Belföld

Polgárdi hazavárja a Seuso-kincseket

seuso1(430x286)(1).jpg (seuso, )
seuso1(430x286)(1).jpg (seuso, )

Magyarország visszaszerezte a Seuso-kincsek darabjait. Három hónapig ingyen lehet megtekinteni a hét ezüst tárgyat a Parlamentben, később pedig várhatóan a múzeumi negyedben állítják ki. Feltárási helyére, Polgárdiba is visszavárják a kincseket.

Magyarország visszaszerezte és hazaszállította a felbecsülhetetlen értékű, ókori római eredetű, páratlan Seuso-kincs hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón, a Parlamentben.

A Seuso-kincs egy római leletegyüttes, ami a kutatók szerint az időszámításunk szerinti IV. század második feléből származik. A zömében aranyozott díszítésű ezüstedény együttese az egyik legjelentősebb késő-ókori műkincsnek számít. A 14 darabból álló leletért Magyarország sokáig pereskedett, de a jogi eljárások nem vezettek eddig eredményre.

A kormányfő tájékoztatása szerint “Magyarország családi ezüstjének” visszaszerzési költsége 15 millió euró volt, az 1990-es kikiáltási ár mai értékének egyharmada. “Ha a mienk, jobb, ha nálunk van, mintha másnál. Ezért is döntöttünk a hazahozataláról”, amely a múlt hét végén történt meg – fogalmazott Orbán Viktor, aki azt mondta: ha egy országnak van ereje és tekintélye, akkor képes visszaszerezni azt, ami az övé.

A TEK is segített

A miniszterelnök kérdésre válaszolva kalandos történetnek nevezte a visszaszerzést. Az ezt célzó tárgyalásoknak – mondta – két “főszereplője” volt, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A hazaszállítás biztosításáért a kormányfő köszönetet mondott Hajdu Jánosnak, a Terrorelhárítási Központ főigazgatójának.

Baán László a tájékoztatón történelmi pillanatként jellemezte a kincsek visszaszerzését, amelyek szombattól – három hónapon át – tekinthetők meg ingyenesen az Országházban, később pedig várhatóan a múzeumi negyed “ékkövei lesznek”. A dísztárgyegyüttesnek a fele került most haza, köztük a legfontosabb darab, a névadó Seuso-tál. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke azt mondta, a magyar tudomány számára óriási jelentősége van a kincs hazakerülésének, hiszen így kutathatóvá válik, a tudományos élet pedig mindent meg is tesz majd e kutatások elvégzéséért.

MTI fotó

A kincs többi darabja is visszakerülhet

A főigazgató arra is látott esélyt, hogy akár az időközben elkallódott vagy valamilyen módon nyilvánosságra került kincsekkel egészüljön ki a páratlan lelet. Baán László elmondása szerint a kincseket szárazföldi úton, a Terrorelhárítási Központ közreműködésével szállították Londonból Magyarországra, de további részleteket nem közölt.

Fotó: MTI

És ami kimaradt, a kincsek lelőhelye: Polgárdi

A felbecsülhetetlen értékű római kori leleteket Polgárdiban, egy magánház udvarán ásták ki, majd egy székesfehérvári régész, Nádorfi Gabriella vizsgálta meg először a kincseket.

A mai Dunántúlt időszámításunk előtt 12-ben foglalták el a Római Birodalom csapatai. Az akkor még nagyobb kiterjedésű, partjain ingoványos Lacus Pelso (mai nevén Balaton) mentén élt a mai Polgárdi szőlőhegyén Seuso, aki gazdag római polgár, esetleg a római hadsereg magas rangú tisztje, helytartója lehetett. Valamelyik barbár betörés alkalmával rejthette el a kincseket.

Polgárdi térségében húzódott egy fontos római út, nem volt messze Gorsium (Tác) sem.

Rejtélyes halálesetek

Sümegh Józsefről Polgárdiban mindenki tudta, hogy 1975-1976-ban rendkívül értékes, hatalmas színezüst tálakat, kancsókat talált, amelyeket másfél évtized múlva New Yorkban a Sotheby’s aukciósház árverés előtti kiállításán Seuso-kincsek néven ismert meg a világ. A leszerelés előtt álló kiskatonát, Sümegh Józsefet 1980-ban holtan találták. Felakasztott holttestét egy kőszárhegyi pincében találták meg, amely akkor a polgárdi Borbély család tulajdonában állt. Az Ügyészség vizsgálata akkor is, majd tíz évvel később is öngyilkosságnak minősítette az esetet.

2003-ban a Pápán raboskodó Lelkes József azt nyilatkozta egy bulvárlapnak, hogy együtt ásta ki a kincseket Sümeghgel a Polgárdi melletti bányában, amelyeket két méter mély gödörben találtak két nagy üstbe rejtve. A negyvendarabos leletet eladogatták. Lelkes elmondta azt is, hogy három másik, a titkot ismerő barátja is furcsa körülmények között halt meg.

“Hazavárjuk”

A Fehérvár24 érdeklődésére a Fejér megyei Polgárdi polgármestere, Nyikos László elmondta: Vágyik rá Polgárdi,hogy valamennyi kincs visszakerüljön az eredeti lelőhelyre, de jelenleg még nincsenek erre felkészülve. Nincs olyan hely, ahol biztonsággal és történelmi múltjának megfelelő méltósággal tudnák tárolni, ezért egyelőre örülnek annak,hogy Budapesten őrzik a leleteket. Attól nem zárkózott el,hogy a későbbiekben, ha már lesz megfelelő hely a tárolásra, a kormánynál kezdeményezzék a kincsek visszaszállítását.

“Minden polgárdi ember nevében mondhatom, köszönjük a kormánynak, hogy visszavásárolta a római-kori ezüst leletegyüttest.”

Fehérvár24 kommentár

Mindennek oda kell visszakerülnie, ahonnan való. Véleményünk szerint, ahogy a Szent Koronának is célszerű,hogy visszakerüljön Székesfehérvárra, úgy a Seuso-kincsek sorsa is az, hogy hazatérjenek oda, ahol egészen az 1970-es évek közepéig bújtatta őket a föld.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik