Otthon

A világ legcsendesebb szobájában a szívverést is hallani

Ha elég sokáig állsz benne, akkor elkezded hallani a szívverésedet. A fülcsengés idővel fülsüketítővé válik. Amikor mozogsz, a csontjaid csikorgó hangot adnak ki. Végül teljesen elveszíted az egyensúlyodat, mert a hangvisszaverődés teljes hiánya szabotálja a térérzéket.

A Microsoft redmondi székházában kialakított szobát elzárták a világ minden zajától, a bent alkotott hangok pedig sosem juthatnak ki. Ez egy úgynevezett reflexiómentes kamra, mert egyáltalán nem jön létre benne visszhang. A tapsolás éppen emiatt félelmetessé válik a falak között.

A háttérzaj olyan alacsony a szobában, hogy a közelít a matematikus által legalacsonyabbnak vélt értékhez, az abszolút hangzónához. A következő lépés lefelé a vákuum vagy a hang teljes hiánya.

Jelen pillanatban ez az általunk ismert világ legcsendesebb helye, írja riportjában a CNN.

A szoba rendkívül egyedi érzéki élményt ad.

Amint az ember belép az ajtaján, olyan különleges dolgot érez, amit nehéz leírni

– fogalmazott Hundraj Gopal, a Microsoft kutatója, a reflexiómentes szoba főtervezője.

Mint mondta, a legtöbben fülsüketítőnek érzik a hang hiányát, miközben teltségérzésük van a fülükben. Itt még a rendkívül hal hangok is hallhatóvá válnak, ugyanis a környezeti zaj nagyon alacsony. Azt is hallani, ahogy valaki elfordítja a fejét, a légzés pedig hangosnak hallatszik.

A valós világban a fülünk folyamatosan hanghatásoknak van kitéve, tehát mindig légnyomás nehezedik a dobhártyánkra. De ebben a szobában a légnyomás nem létezik, hiszen a környező falakról nem verődik vissza a hang.

Microsoft

Világrekord

Az extrém csend elérése érdekében a szoba szerkezete hagymaszerű, ezáltal teljesen elszigetelt az épület többi részétől és a külvilágtól egyaránt.

Hat réteg betonból és acélból készült, és minimálisan leválasztották a szomszédos épülettől, mert rengeteg rezgéscsillapító rugóra építették. Belül üvegszálas anyagot helyeztek a padlóra, a mennyezetre és a falra, hogy megtörjék a hanghullámokat, mielőtt esélyük lenne visszaverődni a szoba belsejébe.

A tervezés és a szoba megépítése együttvéve valamivel több mint fél évet vett igénybe.

A szobában -20.3 decibel a hang erőssége, ami azt jelenti, hogy a környezeti zaj 20.3 decibellel az emberi hallás küszöbértéke alatt van. Csak összehasonlításként, a nyugodt levegővétel az egyik leghalkabb hang, amit a szobában hallani lehet, amelynek erőssége 10 decibel.

A Microsoft szobáját 2015-ben hivatalosan is a világ legcsendesebb helyeként regisztrálta a Guinness Rekordok Könyve.

A reflexiómentes szobát alapvetően a hangok tesztelésére használják a tudományos világban. A Microsoft esetében a mikrofonokat, hangfelvevőket, fejhallgatókat próbálják ki a szobában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik