Takarékosabban bánnak a háztartások a kenyérrel, a pandémiával összefüggő korlátozások is visszavetették a fogyasztást, ami miatt a malmok az idén a tavalyinál 15-20 százalékkal kevesebb búzát őröltek, írja a Világgazdaság.
Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a lap megkeresésére arról beszélt, jelenleg a piacon nincs nagy mozgás, a kereskedők már korábban megvásárolták az exportra szánt árut, most ezek szállítása folyik.
Magyarázat lehet a tendenciára, hogy a fogyasztók takarékosabban bánnak a kenyérrel és a pékárukkal, jóval kevesebbet dobnak ki, mert a pandémia alatt megtanulták, hogy spórolni kell. Sokan elkezdtek otthon kenyeret sütni, ekkor pedig különösen igaz, hogy nem megy a szemétbe kenyér.
Emellett hiányoznak a turisták, velük együtt pedig a szállodák, vendéglátóhelyek is, illetve az iskolabezárások miatt a menzák forgalma is apadt.