Otthon

Lezárt egy közutat egy csókakői házaspár, mert az átmegy a telkükön

Egy ingatlan tulajdonosai, a környéken élők és az önkormányzat számára is kellemetlen és jogilag bonyolult helyzet állt elő Csókakőn, amire évek óta nincs megoldás, írja a feol.hu.

A történet 2018-ban kezdődött, amikor egy pár megvásárolta azt a Móra Ferenc utcai telket, amelyen évtizedek óta keresztül megy egy út. Ezen közlekednek többek között a környéken élők, valamint a hétvégi házzal rendelkezők is.

Illetve, már csak közlekedtek, mert az említett telek tulajdonosai – többek szerint mindenféle előzetes bejelentés nélkül – július végén, egyik napról a másikra lezárták az utat. Egészen pontosan lelakatolták azt a kaput, amit az elmúlt években oda építettek.

A helyieknek azóta kerülőt kell tenniük: a kényelmes aszfaltút helyett több többnyire murvás, világítás nélküli keskeny utcákon, hogy hazajussanak.

Az ügyben több per is folyamatban van, és a tulajdonosok egy ideje már fenyegetőztek az út lezárásával, de egészen eddig ez nem történt meg. Hogy mi váltotta ki a már korábban elkészült kapu július végi bezárását, senki nem tudja.

Gazsi Ákos, az egyik helyi telektulajdonos arról beszélt, egyelőre elképzelésük sincs, mi lehet a megoldás, vagy az önkormányzat mit tesz majd az ügyben. A kijelölt új útvonal első fele, amire már a tervek is megvannak, egy több mint 30 százalékos lejtőn menne lefelé, ami ráadásul a szűk hely miatt csak egyirányú lehet. Ugyanakkor, egy olyan szakaszba torkollna, ami hivatalosan nem út, csak vízmosás.

Kérdés, hogy miként került privát telekre közút, ha egyáltalán ezt közútnak lehet nevezni. Fűrész György csókakői polgármester elmondása szerint ez az út 1977 óta létezik, az első okirati bizonyíték egy 1989-ből származó, úgynevezett ortofotó. Ezen egyértelműen látszik, hogy használatban lévő közlekedési útvonalról van szó.

Sajnos annak idején a tanács nem vitte végig azt a folyamatot, aminek a végén a település megkapta volna a szolgalmi jogot a telken keresztülvezető útra. Pedig ez az út nem csak az ott lakók kényelmét szolgálta, de érdeke volt a tanácsnak is, mert megléte volt a feltétele annak, hogy Csókakőnek azt a részét belterületbe tudják vonni

– magyarázta a polgármester.

Amikor július végén megtörtént az utca konkrét lezárása, a polgármester is ott volt a helyszínen, amikor a Balassa utcai lakók által tett feljelentés nyomán kiérkező rendőrök közúti közlekedés elleni bűncselekmény miatt felvették az adatokat. Ezzel egy időben az önkormányzat is indított birtokvédelmi eljárást, amit azonban elvesztett. Azt a polgármester is elismerte, hogy a Balassa utcaiak által használt alternatív útvonalon nem egyszerű közlekedni, de nem tud mit tenni.

Az önkormányzatnak egyébként nem kötelessége a lezárt úthoz hasonló minőségű új utat építeni. Arról nem is beszélve, hogy ennek költsége akár több száz millió forintra rúghat. Az önkormányzatnak csupán a meglévő utak karbantartása, azaz állapotuk fenntartása a feladata.

Az utat lezáró tulajdonosok a lap megkeresésére azt írták, 2018-ban vásárolták meg a szóban forgó ingatlant, 2019 tavaszán keresték meg először a helyi önkormányzatot azzal a kéréssel, hogy szeretnék az ingatlanunkat úgy használni, mint azt bárki más megteheti a saját magántulajdonával kapcsolatban.

Akkor még teljesen pozitív hozzáállást kaptunk! Igaz, nem kevés időbe telt, de a helyi építési szabályzatban szereplő út nyomvonalára az önkormányzat megcsináltatta – meglátásunk szerint, ezzel elismerve a jogos kérelmünket – majd meg is kapta az építési engedélyt, az összes hatóság hozzájárulásával, ami azóta is érvényben van! Ez nem a három magánterületen áthaladó leaszfaltozott út nyomvonala, amire az önkormányzatnak semmilyen használati jogcíme nincs. Itt le is zárnám a nyilatkozatomat, hogy ennél kínosabb részletekbe ne menjek bele

– fogalmaztak.

Kapcsolódó
Lassan kiürülnek ezek a magyar települések – van, ahol a lakások 70 százaléka lakatlan
De vannak bőven olyan falvak is, ahol nincs üresen álló ház.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik