Otthon
Tired and exhausted woman, frustrated with doing much work about the house resting for a minute or wiping her forehead after finishing work. Home, housekeeping concept

Miért olyan nehéz tisztán tartani az otthonunkat?

24.hu
24.hu

2018. 09. 24. 13:33

Korábban a témában:

A lakásunk kitakarítása sokszor egy soha véget nem érő munkának tűnhet. Mire mindent elrendezünk, a ház másik felén eluralkodik a rendetlenség, a körforgás pedig kezdődik elölről. Ha tehetetlennek érezzük magunkat otthonunk tisztán tartásában, akkor fontoljuk meg az alábbi tanácsokat, amelyek betartásával később nagyobb hatékonyságot érhetünk el, írja a Treehugger.

Túl sok minden van otthon

Ez az egyik leggyakoribb és a legnagyobb akadályt jelentő probléma a rendezett ház megőrzésében. Ha túl sok cuccunk van a négy fal között, akkor szinte lehetetlen fenntartani a rendet és hatékonyan takarítani. Szabaduljunk meg minden tárgytól, amire már nincs szükségünk, hogy fizikailag ne legyen túlzsúfolt az otthonunk.

Nincs hová rakni a dolgokat

Ha mindennek megvan a maga helye a lakásban, akkor az nagyban leegyszerűsíti a takarítást. Így nem kell azon rágódnunk, hogy az itt-ott talált tárgyakat hol tároljuk. Fontos még, hogy mindig a legegyszerűbb megoldást keressük. Ha nem szeretnénk kabáttartót vásárolni, akkor a ruhákat rakjuk egy állványra vagy egy karfára. Ha nem szeretnénk felcipelni az emeletre a cipőinket, akkor pakoljuk el a lábbeliket a földszinten.

Young woman using a vacuum cleaner while cleaning carpet in the house.
Thinkstock

Nem tudjuk, hol kezdjünk neki

Olykor úgy érezhetjük, akkora a felfordulás a lakásban, hogy ötletünk nincs, hol fogjunk hozzá a takarításnak. Ilyen esetben érdemes a szakértőkre hallgatni. Számtalan könyv áll rendelkezésre, amelyben részleteibe menően leírják, mik a teendők, és milyen sorrendben érdemes dolgozni.

Nincs elég idő, nem segít senki

Előfordulhat, hogy az életünk olyan zsúfolt, hogy a takarítás a teendők listájának legvégére kerül. Ezt nem szabad hagyni. Egy rendetlen otthon rendkívül negatív hatással van a közérzetünkre és az egészségünkre is, az pedig csak egy újabb stressztényező lesz, ha rendre nem találunk valamit a lakásban. Szakértők azt tanácsolják, hogy minden nap szánjunk pár percet a takarításra, és tegyünk róla, hogy a család összes tagja bekapcsolódik. Ha megtehetjük, heti, havi rendszerességgel fogadjunk bejárónőt, aki alaposabban kitisztítja a házat.

Túl nagyok az elvárásaink magunkkal szemben

Ha teljesen elégedetlenek vagyunk a lakásunk állapotával, akkor ideje átértékelni a dolgokat. Ha szürreálisak az elvárásaink, tegyünk fel magunknak néhány kérdést. Mi az, ami valójában zavar? Hogy nem olyan a lakásunk, mint a Pinterest-fotókon? Hogy a lakásnak minden pillanatban tökéletesnek kell lennie? Senki nem él így. De ha igen, akkor is jusson eszünkbe, hogy mindenki más és más.

Budapest, 2017. február 24.
Bihun Irma szobatakarító takarít a budapesti Radisson Blu Béke Hotel egyik fürdõszobájában 2017. február 24-én.
MTI Fotó: Kallos Bea
9 hely a lakásban, amit sose felejtsünk el kitakarítani
Nem mindig elég a pókhálós sarkok, az ujjlenyomatos ablaküveg vagy a hajszálakkal megtömött lefolyó kitisztítása.

Kiemelt kép: Thinkstock

.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.