Otthon

8 érv, amiért érdemes hideg vízben fürödni

Abban nincs semmi izgalmas, ha forró fürdőt veszünk, hiszen minden nap ezt tesszük. A hideg zuhannyal viszont jót tehetünk a szervezetünknek. Alább nyolc pontban szedtük össze, miért érdemes változtatni szokásainkon.

Könnyebben felébredünk

A kávé a hideg zuhany közelébe sem érhet, ez ugyanis a legstimulálóbb dolog, amit reggel tehetünk. Sőt, a nap folyamán koffeinre sem lesz szükségünk, hogy ébren maradjunk.

Csökkenti a stresszt és fokozza az anyagcserét

Ha a stressz miatt súlyfelesleget szedtünk fel, akkor vegyük fontolóra, hogy a jövőben hideg vízben zuhanyzunk. Reggel a hideg fürdő stresszes mutatványnak tűnhet, de a sejtek szintjén ellenkezőleg hat, valójában csökkenti az oxidatív stresszt. Amikor kilépünk a zuhanytálcáról, paraszimpatikus állapotba kerülünk, ami azt jelenti, hogy testünk nyugalmi és relaxációs állapotba kapcsol.

Ami pedig az anyagcserét illeti, amikor hirtelen lehűtjük a szervezetünket, több kalóriát égetünk el, mintha meleg vízzel tusoltunk volna.

Serkenti a vérkeringést

És egyúttal a szív egészségére is jó hatást gyakorol. Ezzel együtt túl sok időt nem ajánlott hideg víz alatt tölteni, mert a végtagokban leállhat a vérkeringés, de mérsékelten rendkívül egészséges.

Javítja az immunrendszer működését

A hideg zuhannyal könnyedén növelhetjük a betegségek ellen küzdő fehérvérsejtek számát a testünkben.

Thinkstock

Bőr- és hajregeneráló

A meleg víz károsíthatja a hajat és a bőrfelszínt, különösen akkor, ha a forró zuhany szerelmesei vagyunk. A hideg cseppek által viszont a bőr megtartja feszességét, a haj pedig ragyogó marad. Olyan ez, mint egy ingyenes kirándulás egy gyógyfürdőbe.

Gyulladáscsökkentő és segíti a regenerálódást

A legtöbben tudják, hogy a profi sportolók rendszeresen hideg vízzel zuhanyoznak. Ez azért van, mert gátolja a tejsav termelését és lassítja a gyulladási folyamatokat, amelynek kombinációja izomfáradtságot és fájdalmat okoz. Egyáltalán nem legendáról van szó, hanem tudományosan alátámasztott jelenségről: a hideg zuhany akár edzés után négy napon át segít a regenerálódásban.

Depresszió ellen

Kutatások szerint a hideg zuhany serkenti az agy elsődleges noradrenalin forrását, ezáltal segít a depresszió enyhítésében. Ezentúl a hideg víz olyan hatást gyakorolt a bőr érzékeny idegvégződéseire, ami szintén szembeszáll a depresszióval. Egyes tanulmányok szerint a hideg fürdő hatásosabb, mint az antidepresszánsok, de további kutatásokra van szükség a problémakör tisztázására.

Óvjuk a környezetet

Nem túl bonyolult: ha hidegben fürdünk, a vízmelegítő kevesebbet működik, ami azt jelenti, hogy kevesebb fogy mindenből. Talán csak egy percnek tűnik, de a bolygónk jövőjét illetően ez is sokat számít.

8 dolog, ami a tudomány szerint boldoggá tesz otthonunkban
Az, hogy a lakásunk stílusos és tiszta, még nem feltétlen jelenti azt, hogy a lehető legboldogabb életet éljük. Közhelynek hangzik, de a tudomány

(via Care2)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik