Na, jó, fogalmazzunk óvatosabban, hiszen nem ettünk az összes magyar birkapörköltből, tehát olyat sem állíthatunk, hogy ez a legjobb. De hogy az egyik legjobb, az nem kétséges.
Ám ne szaladjunk ennyire előre.
Hülyeség!
Miért is nyitná ki Rézi bácsi az étlapot, mikor már az ajtóra ragasztott hirdetményből értesült arról, hogy BIRKAPÖRKÖLT KAPHATÓ! Ha pedig birkapörkölt kapható, akkor Rézi bácsi csakis birkapörköltet fog rendelni, mert Rézi bácsi igaz szívvel rajong a birkapörköltért. Semmi nem szomorítja el annyira Rézi bácsit, mint az a komor tény, hogy a magyar elhidegült a birkától. Régen, a monarchiás restikben a pörkölt csakis birkapörköltet jelentett, a magyar ember kedvenc eledele volt a birka, falun és városon egyaránt. Ez már nincs így, sajnos.
Pár évvel ezelőtt Rézi bácsi az egyik budai bevásárlóközpont aljában működő üzletben megpillantott egy plakátot, mely arról tudósított, hogy a húsrészlegen „akciós birkahetek” zajlódnak éppen. Azonnal odarohant.
Milyen részei elérhetők a birkának? – kérdezte a hentestől lihegve, izzadva, csillogó szemmel Rézi bácsi.
Semmilyen! – válaszolta a hentes.
Hogyhogy? De hiszen birkahetek vannak a plakát szerint – szólt felháborodottan Rézi bácsi.
Már lefújtuk az akciót, mert három nap alatt egy kiló birkát se adtunk el. Nem kell az már senkinek – mondta szomorúan a hentes.
Hát így áll a városi magyar és a birka kapcsolata jelenleg. De Rézi bácsit ez nem tántorítja el a birkapörkölt heves imádatától.
Csak egy hiba van: Budapesten a birkapörkölt (és különösen a jó birkapörkölt) olyan ritka, mint a kockás holló. Vidékre kell annak menni, ki rendes birkapörköltet akar enni.De milyen is a jó birkapörkölt?
- Birkaszagú, akár egy rendes Tömörkény-novella.
- Csontos. A birkapörköltevés nélkülözhetetlen része a csontszopogatás lassú és alapos, kéjteljes aktusa. (A csont fűrészelve legyen benne, nem bárddal csapva, mert nincs annál rosszabb, mint a szaftban megbújt csontszilánkokat köpködni birkapörköltevés közben – ugyanez érvényes a körömpörköltre és a körmös pacalra is.)
- A jó birkapörköltben az állat minden része képviselteti magát: fejétől a farkáig (beleértve a belsőségeket is természetesen).
- Szaftos. (Rézi bácsinak egyszer egy debreceni gyökerű író megmutatta a cívis birkapörkölt főzésének módját: szinte az utolsó cseppig lefőzte a szaftot a húsról, hogy szinte száraz hús maradt a bográcsban. Jó volt, finom volt, de Rézi bácsi azóta is inkább a jó szaftos déli verziót szereti.)
- Öreg birkából készül, de puhára van főzve a húsa, hogy villával lehet vágni.
- A kis csontocskákból ki lehet szívni a velőt.
- És végül: úgy jó, ahogy van.
Szóval Rézi bácsi helyet foglal a Csücsök csárdában, ahol visszajáró vendég immár hosszú évek óta, és nem nyitja ki az étlapot.
A pincérnő ugyan csodálkozik (azt gondolja, na, ez a Rézi bácsi is megveszett vénségére), de nem ellenkezik, pár perc múlva hozza a birkát nokedlivel (1690 Ft). Rézi bácsi őröl egy kis száraz erőset a birkára, azzal nekivág az evésnek. Transzba esik, eszét veszti, módosult tudatállapotba kerül. Hogy milyen ez a birkapörkölt?- Birkaszagú.
- Csontos.
- Fülétől farkáig, belsőség is.
- Szaftos.
- Puhára van főzve a húsa, villával lehet vágni.
- Ki lehet szívni a velőt.
- Úgy jó, ahogy van: tökéletes.
Na, ez ilyen birkapörkölt.
És ha már Szentandráson vagyunk: desszertért sétáljunk át a Csücsökből a Zöld Sasba, ahol zseniális, krémes szaftú körmös pacal kapható, aztán a prémium kézműves sörfőzdében (nem túl bonyolult a cím: Szent András Sörfőzde, Békésszentandrás, Szent András utca – de tényleg) igyunk reá
Rézi bácsi a negyedik sör után mélyet sóhajt: Istenem, úgy szeretnék élni, ahogy élek!
A teszt helyszíne, időpontja:
5561 Békésszentandrás, Hunyadi u. 80.; 2018. január 19.