Közélet

Heten haltak meg a Seuso-kincsekért

A '80-as évek elején a Seuso-kincsekhez köthető két ember felakasztotta magát, egy halálos ételmérgezést kapott. Állítólag. 1944-ben négy katonát gyilkoltak meg. Azt mondják, az elátkozott kincsek miatt.

A mai polgárdi területén állt Seuso villája, akihez a nagy értékű lelet köthető. Neve alapján Seuso germán származású lehetett, rangját tekintve legalább szenátor, és ha a kincs valóban az ő megbízásából készült, a császári családhoz is erős kötelékek fűzhették. Az ezüsttárgyakon ugyanis olyan uralkodói motívumok szerepelnek, amelyek használatáért “halandó” ember az életével fizetett volna. A villa értékeit feltehetően egy barbár betörés alkalmával ásták el a közelben.

Öngyilkos lett?

Nem tudni pontosan hol és mikor, de a leletegyüttes most hazaérkező darabjai valamikor az 1970-es évek második felében látták meg újra a napvilágot Kőszárhegy környékén. Annyi biztos, hogy az akkor alig húszéves, amatőr kincskeresőként ismert Sümegh József bukkant rájuk. Felfedezését nem titkolta, és bár a falubeliek szerint nem hencegett velük, de sok ismerősének megmutatta az otthonában őrzött tárgyakat. Többet vélhetően el is adott közülük ismerősökön keresztül vagy az Ecseri úti piacon.

Sümegh 1980 decemberében 24 éves volt, katonai szolgálata a vége felé járt, négy napja volt hátra. Különleges eltávozást kért, de nem hazament. Később a kőszárhegyi Borbély-pincében találták meg felakasztva. Az akkori vizsgálat állítólag “ránézésre” öngyilkosságot állapított meg, az ügyet le is zárták. Dézsy Zoltán 1997-es riportfilmjéből kiderül, mind a család, mind az ismerősök elképzelhetetlennek tartották a fiatal férfi öngyilkosságát. Telket vásárolt, amin már sorjázott az építőanyag, családalapításon gondolkodott, tele volt tervekkel. A kincskeresésből származó arany sestertiusok és egyéb régészeti leletek eladásából még pluszjövedelmet is remélhetett.

1944-ben négy bakát gyilkolt meg hadnagyuk, hogy soha, senkinek ne fecseghessék ki, hova rejtettek többládányi kincset. Feltehetően Seuso ezüstjét:

Gyanús részletek

Sümegh halálával kapcsolatban négy fontos tényt emlegetnek. A halálát megelőző időszakban nem írt haza és nem látogatta családját, ami igen szokatlan volt tőle. Amikor szerettei felkeresték a laktanyában, szomorúnak, gondterheltnek látták, ráadásul soha nem beszélhettek vele egyedül: egy-egy kiskatona hívatlan vendégként mindig részt vett találkozóikon. Ugyanakkor a pince felé – ahol a testét megtalálták – a friss hó három ember lábnyomát őrizte meg, míg visszafelé már csak ketten jöttek.

Persze Sümegh maradhatott még, ez még nem bizonyítja, hogy a két másik nyom tulajdonosa az életére tört volna. A harmadik, hogy a kiskatona két derékszíjjal akasztotta fel magát – nem szokványos, hogy főleg leszerelés előtt néhány nappal valaki két derékszíjat hordjon magával. Végül pedig nővére elmondása szerint a felravatalozott férfi ruháján, a mellkasán vérnyomokat láttak. A hivatalos vizsgálat eredményének ismeretében akkor erről senkinek nem mertek szólni.

Mérgezett disznósajt és még egy önakasztás

A rendszerváltás után több katonahalállal kapcsolatos vizsgálat indult rokonok kérésére, így melegítette fel a rendőrség Sümegh ügyét is. A dokumentumfilmben Tonhauser László elmondja, a haláleset ekkor került összefüggésbe a kincsekkel. Tíz évvel az eset után viszont, a “gyatra” korabeli helyszíni szemle adatai alapján, a Sueso-kincsek miatt rettegő tanúk vallomásai alapján nem sikerült bizonyítani a gyilkosságot. Bár nagyon nagy a valószínűsége, hogy bűncselekmény történt. valaki vagy valakik elvették, elrabolták, kizsarolták Sümegh Józseftől a kincseket.

A másik furcsa eset Kolonics György halála. Kolonics Sümegh barátja és munkatársa volt a Polgárdi melletti bányában. Műszak után többször vállaltak fusi munkát. Tereprendezést, pinceásást. Az ismerősök szerint egy ilyen földmunka alkalmával bukkanhattak az ezüst tárgyakra. Nem tudjuk. Tény viszont, hogy a barát is gyanús körülmények közt vesztette életét. Két idegennel mulatozott a kocsmában, alig 200 méterre saját borospincéjétől – mondják a helyiek.

Másnap holtan találták a pincében, állítólag “mérgezett” disznósajtot evett. A hivatalos vizsgálat szerint ételmérgezés. A harmadik áldozat ugyancsak Sümegh közeli ismerőse, aki a környékbeli ásatáson dolgozott. 1981 januárjában a fiatalember felakasztotta magát egy erdőben. Két öngyilkosság, egy “baleset”, miközben a felbecsülhetetlen értékű római kori kincsek Sümegh József házából eddig ismeretlen módon külföldre kerültek…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik