Belföld

MDF: Dávid Ibolya kitart

„Az MDF kőbe véste, hogy nem fogja hatalomra segíteni Orbán Viktort és nem fog koalícióra lépni Gyurcsány Ferenccel”-jelentette ki Dávid Ibolya. Az MDF elnök asszonya azzal folytatta, hogy tartja magát ahhoz, hogy csak akkor hajlandó koalíciós tárgyalásokra, ha az MDF adja a miniszterelnököt. „Ennek oka nem a bársonyszék megszerzése,hanem az, hogy konzervatív programunkat véghez vihessük”-jelentette ki.

„Bent vagyunk!”

„Sikerült és megvan, kedves barátaim”!- kezdte az MDF elnök asszonya a sajtótájékoztatót, melyre „Bent vagyunk!” skandálás volt a válasz az összegyűlt tömegből. Dávid Ibolya ezután sűrűn mondott köszönetet a szavazóknak, a szimpatizánsoknak és a párt képviselőjelöltjeinek. „Bebizonyosodott, hogy Magyarországnak szüksége van több párti koalícióra, szükség van normális konzervatív programra. Bebizonyítottuk, hogy átmegyünk a falon. A választók igent mondtak a felnőtt emberek felnőtt politikájára és a konzervatív útra, arra, hogy az MDF őszintén, nem ígérgetve szólt hozzájuk- jelentette ki. – Nemcsak bizalmat, hanem lehetőséget is kaptunk arra, hogy jobbközép konzervatív centrummá formálódjunk rövid időn belül. Megmutattuk, hogy lehet másképp csinálni”.

Dávid Ibolya ígéretet tett arra, hogy nem fogja becsapni azokat, akik egy másik jobb oldalt, egy konzervatív politikát várnak az MDF-től.„Ígérem, hogy rászolgálunk a bizalomra, és a következő négy év a középosztály érdekeit fogja szolgálni”- fejezte be az MDF elnöke.

Az elnök asszony holnap 3 órától munkára hívta a párt tagjait.

Dávid Ibolya telefonon már gratulált Kuncze Gábornak, az SZDSZ elnökének, azonban Orbán Viktort, a Fidesz elnökét egyelőre nem sikerült telefonon elérnie.

Hangulatjelentés a Parlament Café-ból

A tévések már pakolnak az MDF székházában. A bárpultnál egyre sűrűsödik a tömeg: a sör mellé a rövid italok is előkerülnek. Sőt, már pohártörésekre is sor került a “söntésen”, a gratulációk, koccintások hosszú sora pedig csak nem akar megszakadni. A kávézó hűtőszekrényében tárolt több üveg pezsgő felbontására is valószínűleg hamarosan sor kerül. Bár most leginkább a whisky a legnépszerűbb az MDF-jelöltek és szimpatizánsok körében.

Dávid Ibolya egyéniben harmadik

Az MDF elnöke nem hivatalos eredmények szerint választókerületében a harmadik helyen áll. Dávid Ibolya választókerületében a választás nem lett eredményes, mert egyik jelöltnek sem sikerült megszerezni a szavazatok több, mint 50 százalékát. Első helyen Hirt Ferenc vállalkozó, a Fidesz jelöltje áll, az érvényes 21.238 szavazatból 9456-ot, másodikként Frankné Kovács Szilvia, az MSZP képviselőjelöltje, a megyei közgyűlés elnöke 7976-ot, Dávid Ibolya, az MDF jelöltje 2687 szavazatot kapott – közölte Schwartzbach Ferenc, a helyi választási iroda vezetője.

Csizmadia szerint az MDF kivár

„Hosszú idő óta az MDF lehet az első párt, amely jobbra és balra is nyitott- mondta Csizmadia Ervin politológus a Klubrádióban. – A párt most bizonyára kivár egy kicsit, miközben nyitva hagyja a vegyértékeit a Fidesz és az MSZP felé is. Tárgyalhatnak mindkét nagy párttal, de az is lehet, hogy tényleg ellenzékben maradnak. Még nem dőlt el semmi, a második fordulóban sokat lehet még változtatni, a kombinációkban többféle szerepe lehet az MDF-nek ”-vélte Csizmadia.

Feltörekvőben

Fél tíz után az MDF elérte és átlépte a köszöböt, így beigazolódott Pusztay Erzsébet, Hoch Zoltán és még sokak optimizmusa.

A FigyelőNetnek arra a kérdésére, hogyan fogadja a párt, hogy újra politikai erő lett, Zsigmond Attila, jelölt és elnökségi tag a következőket nyilatkozta: Boldogok vagyunk, ez az eredmény az igazságot mutatja: egy becsületes, kevés pénzű kampány is lehet sikeres. Úgy is bejuthat egy párt a Parlamentbe, ha nem titkolja el a veszélyeket és realitásokat.

„Az MDF számára fontos, hogy 1994 után 2006-ban ismét saját erejéből, önálló programmal lesz parlamenti párt – mondta Hock Zoltán”.

Negyedik helyen

„Várható volt”- kommentálta Pusztay Erzsébet, az MDF jelöltje azt, hogy az SZDSZ nem sokkal 9 óra előtt feljött a 3. helyre. A FigyelőNet kérdésére, miszerint szóba került-e már a visszalépés, Pusztay Erzsébet és Herényi Károly, frakcióvezető egyaránt nemleges választ adott. „Az a legfontosabb, hogy elérjük az 5 százalékot, aztán majd meglátjuk a második forduló előtt”.

„A választások kezdetén már arra koncentráltunk, hogy a 3. erő legyünk, és jelenleg ebbe az irányba közelítünk, a 3. helyen állunk– mondta Hoch Zoltán, nem sokkal fél 9 után.A helyzet azonban percről percre változik,jelenleg az MDF visszaesett a negyedik helyre. Az alelnök-helyettes azonban optimista: „Meglesz az 5 százalékos támogatottság, és a parlamenti küszöb. Sőt, továbbra is bizakodunk, ugyanis a nagyvárosok még csak most jönnek, ott erősebbek vagyunk, mint a kis falvakban” – nyilatkozta.

Átlagos részvétel

„ Jobb lett volna a magasabb részvétel, azonban ez a részvétel sem tekinthető alacsonynak, inkább átlagosnak – mondta Hoch Zoltán nem sokkal hét óra után.- Jól sikerült a kampány finise, nyugodtan és bizakodóan várom a választások kimenetelét . A négypárti vita kimenetele sokat nyomott a latba, jól fogadta a lakosság. Ezt a párt telefonos, 500 fő körében végzett közvéleménykutatása is megerősítette. Vannak olyan jelöltjeink, akik valószínűleg már jól indultak, és ha nem is az elsőben, de a második fordulóban elképzelhetően bejutnak a Parlamentbe. A pártnak az utolsó 3-4 nap üzenete elégséges ahhoz, hogy elnyerjük a küszöböt”.

„Átlagosnak mondható a részvétel a választásokon”- nyilatkozta Almássy Kornél a szavazás lezárása után. Az MDF egyik alelnöke köszönetet mondott a résztvevőknek, hogy a durva kampány ellenére is elmentek szavazni. Véleménye szerint nem fogja megdönteni a korábbi, 2002-es szavazati arányt a részvétel. Kiszámíthatatlan, hogy melyik kedvez jobban a pártnak: az alacsonyabb vagy a több szavazói részvétel. “Sikeres kampányon, mondhatni 1994. óta a legsikeresebb kampányon van túl az MDF” – fogalmazott Almássy Kornél, aki már 6 óra óta a párt főhadiszállásán, 200 méterre a Parlamenttől, a Kossuth téri Parlament Café-ban várja a fejleményeket. – „Nemcsak az elmúlt hónapokban, hanem az elmúlt négy évben folyamatosan kampányolt a párt. Valószínűleg kifáradtak a választók az elmúlt években, és ez mutatkozhat meg a mostani alacsonyabb részvételben. Nem lehet most még kiszámítani az eredményt. A korábban beharangozott meglepetés azt foglalja magában, hogy vagy átlépi a párt a küszöböt vagy nem”.

Egyre többen gyülekeznek a székházban

A Parlament Café-ba 7 óra óta folyamatosan érkeztek a párt jelöltjei és szimpatizánsai.

Az “ország legerősebb embere” Fekete László, az MDF egyik képviselőjelöltje azzal a felkiáltással üdvözölte a párt szimpatizánsait, hogy „Nyugalom, meglesz a 6-7 százalék”. A Parlament Café-ba a szimpatizánsok közül megérkezett többek között Pálfy G. István, Benkő László, Farkas Bertalan, Kónya Imre, illetve az Ifjúsági Demokrata Fórum vezetősége.

Az MDF Kossuth téri főhadiszállására a budapesti jelöltek közül kilenc órára már jó páran befutottak, többek között Vaskor László, I. kerületi jelölt, Baranyai Zsolt, VI. kerületi és Farkas Péter VIII. kerületi jelölt, Pusztay Erzsébet, Zsigmond Attila, illetve az országos listán szereplő Gyimesi József (volt FIDESZ-es képviselő). Katona Kálmán, Választmányi elnök, illetve Karsai Péter, Bács Kiskun megyei képviselőjelölt is a helyszínről követte nyomon a választási eredményeket.

„Optimisták vagyunk – nyilatkozta Pusztay Erzsébet, az MDF jelöltje nem sokkal nyolc előtt. – Nagyon szomorú lennék, ha két párti parlament lenne” – tette hozzá.

Mint az később kiderült, a bizakodás nem volt értelmetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik