Tech kékhalál

Így turbózd fel az otthoni wifit

Bár a mobilinternet ára évek óta folyamatosan csökken, azért otthon vagy egy irodában továbbra is a wifit részesítjük előnyben az internetezéshez. Ahogy az asztali gépet is praktikusabb még vezetékes hálózattal használni – az irodákban általában ki is van építve a csatlakozás.

Viszont már egy sor olyan eszköz van, ami kizárólag wifivel működik: például egy 4G nélküli táblagéppel semmilyen más módon nem tudunk netezni, de a legtöbben a laptopjukat is szívesebben hurcolják magukkal a lakásban, nem szigorúan az íróasztal mellett használva.

Itt jönnek képbe a wifi korlátai: ez a vezeték nélküli adatátvitel többek közt abban tér el mondjuk a mobilnettől, hogy az otthoni wifis hálózati útválasztónk (router) sokkal kisebb teljesítménnyel adja a jeleket, mint egy mobil adótorony. Ezért egy ilyen hálózat esetén előfordulhat, hogy nem tud lefedni egy teljes lakást, mert a falakon át a legtávolabbi sarokba már nem jutnak el a rádiójelek.

Ennek azonban elég sok különböző oka lehet:

  • lehetséges, hogy a környéken túl sok wifihálózat működik szimultán, ez például egy sűrűn lakott belvárosi övezetben, társasházban szokott gondot okozni;
  • ha csak időnként tapasztaljuk a hibát, lehetséges, hogy egy eszköz zavarja a kommunikációt;
  • vagy egyszerűen nem elegendő a router teljesítménye, túl sok falon keresztül kell áthatolnia a rádióhullámoknak.

Ha túl sok a wifi a házban

Érdemes tudni, hogy Magyarországon azokat a rádiófrekvenciákat (2,4 gigahertz és 5 gigahertz), amelyeken a wifihálózatok működnek, szabadon használhatja bárki bármilyen engedélyeztetés nélkül. Ebből azonban az is adódik, hogy ha a hálózatok egymás működését zavarnák, akkor sem lehet panaszt tenni a hírközlési hatóságnál, a vitás feleknek egymás közt kell megoldaniuk a problémát.

A wifiroutereken megtalálható olyan opció, amellyel állíthatjuk, hogy a hálózatunk a frekvencián belül melyik csatornán működjön. A mai routereket viszont általában elegendő Auto módra állítani, így az eszköz automatikusan a legkevésbé zsúfolt csatornát fogja kiválasztani.

Ez azért is jó, mert ha később változna a zsúfoltság, a wifi magától átáll az optimális sávra.

A csatornát is állíthatjuk Kép: 24.hu

Hogy lehet manuálisan leellenőrizni, hogy melyik csatorna zsúfolt? Androidra és iPhone-ra is rengeteg ilyen alkalmazás létezik, például a Wifi Analyzer (Android) és a Network Analyzer (iOS). Ha ezeket az appokat felrakjuk, az egész lakásban felmérhetjük a wifi minőségét.

Előfordulhat, hogy egész egyszerűen minden csatorna zsúfolt a 2,4 gigahertzes sávban, amit a router a kezdettől fogva használ. Nem véletlen, hogy később az 5 gigahertzes frekvencia is támogatottá vált, ám ezt csak az utóbbi években vásárolt routerek többsége támogatja, és még ma is lehet olyan eszközt (telefont, IP-kamerát stb.) venni, ami nem kompatibilis vele.

Pedig az 5 gigahertzes sáv ma még kevésbé zsúfolt, ugyanakkor hátránya, hogy a rövidebb hullámhossz miatt rosszabbul hatol át falakon a 2,4 gigahertzes hullámoknál. Viszont szobán, helyiségen belül általában ez működik jobban.

Mi zavarhatja a wifinket?

A tipikus zavarforrások: a mikrohullámú sütők, zsinór nélküli otthoni telefonok, vezeték nélküli csengők, távirányítós játékautók, adóvevők, de akár fénycső, vagy konyhai és barkácsgép is kelthet elektromos zavart a wifi működésében. Persze fordítva az is előfordulhat, hogy egy rosszul működő wifirouter zavarja meg a mobilhálózatok működését.

Sajnos az ilyen eseteket nagyon nehéz hétköznapi módszerekkel kiszűrni, ha időnként jelentkezik csak a wifi hibája, első körben érdemes saját, otthoni eszközeinket kikapcsolni, kihúzni az áramból ideiglenesen tesztelés céljából.

Számítógép esetén gyakori, hogy a nem megfelelő illesztőprogram okoz gondot, Windows alatt célszerű azzal próbálkozni, hogy eltávolítjuk a gyári wifi kliensprogramot, és a rendszer sajátját használjuk, vagy épp fordítva, a beépített helyett a gyártó szoftverét rakjuk fel.

Hová rakjuk a routert?

Természetesen a fizikai korlátai is jelenthetnek gondot: egy nagy lakást nem egyszerű feladat lefedni, mert a vastag téglafalak és a vasbeton falakon a rádióhullámok nehezen jutnak át. Praktikus a lakás közepe tájékára helyezni a routert, ha egyenletesen jó lefedettséget akarunk, de semmiképp sem a konyhában, a mikrohullámú sütő közelébe, mert az is a 2,4 gigahertzhez közeli hullámokkal operál.

Ha van idő bíbelődni vele, érdemes felskiccelni ebben az olcsó appban a lakás alaprajzát, az alkalmazás ugyanis szimulálni tudja a rádióhullámok terjedését a lakásban, így az optimális elhelyezés a lakás átrendezése nélkül is megoldható.

Hogyan növeljük a lefedettséget?

Sok router kettő vagy több külső antennával is rendelkezik, ezek állása általában állítható.

  • Alapesetben érdemes az antennáknak függőlegesen állnia, ha egy lakáson belül szeretnénk jeleket sugározni.
  • Ha az a cél, hogy felettünk vagy alattunk legyen jel, a vízszintes pozíció az ideális, persze a kettőt ötvözni is lehet.

Itthon is sokhelyütt lehet vásárolni wifi jelerősítőnek, lefedettségnövelőnek, jelismétlőnek nevezett eszközöket (range extender), ezek konnektorba dugható, kompakt eszközök. Bizonyos helyzetben ezek is megoldást nyújthatnak, de ésszel kell használni őket, nem minden esetben segítenek.

Egy ilyen jelerősítőt oda kell helyezni a lakásban, ahol még jó a wifi jelerőssége, mert ha olyan helyre rakjuk, ahol már gyenge a jel, tehát lassú az átviteli sebesség, csak a rossz minőségű kapcsolat jeleit tudja továbbítani. Egy ilyen kütyü tipikusan jó lehet arra, hogy a lakás félreeső részein javítsa a netkapcsolatot.

Ha viszont nagy a ház, lehetetlen ilyen kütyükkel lefedni minden emeletet és helyiséget. Szerencsés esetben erre már az építés vagy felújítás során is gondolnak, és végigkábelezik a házat gigabites nettel, amelyre szobánként egy-egy wifi hotspot csatlakozik.

A mobil és a laptop számára egy wifinek fog tűnni, pedig több eszköz szolgálja ki Forrás: 24.hu

Ez az úgynevezett mesh hálózat egy wifihálózatnak látszik az eszközökről, pedig több hotspot szolgálja ki.

Ha ez nem lehetséges, egy mesh hálózatnak nevezett technológia lehet a megoldás: ekkor egymással vezeték nélkül kommunikáló hálózati eszközök egy nagy virtuális hálózatot alkotnak. Vagyis ha az előszobából felmegyünk az emeleten lévő hálóba, a telefon ugyanazt a wifihálózatot fogja érzékelni, noha fizikailag már egy másik eszközhöz csatlakozik.

Automatikusan mindig a legerősebb jelhez fog csatlakozni az eszköz, ahogy a lakásban mozgunk, és PC nélkül mobilon is tudjuk állítani, felügyelni a hálózatot.

KÉK HALÁL

A Kék halál a 24.hu új sorozata. Célja, hogy a mindenkit érintő tech és kütyüproblémákat megpróbáljuk orvosolni, legyen szó szoftveres vagy hardveres hibáról, illetve átfogó képet adjunk számítógépes vírusokról, kártevőkről, kibertámadásról, adathalászatról. Ha van egy sztorija, amit megosztana velünk a témában; megoldást kéne találni egy problémára, írjon nekünk a kekhalal@24.hu címre!

Kiemelt fotó: Frédéric Cirou/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik