Sport

Hoki-vb: all in

Szerdán két mérkőzéssel veszi kezdetét a világbajnokság kieséses szakasza, aki kikap, lemondhat a vb-címről.

Közel két hete tart Szlovákiában az A csoportos világbajnokság, túl vagyunk már a csoportmérkőzéseken és a középdöntő, valamint az alsóház küzdelmein. Az élvonaltól Ausztria és Szlovénia, a torna további küzdelmeitől a házigazda szlovákok mellett Dánia, Svájc és Franciaország búcsúzott.

A legjobb nyolc között két igen ígéretes összecsapást rendeznek, a címvédő Csehország a kissé alulteljesítő USA-val, Kanada pedig az ősi rivális Oroszországgal meccsel majd. A másik két párosításban Svédország-Németország és Finnország-Norvégia mérkőzésen dől el a továbbjutás sorsa.

A negyeddöntők menetrendje
Szerda:
Csehország – USA (16.15)
Svédország – Németország (20.15)
Csütörtök:
Finnország – Norvégia (16.15)
Kanada – Oroszország (20.15)

1920 óta rendeznek rendeznek világbajnokságot az egyik leggyorsabb csapatsportágban. Eleinte négyévente került megrendezésre, 1930-tól pedig szinte minden esztendőben sor került rá (1940-46, 1984 és 1988 a kivétel). Az érmek számát tekintve Kanada a legeredményesebb a maga 46 medáliájával (24 arany, 13 ezüst, 9 bronz). Oroszország ezen a néven eddig hétszer végzett a dobogón, azonban ha a szovjet eredményeket is figyelembe vesszük, úgy már másabb a leányzó fekvése, 41 érem a termés: 25 arany-, 9 ezüst- és 7 bronzérem formájában.

Csehország (a csehszlovák eredményeket is figyelembe véve) 12-szer nyerte meg a vb-t 13 második és 19 harmadik hely mellett. A mostani nyolcasból Svédország (nyolcszor), az Amerikai Egyesült Államok (kétszer) és Finnország (egyszer) tudott korábban aranyérmet szerezni, Németország pedig négyszer a dobogón végzett.

Egyedül Norvégia lóg ki a sorból a negyeddöntő mostani mezőnyéből, az északi ország legjobb teljesítménye eddig ugyanis egy negyedik hely – még 1951-ből.

A 2011-es világbajnokság eddigi legjobbjai
Gól:
6 gólos: Marius Holtet (norvég)
5 gólos: Patrik Berglund (svéd), Jarkko Immonen, Tuomo Ruutu (finnek), John Tavares (kanadai)
4 gólos: Milan Michalek, Tomas Plekanec (csehek), Mads Christensen, Nichlas Hadrt (dánok), Martins Cipulis (lett), Jordan Eberle (kanadai), Szergej Zinovjev (orosz)
Gólpassz:
8 asszisztos: Mathis Olimb (norvég)
6 asszisztos: Mikelis Redlihs (lett)
5 asszisztos: Andris Dzerins (lett), Patrik Elias (cseh), Julian Jakobsen (dán), Ilja Kovalcsuk, Danis Zaripov (oroszok), Alekszander Kulakov (fehérorosz), Ivo Ruthemann (svájci), Derek Stepan (amerikai)
Pont:
9 pontos: John Tavares (kanada, 5 gól, 4 gólpassz), Mathis Olimb (norvég, 1 gól, 9 gólpassz)
8 pontos: Mrius Holtet (norvég, 6 gól, két gólpassz)
Kapusok, védési hatékonyság:
1. Viktor Fasth (svéd) 98,26%
2. Ondrej Pavelec (cseh) 94,53%
3. Tobias Stephan (svájci) 93,69%
4. Lars Haugen (norvég) 93,27%
5. Konstantin Barulin (orosz) 92,59%

Ajánlott videó

Olvasói sztorik