Otthon

Mediterrán kert, a könnyed életérzés

Sok bennük a lugas és pergola, melyekre kúszónövények futtathatók.

A mediterrán kert a Földközi-tenger környékén kialakult sajátos kertépítészeti stílus, melyet a könnyed és laza életérzés okán egyre többen szeretnének a kicsit kötöttebb magyarországi kerthangulatba is csempészni. Ennek alapja a mértani formák szeretete, és gyakran egy elkerített kis zöldségeskert. Nem kell mindennek tökéletesnek lennie, a hangulatot karakteres tárgyak és növények segítségével könnyedén megvalósíthatjuk.

Fotó: Pixabay

A mediterrán kert jellegzetessége, hogy a kerti utak burkoltak, és azokhoz elsősorban természetes kőzeteket, termésköveket használnak, de elterjedtek bennük a klasszikus jellegű szobrok és szökőkutak, fali ivó kutak. Letört fülű dézsákkal, mohás cserepekkel, kopott kövekkel, elvadult indákkal tovább fokozható a különleges hangulat. Többnyire a kert része egy nyugodt étkezősarok hajlított vasszékekkel, akár újrafestett, élénk színű bútorokkal, kockás abrosszal.

Fotó: Pixabay

A mediterrán kertekben sok a lugas és pergola. Ezek nemcsak árnyékot adnak, hanem hasznosak is, mert szőlőt, vagy kúszónövényeket futtatnak rá. A kerítéseket és támrendszereket is jól befutja a borostyán, a kúszó loncok, az iszalagok, a futórózsák,  a trombitafolyondár és a lilaakác is.

Az agyagedényekben és dézsákban hazánkban célszerű olyan növényeket nevelni, amelyek nem bírják a hideget és fedett, melegebb helyen átteleltethetők. Ilyen a leander, a valódi fűszerbabér, a mirtuszt, a szerelemvirágot vagy a szereleminda is. A citrom, a narancs, mandarin és a különböző pálmafélék az utóbbi években egyre kedveltebbek lettek, érdemes a tartásukkal megpróbálkozni.

Fotó: Pixabay

A mediterrán kertekben gyakoriak a lomblevelű örökzöldek. Magyarországon jól megél a puszpáng, a balkáni babérmeggy fajtái, a japán kecskerágó, a japánbabérsom és a japán dérbabér. Védettebb fekvésben választhatjukaz örökzöld ciprust és a mandulafenyőt, a smaragdtuját, illetve a feketefenyőt. Ezeket jól kiegészítik a nálunk is megélő mediterrán virágzó cserjék: a barátcserje, a kékszakáll, a szálkamenta és a nyári orgona.

Fotó: Pixabay

A virágok választásánál az élénk színek dominálnak: a meleg, narancsos árnyalatok, illetve a hideg, kékes-lilás színek. Sok az illatos növény, kedveltek a kaktuszok, a kövirózsák és más szárazságtűrő évelők. A mediterrán kertekben jellemző az illatos fűszernövények használata is, akár dézsában, akár a kertbe kiültetve. Hazánkban erre a célra alkalmas az egynyáriak közül a bazsalikom és a kapor, az évelők közül a levendula, az izsóp, a borsmenta, a ciromfű, a kakukkfű, a zsálya és az oregano is.

Jó kertészkedést, könnyed életérzést kívánunk!

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik