Otthon

Illatossá teszi a kertet a romantikus lilaakác

Nagyobb odafigyelést igényel, mint a legtöbb növény.

A lilaakác Japán és Kína területén őshonos lombhullató cserje, de világszerte – így Magyarországon is – népszerű. Akár 10 méteresre is  megnőhet, és gyönyörű dísze épületnek, kerítésnek, pergolának. A látványos növény jó idő esetén már áprilistól nyílik, és tölti be kellemes illattal a kertet.

A lilaakác szemet gyönyörködtető, de előre kell gondolni arra, hogy nagyobb odafigyelést igényel, mint a legtöbb növény. Bár igénytelen, helytelen gondozással hamar beborít mindent, és a csodálatos szépségből erőszakos ellenség válhat. Mivel folyamatos felügyeletre, metszésre és formázásra szorul, a szakemberek nem ajánlják a növényt például a ritkán látogatott víkendházakhoz, nyaralókhoz.

Fotó: Facebook/Lilaakác Kisvendéglő

A lilaakác a napsütést és a közepesen termékeny talajt szereti, amelyik nem szárad ki túlságosan. Bármilyen talajhoz alkalmazkodik, de a semleges, esetleg kissé savas föld a legmegfelelőbb a számára. Tavasszal vagy nyáron bujtással vagy dugványozással szaporítható, magvetést viszont nem javasolnak a kertészeti tanácsadók, mert akár 20 évig is várhatunk az első virágok megjelenésére.

Fiatal korban ajánlatos vesszőit télire a föld felszínén betakarni, mert kissé fagyérzékeny, később azonban jól tűri a hazai klímát.

A lilaakác látványos, fürtökben aláhulló virágzatot hoz, mellyel minden kert központi látványelemévé válhat., ráadásul törzsesre is nevelhető, így megjelenése még rusztikusabb, romantikusabb lesz. Könnyedén formázható, metszéssel, megfelelő támasztékozással terjedési iránya pontosan kialakítható.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/David J. Stang

Színessé varázsolja a kertet a kardvirág
Nagyon sok változata ismert színben és formában is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik