam élőben a szerdai elfoglaltságom miatt. A soproniak annyival erősebbek a győrieknél, hogy a magyar állomány egységesebb játékerőt tekintve. Kár, hogy a Pécs nem vesz részt a nemzetközi küzdelemben, nekik a harmadik hely lehet a minimális cél a bajnokságban, ez össze fog nekik jönni.

– A női válogatott elbukott az Európa-bajnoki selejtezőben, majd a pótselejtezőben is. Mi lehetett a gond?

– Nem könnyű erre válaszolni, de az biztos, hogy egyre kevesebb a merítési lehetőség az utánpótlásból, kevesebb a fiatal, így kevesebb a minőségi játékos is. Az eredménytelenségben a minőségi edzők hiánya is szerepet játszik. Ettől függetlenül ez a korosztály alkalmas arra, hogy kijusson az Európa-bajnokságra.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik