Poszt ITT

Gólesőemberek

Még csak pár napja tart a foci vébé, de máris oda-odatéved az emberfia keze a távirányítóhoz, hogy remegő hüvelykjével „letekerje a hangot” a közvetítések alatt. Büntetnek a magyar kommentátorok.

Mottó:„A huszonnyolcadik percben járunk, annak is a legvégén” (Fülöp László)

Szuperül kezdődik a torna, mészárolnak a hollandok, triumfál Costa Rica, izgalmas csoportmeccset játszik Olaszország (!), erre a magyarok megint csak a régi mondást mantrázzák magukban: Magyarországon mindenki ért a focihoz, kivéve a futballistákat, az edzőket, a szakértőket (Bánfi „Honduras Dél-Amerikában van” János) és a kommentátorokat.

A kommentátorokról mindenki tudja, hogy irtóznak a csendtől, imádnak beszélni, sőt kényszeres késztetést éreznek a szövegelésre, még akkor is, ha nem történik semmi. Utóbbi esetben minimum egy „A közönség a mexikói VB-n feltalált úgy nevezett hullámzásba kezd”-bővített mondatnak muszáj elhangzania, de persze a statisztikák és adatok mindig kéznél vannak. „Ebben a stadionban a hazai csapat eddig 25-ször nyert fehér mezben”-típusú, semmiről nem szóló, semmilyen normális következtetésre nem alkalmas adatfetisiszta hozzászólások zümmögnek a tévéből véget nem érően.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Gundel Takács Gábor megpróbálja kicselezni a számítógépet, Mezei Dániel ódákat költ az Amazonashoz, Fülöp László irtózik az egyszerű mondatoktól. Közben valódi következtetésekre és tényleg informatív gondolatokra, a játék képé alapján születő felismerések levonására, vagy akár érzelmi azonosulásra (és nem szurkolásra) képes kommentátorokat az internetes felületeken lehet leginkább megtalálni.

A többieknek marad a köztévé topszelekciós dream-teamje (ne legyünk igazságtalanok, P. Fülöp Gábor teljesen normálisan közvetített, amikor láttam), a stúdióban hol a a néhai Später Erzsébet sminkjébe falazott Petrovics-Mérei Andrea, hol pedig a ballagó mezőgazdasági szakközépiskolás Mohai Bence beszélget szakértőknek bélyegzett kiöregedett focistákkal, olykor kihívják őket felelni, akkor a zuperfantasztis digitális képernyő előtt elmondják dadogósan az Anyám tyúkját, majd megkönnyebbülve leülnek.

Kegyelemkettes, de hosszú távon ez kevés lesz.

Levesszük a hangot.

Knézy Jenő épp 11 éve hiányzik

Az egyik legnagyobb sportriporterünk volt, és fájdalmasan korán hagyott itt minket épp 11 évvel ezelőtt, június 17-én. Az a típusú közszereplő volt, akiről nem tudtuk elképzelni, hogy egyszer meghal. Szinte minden sportágban volt valami örökbecsű aranyköpése, ki ne emlékezne Takagi kerekére, amely vissza a pályára, de Knézy interpretálásában visszament megnézni, mi is ez a bolond körforgás (azaz a Forma-1 rohanó cirkusza). Fociban emlékezhetünk, hogy aggódott Zidane erőteljes izzadása miatt, vagy a „Hrutka, jó lövés, bedobás” mondaton is sokan nevettek. De ami tán még ennél is fontosabb: Knézy Jenő bevonult a költészetbe is: Varró Dániel egy nagy magyar focisirató verset írt azon felbuzdulva, amikor a sportriporter ajkát a magyar válogatott egyik meccse alatt elhagyta a „A védelem, a védelem, a szívemen a félelem” alkalmi vers. De Knézyt Kudlik Júlia és Antal Imre oldalán komikus műsorokban is láthattuk. Egyszóval jelenség volt. Így nélküle már nem is olyan jó a foci – nincs már, aki jó estét, jó szurkolást kívánna nekünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik