Belföld

Csak április 29-ére lesz választási végeredmény

Már szombaton elkezdődnek az országgyűlési választások, hiszen – idén első alkalommal – az amerikai kontinensen szombaton, a többi ország külképviseletén pedig vasárnap adhatják le szavazataikat azok a magyar választópolgárok, akik igényüket határidőre bejelentették. A külföldi szavazatok összesítése miatt csak április 29-én lesz végeredmény.

Idén első alkalommal szavazhatnak magyar állampolgárok külföldön az országgyűlési választásokon. Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen az első fordulóban április elsején, szombaton, a második fordulóban pedig április 22-én járulhatnak az urnákhoz. A többi külföldi országban másodikán, vasárnap, illetve a hazaival egyidőben, április 23-án élhetnek szavazati jogukkal azok a magyarországi lakhellyel rendelkező, 18 évnél idősebb állampolgárok, akik a választások időpontjában nem tudnak idehaza szavazni. A külföldi voksolásra március 17-éig kellett bejelenteni igényüket, vagyis csak azok tehetik meg hazánk külképviseletein, akik a határidőig felvetették magukat az adott névjegyzékbe.

Április 9-én a külföldi szavazatokat is beleszámolják már

A külföldön szavazók egyébként ugyanazokra a jelöltekre és listákra szavazhatnak, akikre itthoni lakóhelyük választókörzete szerint voksolhatnának. A lezárt urnákat az első fordulókor a magyarországi szavazás előtti harmadik nap éjfélig kell eljuttatni a Duna Palotába, a választási központba. Ezeket pénteken, április hetedikén nyilvánosan bontják fel, és különválogatják a választási iratokat és a beborítékolt szavazólapokat. Utóbbiakat a választási bizottság tagjai megye és választókerület szerint szétválogatják, és az adott kerület szavazóbizottsági elnökei nyolcadikán átveszik. A választások éjszakáján, április kilencedikén a még mindig lezárt borítékokat az arra kijelölt szavazókörben bontják ki, és összesítik a többivel.

Csak 29-ére lehet hivatalos végeredmény

A második fordulóban külföldön ugyanakkor kell szavazni, mint itthon (kivéve az amerikai kontinensen), mivel azonban az urnák ekkor is négy nap alatt érnek Magyarországra, a hivatalos végeredményre többet kell várnunk, mint eddig. Az eljárás ugyanis azonos az első fordulóéval: a hazaérkező urnákból lezárt borítékban szállítják a szavazatokat – feltehetően csak 28-án – az adott választókerületbe. Mindegyik választókerületben, ahová még várható külföldi szavazat, a második forduló után egy-egy szavazókört lezárva tartanak, és csak a borítékok megérkezése után összesítik az eredményt. Ez azt jelenti, hogy a 176 egyéni választókörzet majdnem mindegyikében lesz egy-egy szavazókör, amelynek voksai a külföldi szavazatok miatt nem adódnak hozzá a végeredményhez 23-án éjszaka. E nélkül pedig nem lehet hivatalos végeredményt hirdetni. Így az izgalom valószínűleg 29-ig tart majd, ekkor lesz csak hivatalos végeredménye a választásoknak.

A külföldön leadott voksok tehát leginkább amiatt befolyásolhatják a végeredményt, mert több tízezer szavazatot tartanak vissza a rájuk váró urnákban. Az első fordulóra egyébként 8111-en, a másodikra 7949-en jelezték igényüket a külképviseleti szavazásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik