Tech

A kommenteket figyelik az oroszok

Decembertől minden bejegyzett, online lap hozzászólásait átnézi egy automatizált rendszer Oroszországban.

A Rozkomnadzor, vagyis az Orosz Szövetségi Telekommunikációs Felügyelet által még az év elején megrendelt rendszer elvileg decemberben kezdi meg működését – jelenleg a tesztelése zajlik. Az elsődleges célpontot a hírportálok és egyéb, a hatóságnál bejegyzett online lapok olvasói, pontosabban kommentelői jelentik.

A tartalomfelügyeleti rendszer az ezen oldalakon megjelenő hozzászólásokat fogja folyamatosan figyelni és azok szövegét az adatbázisába mentett, “illegális” szavakkal. A szövetségi kormány ezzel nemcsak a gyűlöletet és erőszakot szeretné idejekorán kiszűrni, hanem akár a drogokkal, illegális pornográfiával kapcsolatos hozzászólásokat is. Ami ennél is érdekesebb, hogy figyeli azt is, hogy kik rontanának az ország alkotmányos rendjére, kik próbálnak államtitkokat szivárogtatni vagy kik fenyegetik a titkos és szabad választásokhoz való jogot.

A rendszer kritikusai természetesen féltik az internet szabadságát, hogy a működő rendszer egyrészről már nem csak a bejegyzett honlapok tartalmára, másrészről nem csak az illegális tevékenységek keresésére korlátozná a működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik