Sport

Mégis van doppingeset Vancouverből

Kornelia Marek, az öt számban rajthoz álló lengyel sífutó akadt fenn a vizsgálaton.

A sportoló vancouveri olimpián vett mintájában eritropoetin (EPO) nyomaira bukkantak. A Lengyel Olimpiai Bizottság csütörtöki bejelentése szerint Marek február 25-én, a női 4×5 km-es váltó tagjaként – a válogatott az előkelő hatodik helyen végzett – produkált pozitív tesztet. A második, úgynevezett B próba még a héten elkészül Kanadában, Richmondban.

A vancouveri olimpián nem volt olyan doppingvétség, amely eltiltással járt volna, Mareké lehet az első.

A katowicei klubban versenyző Karolina Marek öt számban szerepelt Vancouverben: a 4×5 km-es váltóval 6., a csapatsprintben 9., a 30 km-es, tömegrajtos, klasszikus stílusú sífutásban 11., a 15 km-es üldözéses számban 35., a 10 km-es szabadstílusú számban pedig a 39. lett.

Az ötkarikás játékok előtt – mint például az orosz női jégkorongozónő, Szvetlana Tyerentyeva, illetve a szlovák hokis Lubomir Visnovsky esetében – csak kisebb vétségen értek sportolókat, akik így megúszták figyelmeztetéssel. Nijaz Nabejev északi összetettben érdekelt orosz síelő és Kaspar Kokk észt sífutó ugyan – magas hemoglobinszintjük miatt -ötnapos kényszerpihenőt kaptak, de hivatalosan ők sem doppingoltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik