Poszt ITT

Bemondó – Önnek leginkább milyen tanulsággal szolgált az idei parlamenti választás?

A 2006-os országgyűlési választások sok szempontból különböznek az eddigiektől. Idén először nem volt egyértelmű kormányváltó hangulat, a jobboldal győzelmi esélyeit pedig jelentősen csökkentette, hogy az MDF nem volt hajlandó tárgyalni egykori koalíciós partnerével.

A rendszerváltás óta ötödik alkalommal tartottak demokratikus országgyűlési választásokat Magyarországon.

Több szempontból is rendhagyónak tekinthető azonban az idei szavazás. A választási eljárási törvény módosításának köszönhetően 2006-ban először – az Európai Parlamenti választásokon kipróbált módszer szerint – külföldön is lehetett szavazni.

A megváltozott politikai hangulatot jól mutatja, hogy a 176 egyéni választókerületből 2006-ban 66 mandátum kiosztásra került már az első fordulóban, szemben az eddigi 5-10 mandátummal. Ugyancsak először fordult elő, hogy az első forduló után az addigi kormánykoalíció vágott neki esélyesebbként a második körnek: 1990 óta első alkalommal mutatkozott esély arra, hogy a polgárok egy második ciklusra is bizalmat szavazzanak a kormánypártoknak.

Különbözik az eddigi gyakorlattól az is, hogy a kisebbik ellenzéki párt nem volt hajlandó választási szövetséget kötni és visszalépésekkel támogatni egykori koalíciós partnerét a kormányváltás érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik