Otthon

Halálos veszélyt jelent a háziállatokra a fagyálló

Getty Images
Getty Images

A hideg idő beálltával, az emberi tevékenység ez irányú növekedése miatt, megnőhet a gépjárművekben használt fagyálló (etilénglikol) okozta mérgezések száma is, írja a teol.hu.

Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa a lapnak arról beszélt, édes íze miatt a kutyák, macskák, ha rábukkannak, sajnos szívesen elfogyasztják. A fagyálló hatására károsodik a központi idegrendszer és a vesék. Az első tünetek az anyag lenyelése után fél- vagy egy órával jelentkezhetnek, az állat láthatóan rosszul érzi magát, nyálzik, hányingere van, majd hány is, bágyadt, elesett, tántorogva jár (mintha részeg lenne), remeg.

Mint fogalmazott, súlyosabb esetekben, ha nagy mennyiségű mérget nyelt le, görcsök és rövidesen halál következhet be. Ha életben marad, akkor később a veseelégtelenség tünetei jelentkeznek: étvágytalanság, elesettség, kis mennyiségű vizelet, vagy a vizeletürítés teljes megszűnése.

Mindebből következik, hogy a méreg felvétele utáni mielőbbi állatorvosi beavatkozás életmentő lehet, vagyis egy-két órán belül kezelni kell, mert a túlélés esélye az idő múlásával csökken. Sajnos nagy mennyiségű méreg esetén még a szakszerű beavatkozás se mindig mentheti meg az állat életét.

Ebben az esetben tehát a megelőzés, a veszélyes anyag körültekintő kezelése kulcsfontosságú, magyarázta a szakember.

Kapcsolódó
Ezeket a ruhákat ne tegyük soha szárítógépbe
Az alapanyagok érzékenysége vagy aprólékos megmunkálása miatt óvatosan kell bánni a szárítóba tett ruhákkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik