Otthon

Miért olyan nehéz tisztán tartani az otthonunkat?

A lakásunk kitakarítása sokszor egy soha véget nem érő munkának tűnhet. Mire mindent elrendezünk, a ház másik felén eluralkodik a rendetlenség, a körforgás pedig kezdődik elölről. Ha tehetetlennek érezzük magunkat otthonunk tisztán tartásában, akkor fontoljuk meg az alábbi tanácsokat, amelyek betartásával később nagyobb hatékonyságot érhetünk el, írja a Treehugger.

Túl sok minden van otthon

Ez az egyik leggyakoribb és a legnagyobb akadályt jelentő probléma a rendezett ház megőrzésében. Ha túl sok cuccunk van a négy fal között, akkor szinte lehetetlen fenntartani a rendet és hatékonyan takarítani. Szabaduljunk meg minden tárgytól, amire már nincs szükségünk, hogy fizikailag ne legyen túlzsúfolt az otthonunk.

Nincs hová rakni a dolgokat

Ha mindennek megvan a maga helye a lakásban, akkor az nagyban leegyszerűsíti a takarítást. Így nem kell azon rágódnunk, hogy az itt-ott talált tárgyakat hol tároljuk. Fontos még, hogy mindig a legegyszerűbb megoldást keressük. Ha nem szeretnénk kabáttartót vásárolni, akkor a ruhákat rakjuk egy állványra vagy egy karfára. Ha nem szeretnénk felcipelni az emeletre a cipőinket, akkor pakoljuk el a lábbeliket a földszinten.

Thinkstock

Nem tudjuk, hol kezdjünk neki

Olykor úgy érezhetjük, akkora a felfordulás a lakásban, hogy ötletünk nincs, hol fogjunk hozzá a takarításnak. Ilyen esetben érdemes a szakértőkre hallgatni. Számtalan könyv áll rendelkezésre, amelyben részleteibe menően leírják, mik a teendők, és milyen sorrendben érdemes dolgozni.

Nincs elég idő, nem segít senki

Előfordulhat, hogy az életünk olyan zsúfolt, hogy a takarítás a teendők listájának legvégére kerül. Ezt nem szabad hagyni. Egy rendetlen otthon rendkívül negatív hatással van a közérzetünkre és az egészségünkre is, az pedig csak egy újabb stressztényező lesz, ha rendre nem találunk valamit a lakásban. Szakértők azt tanácsolják, hogy minden nap szánjunk pár percet a takarításra, és tegyünk róla, hogy a család összes tagja bekapcsolódik. Ha megtehetjük, heti, havi rendszerességgel fogadjunk bejárónőt, aki alaposabban kitisztítja a házat.

Túl nagyok az elvárásaink magunkkal szemben

Ha teljesen elégedetlenek vagyunk a lakásunk állapotával, akkor ideje átértékelni a dolgokat. Ha szürreálisak az elvárásaink, tegyünk fel magunknak néhány kérdést. Mi az, ami valójában zavar? Hogy nem olyan a lakásunk, mint a Pinterest-fotókon? Hogy a lakásnak minden pillanatban tökéletesnek kell lennie? Senki nem él így. De ha igen, akkor is jusson eszünkbe, hogy mindenki más és más.

9 hely a lakásban, amit sose felejtsünk el kitakarítani
Nem mindig elég a pókhálós sarkok, az ujjlenyomatos ablaküveg vagy a hajszálakkal megtömött lefolyó kitisztítása.

Kiemelt kép: Thinkstock

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik