Otthon

Őrizd az otthon melegét – Így válassz homlokzati hőszigetelést!

Egy otthon energetikai korszerűsítése befektetésnek sem utolsó, mivel többnyire meglepően gyorsan, általában tíz éven belül visszahozza az árát. Az alábbi útmutatónkkal segítünk eligazodni a bőséges termékkínálatban, hogy megtaláld az igényeidnek és az otthonod adottságainak leginkább megfelelő hőszigetelési rendszert.

Az egyes hőszigetelő rendszerek felépítésében gyakorlatilag nincs számottevő különbség – árban, minőségben és jótállás tekintetében persze annál inkább. Bármi alapján is dönts, a hatékonyság és a jótállás érvényességének érdekében a teljes rendszeren belül érdemes egy és ugyanazon cég termékeit használni.

Honnan tudjuk, mire van szükségünk?

Hőszigetelő rendszert választani nagyon összetett folyamat, amely során mindenképp érdemes kikérni egy (vagy akár több) szakember véleményét. Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni a döntéshozatal előtt:

  • Milyen anyagból épültek a falak és milyen a vastagságuk?E két tényező határozza meg, hogy a falazat milyen hőszigetelő és hőtároló adottságokkal rendelkezik.
  • Milyen speciális igényeknek kell megfelelnie a szigetelésnek?Az sem mindegy, hogy a ház mely pontjára kerül a szigetelés, a lábazati zónában például sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve a fal: ide verődik fel az eső, sőt olykor a jég is. Ezen a részen a környezeti hatásokkal szemben jóval ellenállóbb, speciálisan a lábazathoz tervezett hőszigetelő rendszerre van szükség.
  • Van-e valamilyen speciális igény, amellyel a szigetelés során is kalkulálni kell?
    Ilyen lehet a tűzállóság, a szigetelőanyag súlya vagy páraáteresztő képessége.
    Régebben épült házak esetén előfordul, hogy az elégtelen szigetelés, beázás, túlzott belső páratermelés eredményeképp átáznak, nedvesednek a falak.  Bizonyos esetekben ez nem is okoz problémát, ha a felgyülemlett víz a fal felületén el tud párologni. Azáltal viszont, hogy ezt a szabad felületet kívülről leburkoljuk, némileg gátoljuk ezt a folyamatot, egyfajta dunsztot képezhetünk, amely penészesedést idézhet elő. Különösen igaz ez akkor, ha a külső hőszigeteléssel egyidőben a nyílászárókat is lecseréljük. Ilyenkor a jó páraáteresztő képességű szigetelőanyag mellett szintén nagyon fontos a ház megfelelő szellőzésének biztosítása is!
  • Mennyi energiát szeretnénk megtakarítani?
    A falazat hőtechnikai tulajdonságainak ismeretében meghatározhatjuk, hogy a kívánt hőszigetelési értékek eléréséhez milyen típusú és vastagságú szigetelőanyagot kell használnunk.

A hőszigetelés főbb típusai:

Kőzetgyapot tábla

Természetes, ásványi alapú szigetelőanyag. Kitűnő hő- és hangszigetelő, átlag feletti páraáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik, ráadásul tartós is. Hátránya, hogy viszonylag nagy súlyú és költséges is.

Polisztirol tábla

Hazánkban első helyen áll a szigetelőanyagok népszerűségi listáján. Amellett, hogy jól szigetel és nem is túl drága, még könnyen megmunkálható is. Felhelyezésének költsége viszonylag alacsony, ráadásul számos terméktípusa létezik. Homlokzati hőszigeteléshez általában a szimplán csak fehér EPS lapokként emlegetett expandált polisztirol lapokat használják. Előnyös tulajdonságai miatt, nem csak lakóházaknál, hanem panelépületeknél is ez a típust részesítik előnyben. Fokozott hőszigetelési igényeknél vagy passzívházak esetén ennek továbbfejlesztett verziója, az emelt hőszigetelő képességű grafitos hőszigetelő tábla ajánlott. Létezik kifejezetten a lábazati zónára tervezett, nagyobb nyomószilárdságú altípusa is.

Jó tudni:

Egy épület teljes energetikai felújítása estén megdöbbentően magas, mintegy 60-80 százalékos megtakarítás érhető el. Ehhez azonban a homlokzat szigetelésén túl a pince, a lábazat, a talajon fekvő padló, a terasz és a tető hőszigetelése, valamint a nyílászárók cseréje és a fűtésrendszer korszerűsítése is elengedhetetlen.

Szponzorált tartalom

A cikk a Lasselsberger-Knauf támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik