Otthon

Trendi kültéri árnyékolás a hőség ellen

Készüljünk fel idejében a kánikulára.

A kora nyári kellemes meleg minden kerttulajdonos kedvét meghozza ahhoz, hogy kialakítsa azt a pihentető oázist, ahol gyakorlatilag a teljes nyarat eltöltheti. Fontos azonban, hogy olyan körülményeket teremtsünk, amelyek lehetővé teszik, hogy a kánikula idején is kellemes környezetet biztosítsunk saját magunk és családunk számára.

Fotó: iStock

Funkcionalitás és a lehetőségek tárháza

Az árnyékolástechnikai megoldások elsődleges célja, hogy védjenek az erős napsugárzástól és a nagy hőségtől

– mutatnak rá az újHÁZ Centrum szakértői, akik szerint ma már gyakorlatilag bármilyen anyagból készíthetünk olyan építményt, amely alkalmas a funkció betöltésére. Ízlésünkhöz és a környezethez illeszkedően téglából, fából vagy éppen vászonból is telepíthetünk olyan elemeket, amelyek nemcsak árnyékot biztosítanak, de a kertünk vagy éppen erkélyünk ékei is lehetnek.

Fotó: iStock

Azonban mindenképpen ügyelnünk kell arra, hogy a természetes fényt megőrizzük, így épített árnyékolóinkat minden esetben a természetes környezet elemeinek figyelembevételével telepítsük. Amennyiben ugyanis egy terebélyes lombozatú fa alatt alakítjuk ki pihenőrészünket, még árnyékolásra sem lesz szükségünk.

A mesterséges árnyék előállításának legegyszerűbb módja, ha napernyőket vagy úgynevezett napellenző ponyvákat helyezünk el. Ezek között már megtalálhatók olyan innovatív anyagokból gyártott termékek is, amelyek UV-szűrővel ellátott textíliából készülnek, így az árnyék mellett a szűrt fényben akár még napozhatunk is

– magyarázzák az újHÁZ Centrum szakértői.

A kert fókuszpontjai: a pavilonok

Fotó: iStock

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a pavilonok, amelyek látványos elemei lehetnek a kerteknek. Attól függően azonban, hogy milyen anyagú eszközt választunk, számos plusz feladatot el kell végezni annak érdekében, hogy élettartamuk ne csökkenjen. A szakértők rámutatnak: a fából készült árnyékolókat rendszeresen le kell kezelni, a téglaépítményekre vakolat is szükséges, ezen munkák egy részét pedig magas színvonalon csak szakemberek tudják ellátni, akiknek a megbízása plusz költségekkel jár.

Ideális választás lehet a szövetes pavilonok telepítése, hiszen ezek könnyedén összeállíthatók, a szezon végén pedig pár perc alatt szétszedhetők, hogy aztán a garázsban vagy a padláson biztonságosan áttelelhessenek

– mutatnak rá a szakemberek, akik tudják, nem mindenki számára adottak a körülmények ahhoz, hogy minden évben szétszereljék az építményeket, hogy aztán újra összeállítsák azokat.

Fotó: iStock

Okosmegoldással a négyévszakos használatért

Az idei év slágerterméke lehet az az innovatív pavilon, amely alumíniumvázból készül, és amely minden évszakban tökéletes árnyékolást biztosít. Sőt, a legnagyobb hőségben, vagy éppen egy hirtelen jött zivatar ideje alatt is lehetővé teszi a zavartalan kültéri tartózkodást. Ennek oldalsó szerelvényeit úgy alakították ki, hogy akár szúnyoghálót is szerelhessünk rá. Ezek segítségével még az esti órákban sem kell attól tartanunk, hogy a vérszívók kellemetlen pillanatokat okoznak számunkra, miközben pihenünk.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik