Tech

Figyelik a külföldi lapok böngészését

Január 6-án lép hatályba az a fehérorosz törvény, ami gyakorlatilag elzárja a felhasználóktól az országhatárokon túli internetet.

Az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett Fehéroroszország új jogszabállyal tartaná kordában internetezőit – leírása oroszul és angolul.

Egyrészről a vállalkozásként bejegyzett személyek és társaságok kötelesek belföldi erőforrásokon keresztül megoldani online szolgáltatásaikat – legyen szó kereskedésről, honlapról, vagy egyszerű, e-mailen keresztül zajló kommunikációról. Ennek felügyeletét egyébként az adóhatóság és a rendőrség mellett a titkos rendőrség is elvégezheti.

Másrészről a nyilvános internetelérést biztosító helyek (számítógépes klubok, internetkávézók) a pénzbüntetés mellett bezárásra is számíthatnak, amennyiben nem jegyzik fel a törvényben meghatározott módon azt, hogy mely elérési pontokon mely felhasználók merészkedtek az országhatárokon kívülre. Ez egyébként az olyan otthoni hálózatokra is érvényes, ahol “kollektív elérést biztosítanak” – ez a mi olvasatunkban egy egyszerű WiFi-router.

Magyarul az ember csak akkor lehet biztos abban, hogy a legalitás keretein belül marad, ha korlátozza magát a belföldi oldalakra. Innen küldenénk együttérzésünket Fehéroroszország azon 3,69 százalékának, amely facebookozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik