Otthon

Nem kell egy vagyont költeni arra, hogy „okos” legyen az otthonunk

Már 200 ezer forintból is okosíthatunk.

Sokat hallani manapság az okosházakról, amelyekben rengeteg intelligens eszköz kapcsolódik össze annak érdekében, hogy egyszerűbbé tegye a mindennapi tevékenységeinket, de ez sokak számára még sci-finek tűnik, ami pedig magával hozza azt a feltételezést is, hogy egy rendkívül költséges dologról van szó.

Való igaz, a legjobban akkor járunk, ha eleve „okosnak” tervezzük a lakást (mondjuk egy felújítás során), de némi utánajárással utólag is könnyedén telepíthetünk ilyen kütyüket, ehhez milliomosnak sem kell lenni. A végső összeg természetesen igényeink függvényében alakul, de később, akár fokozatosan is lehet újabb és újabb megoldásokat vásárolni az álomházhoz helyiségek szerint.

Forrás: ThinkStock

Érdemes kiemelni, hogy okosított megoldással a ház költséghatékonyabbá válik, hiszen az áramfogyasztás, vízfogyasztás is optimalizálható, könnyebben felügyelhető, ami egyben spórolást is jelent. Ez pedig hosszabb távon megtérül. Persze az elsődleges szempont sokak számára az újdonság varázsa és a kényelem.

Ha egy komplett rendszert választunk, már sok energiát megspórolunk magunknak. Ezeknek alapját a falba süllyesztett vezérlők és kisméretű, elosztódobozba helyezett eszközök adhatják, sok esetben nincs szükség felújításra, kábelezésre sem, amennyiben rádiófrekvenciával kommunikálnak az eszközök.

DE MIT OKOSÍTHATUNK ÉS MENNYIÉRT?

A legegyszerűbb egy kifejezetten ilyen szolgáltatásokat kínáló cégtől árajánlatot kérni, ami már magába foglalja az eszközökön túl a programozási és telepítési költségeket is. Jellemzően csomagok közül választhatunk, amelyek helyiségekre bontják le a rendszert, és az ajánlatok attól függően alakulnak, hogy mekkora a lakás.

A legolcsóbb és a leghasznosabb talán a fűtés optimalizálása, amivel spórolhatunk is. Az ilyen intelligens hőközpontok rendszerint egy központi egységből, digitális termosztátokból és kazánindító relékből álnak, ezek már 150-200 ezer forint körül telepíthetők mindennel együtt. Értelemszerűen sokan ezzel kezdik a ház okosítását.

A konyha ugyanúgy fontos lelke a lakásnak, mint a nappali, jellemzően digitális fogyasztásmérőket szoktak telepíteni ebbe a helyiségbe. Még hasznosabbá válik a lakás egy olyan csomagtól, amiben található nyitás- és mozgásérzékelő, füstérzékelő, vízfolyás érzékelő, ez a fejlettebb felszerelés már 250-300 ezer forint körüli beruházást igényel.

Ha olyan rendszert telepítenénk, amiben benne van szinte minden: a fűtés, a hűtés, a világítás, a redőnyök vezérlése, illetve a füstérzékelő, a különféle kamerák, a garázsnyitó és más biztonsági eszközök akkor már 700-900 ezer forintban kell gondolkodnunk, de ebben az esetben már egy valóban „okos” lakást kapunk. Persze a határ a csillagos ég.

Ha pedig nem a spórolás a célunk, hanem csak az, hogy némi technikai újítással nyűgözzük le az ismerősöket, elég pár kütyüt megvenni. A már bútoráruházakban is kapható ledes izzók fényerejét, ki-be kapcsolását például telefonos applikáción keresztül vezérelhetjük, ezek már akár 3500 forinttól darabonként.

Szponzorált tartalom

A cikk a Legrand Magyarország támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik