Poszt ITT

Rézi bácsi Óbudán majdnem megcsinálta a péknét

Eddig egyetlen, rejtélyes nyugdíjas bácsinak sikerült.

„A betonházak között nem várnak csodák”, énekelte majd’ negyedszázada a Pokolgép együttes frontembere, Kalapács József, de ez az óbudai Szőlő utcára semmiképpen sem érvényes állítás. A Szőlő utca ugyanis egyszerre mutatja Óbuda mindkét arcát: az egyik oldalon komor tízemeletesek, a másikon régi, mesébe illő, csodás kis házacskák. A Zöld Kapu vendéglő is egy ilyen ódon, földszintes kulipintyóban működik, és kapuja tényleg zöld, nincs semmiféle fikció. Az étterem elsősorban csülkeiről híres, és komoly törzsvendégbázissal rendelkezik. Hétköznap délután indulunk tesztelni, ebéd utáni időszakban, de a Zöld Kapu ekkor is szinte tele, a galérián kapunk csak helyet. Ahogy a lépcsőn lépdelünk fölfelé, régi óbudai hangulatokat látunk a falon. Rusztikus belső tér, kockás terítő – ahogy az a Nagy Könyvben meg vagyon írva.

A pincér azonnal asztalunkhoz pördül, csapolt sört kínál, s mi engedünk a szelíd erőszaknak: Lobkowicz Prémiumot kapunk helyes kis bucikorsókban. Az étlap alapos áttanulmányozására egy hét is kevés lenne, sokkötetes nagyregény – és ez mindig gyanús Rézi bácsi számára. Általános tapasztalat, hogy minél hosszabb az étlap, annál kevesebb a friss étel. Majd meglátjuk.

A „kanalaznivalók” közül az őrségi gombalevest (790 Ft) választjuk, mely friss erdei gombából, lágy galuskával és tejfellel készült – némi curryvel megbolondítva. Hogy az Őrségben már a honfoglalás alatt is curryvel fűszerezték a zuppát a nyugati határon őrt álló magyarok, ez persze régóta ismeretes. Sokan úgy tudják, hogy a curry szót két indiai kifejezésből hozták össze a britek (curry Indiában nincsen is, nem úgy, mint az Őrségben), pedig valójában ez egy ősi magyar szóalkotás. Figyeljék csak! A curry legfőbb alkotóelemei: római KÖmény, kuRkuma, göRögszéna, csilipaprIka. Na ugye! (A leves egyébiránt teljesen rendben van, sőt kifejezetten finom.)

Na most jön a neheze. Mert főételt választani betyárnehéz a Zöld Kapuban. Tényleg. Csak marhahúsból készült fogást harmincnál is többet számolt meg Rézi bácsi. Például Rézi néni (Doleskó Teréz) nemzeti szeletét bélszínből, vagy szegedi Kossuth-szelet meg pokoltokány ördögmártással. Ilyenek azért máshol nincsenek! De van még jónéhány régi ritkaság: kálomista mennyország, flekken és Garibaldi-pulyka. De ha már, akkor mi csakis csülköt. Namost, ez sem valami habkönnyű döntés: csak csülökből is több mint harmincféle verzió létezik. Egészen bizarr ötletek is például: hortobágyi „gyümölcsleves” (a csülökre ragut pirítanak kolozsvári szalonnából, hagymából, füstölt kolbászból, fűszerpaprikával és fokhagymával ízesítik, főtt-sült krumplikockákkal tálalják). Sörös és tejfeles, bundás és gombás, ágfalvi és dorozsmai, betyár és csángó, bakter módra és pékné módra, tót és bajor, bihari és tordai – sorolhatnánk még hosszan.

Fotó: Rézi bácsi

Rézi bácsi a csülköt pékné módra kedveli leginkább – ezt be kell vallja. Hogy mi is pontosan a „csülök pékné módra”? Nos, erről megoszlanak a vélemények. Legtöbbször a valamennyire megfőtt csülköt végül hagymával és krumplival együtt sütik készre (gyakran majoránna, rozmaring, fokhagyma stb. társaságában). Rézi bácsi édesanyja azonban a hagymás rostélyoshoz hasonlóan készítette: sütőben ropogósra sütötte a csülköt, rá pedig lyoni hagymát halmozott (lisztes vöröshagymakarikák forró zsírban kisütve). Ezt hívták Rézi bácsi családjában „pékné módra csülöknek”, ami logikusnak is tűnt: pékné > pék > liszt > lisztes hagyma. De hát, ahány ház, annyi szokás.

A Zöld Kapuban a „pékné” egy fűszeres, pirított csülök köménymagos, cikkhagymás kockaburgonyával. Viszont a „tabáni csülök” szinte olyan, mint Rézi bácsi anyukájának „pékné” csülke: a sült csülköt lisztben forgatott sült hagymakarikákkal és hasábburgonyával kínálják (+ serpenyős zöldségek: répa, gomba, borsó).

Rézi bácsi és hű fegyverhordozója (Stephan K.) rendelnek tehát egy „tabáni péknét”. Vagyis két felet, így egy adag ára: 2300 forint. Körettel, zöldséggel. Már messziről, a pincér úr kezében gyönyörű. Két rusztikus, fanyelű serpenyő közeledik. A púposra halmozott lyoni hagyma alatt nem is látszik a csülök. Amikor Rézi bácsi késével megtúrja étkét, omlós csülökhúsok, rezgő cupákok, omlós-zsíros darabok és ropogós bőrök tűnnek elő (némi sült burgonya és párolt zöldség talapzatként a csülök alatt). A lyoni hagyma isteni, az adag fejedelmi, a csülök királyi. Csupán egy csésze levest ettünk a csülök előtt, de így is képtelenek vagyunk elfogyasztani a fogást. (A pincér szerint eddig egyetlen vendégnek sikerült betermelnie az egész adag csülköt, egy rejtélyes nyugdíjas bácsinak.)

Fotó: Rézi bácsi

Rézi bácsi a doggy bagre várva arra gondol, a Zöld Kapuban február 7-től kezdődik a „Pacalmánia”: babos pacalgulyás, velős pacal, székely pacal (savanyú káposztával rotyogtatva, tálaláskor tejfellel megrakva, sültkolbász-karikákkal megszórva), bakonykúti tejfeles-gombás pacal galuskával, csülkös pacal, kapros-zöldbabos bánki pacal.

Ígéri Rézi bácsi – hogy mint a jedi –, visszatér.

 

A teszt helyszíne, időpontja:

Budapest III. Szőlő utca 43.; 2018. január 10.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik