Tech

Ilyen cenzúrára még nem volt példa

Irán egy saját hálózat bevezetésével látja megoldhatónak a nyugati befolyás csökkentését és a helyi szabályozásnak megfelelő tartalom biztosítását.

A közel-keleti ország még 2011-ben jelentette be, hogy lassan, de biztosan leválasztaná magát a világhálóról. Nos, úgy tűnik, hetekre vagyunk a belső internet (pontosabban a méretes intranet) indításától.

A helyi felhasználók lassuló hálózati kapcsolatokról panaszkodnak, ráadásul a Facebook, a Twitter, a YouTube és egyéb, nemzetközi közösségi oldalak elérhetősége is tovább korlátozódott. Ezt valószínűleg az új rendszer tesztelése okozza.

Az iráni kormány becslései szerint az ország 23 millió internetezővel rendelkezik, akik eleinte saját belátásuk szerint választhatnak a világháló és az “iránháló” között, de a végleges cél természetesen az, hogy az utóbbi egymagában szolgálja ki az internetezőket.

Az intranet tesztelése mellett a nemrég bevezetett fehérorosz szabályozáshoz hasonló korlátozások léptek életbe: a netkávézóknak 15 napon belül kamerákat kell felszerelniük és rögzíteniük kell minden felhasználójuk személyi adatait.

Irán egyébként az első olyan állam, amely a világháló cenzúrázását úgy oldaná meg, hogy egyszerűen kihasít magának egy szeletet a kibertérből. A kérdés már csak az, hogy mit szól ehhez az a 23 millió internetező.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik